Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ καθώς παρουσιάστηκαν τα πρώτα τοπικά κρούσματα ελονοσίας μετά από 20 χρόνια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ καθώς παρουσιάστηκαν τα πρώτα τοπικά κρούσματα ελονοσίας μετά από 20 χρόνια

4 κρούσματα ελονοσίας καταγράφηκαν στη Φλόριντα και το Τέξας
Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ καθώς παρουσιάστηκαν τα πρώτα τοπικά κρούσματα ελονοσίας μετά από 20 χρόνια

Επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Στη Φλόριντα και το Τέξας παρατηρούνται ορισμένα τοπικά κρούσματα ελονοσίας - η πρώτη εξάπλωση της νόσου που μεταδίδεται από κουνούπια εντός των ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια, προειδοποιούν οι αρχές σε υγειονομικό συναγερμό. Πρόκειται για άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την τοπική μετάδοση της νόσου.

Η ενεργός επιτήρηση για την εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων συνεχίζεται, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς ελονοσία στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, επισημαίνει.

Και οι πέντε ασθενείς - τέσσερις στη Φλόριντα και ένας στο Τέξας - έχουν πλέον υποβληθεί σε θεραπεία.

Πως μεταδίδεται η ελονοσία

Η ελονοσία είναι μία σοβαρή νόσος που οφείλεται στο πλασμώδιο (Plasmodium), ένα μικροοργανισμό (παράσιτο) που προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα. Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, το οποίο είναι και ο φορέας του πλασμωδίου. Δεν είναι εφικτή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο τα έντομα προσβάλλονται όταν τσιμπήσουν μολυσμένους ανθρώπους - και ο κύκλος συνεχίζεται.

Είναι κοινή νόσος σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αλλά όχι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα κουνούπια Anopheles, που βρίσκονται σε πολλά μέρη των ΗΠΑ, μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία, εάν έχουν τραφεί από μολυσμένο άτομο.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε περιοχές όπου:

  • το κλίμα είναι τέτοιο που τα έντομα επιβιώνουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους
  • υπάρχουν ταξιδιώτες από περιοχές με ενδημική ελονοσία

Τα μολυσμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, ιδρώτα και ρίγη. Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα με φάρμακα που σκοτώνουν το παράσιτο που προκαλεί τη μόλυνση.

Η χρήση εντομοαπωθητικού και η κάλυψη μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Το CDC αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις υγειονομικές υπηρεσίες της Φλόριντα και του Τέξας και όσοι διαγνώστηκαν και έλαβαν θεραπεία πρόσφατα "βελτιώνονται".

Οι γιατροί στις ΗΠΑ καλούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελονοσίας σε κάθε άτομο με ανεξήγητο πυρετό, ανεξάρτητα από το ιστορικό διεθνών ταξιδιών, ιδίως αν έχει επισκεφθεί ή ζει στις πληγείσες περιοχές της Φλόριντα ή του Τέξας.

Η Φλόριντα εξέδωσε συναγερμό για ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια μετά την ανακάλυψη κρουσμάτων στην κομητεία της Σαρασότα και στην κομητεία Μανάτι, προειδοποιώντας τους κατοίκους να αποστραγγίζουν τα στάσιμα νερά όπου μπορούν να αναπαραχθούν κουνούπια και να φορούν μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια.

Πηγή: bbc.com

Διαβάστε επίσης:

Η ελονοσία υπάρχει ακόμα. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης

H Κλιματική αλλαγή φέρνει στη χώρα μας επιδημίες από σοβαρές ασθένειες, που είχαμε ξεχάσει

Σκνίπες, κουνούπια. Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα τους με φαρμακευτικά ή φυσικά μέσα;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων