Καραντίνα στη Φλόριντα: Γιγάντια σαλιγκάρια απειλούν με καταστροφή τις καλλιέργειες και με μηνιγγίτιδα τον άνθρωπο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καραντίνα στη Φλόριντα: Γιγάντια σαλιγκάρια απειλούν με καταστροφή τις καλλιέργειες και με μηνιγγίτιδα τον άνθρωπο

Τα σαλιγκάρια προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε τροπικά και υποτροπικά περιβάλλοντα
Καραντίνα στη Φλόριντα: Γιγάντια σαλιγκάρια απειλούν με καταστροφή τις καλλιέργειες και με μηνιγγίτιδα τον άνθρωπο

Επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ένα χωροκατακτητικό είδος μεγάλου σαλιγκαριού που μπορεί να μεγαλώσει όσο μια ανθρώπινη γροθιά και φέρει ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα εντοπίστηκε στη δεύτερη πολυπληθέστερη κομητεία της Φλόριντα, γεγονός που ώθησε τους αξιωματούχους να δημιουργήσουν μια ζώνη καραντίνας για να προσπαθήσουν να το περιορίσουν.

Το είδος, το γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι, εντοπίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Μιραμάρ της Φλόριντα, βόρεια του Μαϊάμι. Την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση μιας έρευνας στην περιφέρεια, οι υπεύθυνοι για τη γεωργία της πολιτείας αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα ένα τμήμα 3,5 τετραγωνικών μιλίων της κομητείας Μπρόουαρντ.

Οι άνθρωποι που ζουν εντός αυτής της ζώνης μπορούν να μπαινοβγαίνουν στην περιοχή, αλλά είναι παράνομο να μεταφέρουν τα σαλιγκάρια καθώς και χώμα, συντρίμμια, απορρίμματα κήπων ή φυτά εντός ή εκτός της περιοχής καραντίνας χωρίς συμφωνία συμμόρφωσης από το Υπουργείο Γεωργίας και Καταναλωτικών Υπηρεσιών της Φλόριντα.

"Τα αφρικανικά χερσαία σαλιγκάρια ευδοκιμούν σε θερμά, υγρά κλίματα, γεγονός που υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προσπαθειών περιορισμού", δήλωσε ο William Kern, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που ειδικεύεται στη διαχείριση ενοχλητικών άγριων ζώων.

"Αυτή είναι η εποχή που θέλουμε να τα εξολοθρεύσουμε, διότι τότε είναι που πραγματικά πρόκειται να αυξήσουν τον πληθυσμό τους", δήλωσε ο Δρ Kern.

Το γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι είναι "ένα από τα πιο χωροκατακτητικά παράσιτα στον πλανήτη", σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Φλόριντα. Τα σαλιγκάρια τρέφονται με τουλάχιστον 500 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων καλλιεργειών όπως το γλυκό καλαμπόκι, τα φασόλια, το μαρούλι και το λάχανο. Μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία και τις φυσικές περιοχές της Φλόριντα "καθώς προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε τροπικά και υποτροπικά περιβάλλοντα", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του για την ανακοίνωση της καραντίνας.

Το σαλιγκάρι μεταφέρει επίσης ένα παράσιτο, τον πνευμονοσκώληκα των αρουραίων, που προκαλεί μηνιγγίτιδα σε ανθρώπους και ζώα. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν αν έρθουν σε επαφή με το σαλιγκάρι ή τη βλέννα του - για παράδειγμα τρώγοντας άπλυτα λαχανικά ή προϊόντα που έχει αγγίξει κάποιο σαλιγκάρι.

Οι γεωργικές αρχές της Φλόριντα χρησιμοποιούν ένα δόλωμα για σαλιγκάρια που περιέχει μεταλδεΰδη, ένα φυτοφάρμακο εγκεκριμένο για οικιακή χρήση, για την εξόντωση τους.

Το γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι έχει εξαλειφθεί δύο φορές στη Φλόριντα από τότε που το είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πολιτεία το 1969, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Φλόριντα: πρώτα το 1975 και ξανά το 2021, αφού τα σαλιγκάρια εντοπίστηκαν στις κομητείες Μαϊάμι-Ντέιντ και Μπρόουαρντ το 2011.

Πέρυσι, ωστόσο, εντοπίστηκαν στην κομητεία Πάσκο, βόρεια της Τάμπα, οδηγώντας σε καραντίνα που παραμένει ενεργή. Η κομητεία Λι τέθηκε σε καραντίνα φέτος.

Το υπουργείο Γεωργίας δεν έδωσε αμέσως χρονοδιάγραμμα για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εξάλειψη των σαλιγκαριών αυτή τη φορά.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς τα σαλιγκάρια επέστρεψαν στη Φλόριντα. Είναι πιθανό να μεταφέρθηκαν ως λαθρεπιβάτες σε εμπορευματοκιβώτια ή ως αυγά σε γλάστρες που έφεραν κάτοικοι από την Καραϊβική, δήλωσε ο Δρ Kern. Ορισμένα μπορεί επίσης να έχουν επιβιώσει από προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού, είπε.

Πηγή: The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Μηνιγγίτιδα B. Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου. Πώς μεταδίδεται ο μηνιγγιτιδόκοκκος; (video)

Πλένουμε φρούτα και λαχανικά με νερό, ξίδι και λεμόνι αλλά ΠΟΤΕ με σαπούνι.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων