Λάθος η σύγκριση με τον καύσωνα του 1987; Κόντρες μετεωρολόγων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λάθος η σύγκριση με τον καύσωνα του 1987; Κόντρες μετεωρολόγων

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν τον καύσωνα «Κλέων» που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα με τον μεγάλο καύσωνα του 1987

 medlabnews.gr

Διαφορετικές απόψεις φαίνεται να έχουν οι μετεωρολόγοι για την ένταση του καύσωνα που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν τον καύσωνα «Κλέων» που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα με τον μεγάλο καύσωνα του 1987 με τους δεκάδες νεκρούς.

Μάλιστα ο μετεωρολόγος Αντώνης Λάλος εκτίμησε ότι ο σημερινός καύσωνας θα σπάσει το ρεκόρ του 1987.

«Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο διευθυντής της ΕΜΥ σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Δεν συγκρίνονται»

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στο facebook τονίζει ότι λάθος η σύγκριση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τον καύσωνα που πλήττει αυτές τις ημέρες τη χώρα μας με αυτόν του 1987.

Τονίζει μάλιστα πως τότε είχαμε τόσους νεκρούς όχι από τη ζέστη αλλά από την έλλειψη υποδομών και ξεκαθαρίζει πως ο πολύνεκρος καύσωνας του 1987 δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό.

Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, η σύγκριση αυτή μπορεί να γίνει μόνο για τα στοιχεία που χρειάζεται η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για το κλίμα και για άλλους επιστημονικούς λόγους. Μάλιστα τονίζει πως ο "κόσμος πρέπει να ενημερώνεται και όχι να τρομοκρατείτε. ΟΧΙ λοιπόν! Ο πολύνεκρος καύσωνας του 1987 ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τον σημερινό γιατί πολύ απλά οι υποδομές τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτες".

Κολυδάς: Να μην συγκρίνουμε τον καύσωνα με αυτόν του 1987

Με ανάρτησή του στο facebook υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με το 1987 ενώ απευθυνόμενος προφανώς στους συναδέλφους του κάνει έκκληση για δηλώσεις με μέτρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κολυδάς αναφέρει τα εξής:

«Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του τωρινού καύσωνα με αυτόν του 1987. Τότε οι 8 ημέρες ήταν συνεχόμενες, ενώ τώρα σπάνε σε 3 κύματα. Άλλες οι υποδομές της χώρας τότε κι άλλες τώρα. Ας είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας».

«Αντίστοιχος σε διάρκεια καύσωνας δεν έχει ξανασυμβεί»

Από την μεριά του ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις 16 -17 ημέρες καύσωνα που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας».

Περιγράφοντας πώς εξελίσσεται ο καύσωνας σε σχέση με την θλιβερή επέτειο του ’87 εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες.

«Έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα, στον αστικό ιστό, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου» σημείωσε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου λέγοντας ότι αναμφίβολα είναι ο πιο έντονος καύσωνας.

Σχολιάζοντας το «καμίνι» που έχει μετατραπεί η χώρα τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει, αλλά αντίθετα να μας προβληματίζει γιατί αντίστοιχες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος την επόμενη δεκαετία.

Διαβαστε επίσης

Τι συνέβη στον καύσωνα του 1987, με τους Χιλιάδες Νεκρούς. Έλιωσαν ακόμα και οι ράγες των τρένων


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων