Τριχόπτωση: Το μυστικό για τη θεραπεία ίσως κρύβεται στις τριχωτές ελιές | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τριχόπτωση: Το μυστικό για τη θεραπεία ίσως κρύβεται στις τριχωτές ελιές

Η οστεοποντίνη, η οποία βρίσκεται αυξημένη στους τριχωτούς σπίλους, μπορεί να δώσει τη λύση στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Τριχόπτωση: Το μυστικό για τη θεραπεία ίσως κρύβεται στις τριχωτές ελιές
Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, Μοριακής Βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Μπορεί να σας ενοχλεί μια ελιά στο δέρμα που βγάζει τρίχες, αλλά αυτή η ελιά μπορεί να κρύβει τη θεραπεία για την τριχόπτωση. Το μυστικό, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Irvine, είναι ένα μόριο γνωστό ως οστεοποντίνη που βρίσκεται αυξημένη στους τριχωτούς σπίλους.

Το ανθρώπινο σώμα είναι καλυμμένο με τριχοθυλάκια, τα περισσότερα από τα οποία είναι τόσο μικρά που είναι σχεδόν αόρατα. Αλλά στους σπίλους, η οστεοποντίνη ωθεί αυτά τα μικρά, αδρανή "τριχοθυλάκια να ενεργοποιήσουν τα βλαστικά τους κύτταρα για την ισχυρή ανάπτυξη μακριών και παχιών τριχών", δήλωσε ο Maksim Pliku, Καθηγητής Αναπτυξιακής και Κυτταρικής Βιολογίας του UCI.

Αν η οστεοποντίνη μπορεί να διεγείρει τα βλαστικά κύτταρα ώστε να παράγουν πυκνές τρίχες πάνω στους σπίλους, γιατί να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή πυκνών, λαμπερών μαλλιών στο κεφάλι;

"Η Φύση ουσιαστικά πραγματοποίησε ήδη το πιο σημαντικό πείραμα για εμάς: Σε εκατομμύρια ανθρώπους, υπάρχουν τριχωτοί σπίλοι που έχουν αυξημένη οστεοποντίνη", δήλωσε ο Plikus.

"Βλέπω αυτό που κάναμε ως αντίστροφη μηχανική του πειράματος της φύσης και για το λόγο αυτό, είμαι αρκετά ενθουσιασμένος καθώς η οστεοποντίνη θα μπορούσε πραγματικά να σχετίζεται με τη θεραπεία της τριχόπτωσης", ανέφερε ο Plikuş.

Η τριχόπτωση θα μπορούσε να αντιστραφεί με μια νέα τεχνική που βρίσκεται υπό διερεύνηση. Η οστεοποντίνη είναι γνωστή εδώ και χρόνια ως κρίσιμος παράγοντας στην επούλωση των πληγών, στην αναδιαμόρφωση των ιστών και την αναστολή της ανοργανοποίησης των οστών μεταξύ άλλων. Αλλά δεν έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Υπάρχουν μόνο μια χούφτα θεραπείες εγκεκριμένες για την τριχόπτωση - που ονομάζεται επίσης ανδρογενετική αλωπεκία - η οποία επηρεάζει έως και το 50% των ανδρών και των γυναικών.

Η αντιστροφή της τριχόπτωσης δεν αποτελεί φαρμακευτική προτεραιότητα καθώς: "Δεν πεθαίνεις πραγματικά από την τριχόπτωση, οπότε έχει υποτιμηθεί", δήλωσε ο Plikus. Και η διέγερση της ανάπτυξης των μαλλιών φαίνεται ότι θα έπρεπε να είναι απλή: "Ο κόσμος σκέφτεται: "Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;", αλλά η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο", πρόσθεσε.

Αφού πέτυχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειράματα με ποντίκια και με δείγματα ανθρώπινου δέρματος, ο Pliku και η ομάδα του προετοιμάζονται για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αυτό το καλοκαίρι.

Οι θεραπείες, οι οποίες πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την οστεοποντίνη και κάποιες άλλες πρωτεΐνες για την ανάπτυξη των τριχών, θα εγχέονται στο τριχωτό της κεφαλής με τη χρήση μικροβελόνων παρόμοιων με αυτές που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες Botox. Ο Plinkus - ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της Amplifica, μιας νεοσύστατης εταιρείας με έδρα το Σαν Ντιέγκο που θα διεξάγει τις δοκιμές - είναι αισιόδοξος ότι η έρευνα θα αποφέρει χρήσιμες πληροφορίες.

Πηγή: nypost.com

Διαβάστε επίσης:

Αιτίες τριχόπτωσης. Ο κύκλος ζωής της τρίχας. Είδη αλωπεκίας. Τροφές για υγιέστερα μαλλιά

Ψηφιακή Δερματοσκόπηση, χαρτογράφηση σπίλων για έλεγχο των ελιών του δέρματος για καρκίνο, μελάνωμα.

Τριχόπτωση εποχιακή. Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών. Οδηγίες περιποίησης των μαλλιών

Τριχόπτωση. Μύθοι και Αλήθειες. Απλοί τρόποι για γερά μαλλιά

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων