Τέρμα στις πωλήσεις των iPhone 12 λόγω υψηλής ακτινοβολίας, στη Γαλλία. Ενημερώνουν την Ευρώπη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τέρμα στις πωλήσεις των iPhone 12 λόγω υψηλής ακτινοβολίας, στη Γαλλία. Ενημερώνουν την Ευρώπη

Η απόφαση ελήφθη μετά από δοκιμές που έδειξαν ότι ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR) ήταν υψηλότερος από τον νομικά επιτρεπόμενο.

 medlabnews.gr iatrikanea

Η απόφαση ελήφθη μετά από δοκιμές που έδειξαν ότι ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR) ήταν υψηλότερος από τον νομικά επιτρεπόμενο.

Η Apple πρέπει να σταματήσει την πώληση του μοντέλου iPhone 12 στη Γαλλία λόγω των επιπέδων ακτινοβολίας που υπερβαίνουν το όριο, δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής οικονομίας της χώρας στην εφημερίδα Le Parisien σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Όπως γράφει το Reuters, ο γαλλικός οργανισμός παρακολούθησης της ακτινοβολίας ANFR ενημέρωσε την Apple για την απόφασή του να απαγορεύσει τις πωλήσεις του iPhone 12, αφού πραγματοποίησε δοκιμές που έδειξαν ότι ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR) του smartphone ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τον νομικά επιτρεπόμενο. Η παράμετρος που χρησιμοποιείται για την μέτρηση των εκπομπών ακτινοβολίας είναι το SAR, που αντιπροσωπεύει την ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που απορροφάται από το σώμα.

«Η Apple αναμένεται να απαντήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες»

Αυτό δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο Ζαν Νοέλ Μπαρό, προσθέτοντας ότι μια ανανέωση του λογισμικού θα ήταν αρκετή για να διορθωθούν τα θέματα ραδιενέργειας που συνδέονται με το τηλέφωνο, το οποίο η αμερικανική εταιρεία άρχισε να πουλά το 2020.

«Η Apple αναμένεται να απαντήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Εάν δεν το κάνουν, είμαι έτοιμος να ανακαλέσω όλα τα iPhone 12 από την κυκλοφορία. Οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών γιγάντων», κατέληξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει όρια ασφαλείας για τις τιμές SAR που συνδέονται με την έκθεση σε κινητά τηλέφωνα, τα οποία, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η γαλλική εποπτική αρχή θα διαβιβάσει τώρα τα ευρήματά της σε ρυθμιστικές αρχές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Πρακτικά, αυτή η απόφαση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα χιονοστιβάδας», είπε ο Barrot.

Το 2020, η Γαλλία διεύρυνε τους κανονισμούς που απαιτούσαν από τους λιανοπωλητές να εμφανίζουν το ύψος της ακτινοβολίας των προϊόντων σε συσκευασίες πέρα από τα κινητά τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένων των tablet και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Ποια μέτρηση ορίζει τον δείκτη SAR

Οι τιμές που αναφέρουν οι κατασκευαστές είναι αποτέλεσμα προκαθορισμένης διαδικασίας μέτρησης. Για την μέτρηση οι συσκευές κινητών τηλεφώνων ρυθμίζονται να εκπέμπουν στα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα ακτινοβολίας και σε διαφορετική απόσταση από το ανθρώπινο σώμα ή τον εγκέφαλο μας.

Απο το σύνολο των μετρήσεων τον δείκτη SAR κάθε κινητού τηλεφώνου ορίζει η πιο μεγάλη μέτρηση. Τί ουσιαστικά σημαίνει όμως αυτό, οτι αν για παράδειγμα στο σύνολο 10 π.χ μετρήσεων σε οριακες συνθήκες σήματος και απόστασης έχουμε δείκτη SAR 0,27 W / kg, σημαινει οτι σε φυσιολογικες συνθηκες οί εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θα είναι πολύ χαμηλότερες.

O δείκτης SAR των κινητών τηλεφώνων επηρεάζεται από δύο βασικούς παράγοντες που εύκολα μπορείτε όλοι σας να αντιληφθείτε. Ο πρώτος βασικός παράγοντας είναι η ποιότητα του δικτύου που χρησιμοποιούμε, καθώς όσο ισχυρότερο είναι το σήμα του δικτύου μας τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή σας.

Επίσης η τιμή του δείκτη SAR επηρεάζεται από την απόσταση και την θέση του κινητού σας από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ισχύει ο κανόνας του αντιστρόφου του τετραγώνου, που σημαίνει ότι αυξανοντας την απόσταση κατα το διπλάσιο μειώνουμε την τιμή του δείκτη SAR στο ένα τέταρτο.

Προκειμένου να γίνει πιο ξεκάθαρο, αν η μέτρηση της συσκευής σας είναι 2 W/kg σε απόσταση 5 cm από το σώμα σας, χρησιμοποιώντας το κινητό απο αποσταση 10 cm o δείκτης θα διαμορφωθεί 0,50 W/kg, πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαφοροποιηθεί η ποιότητα του σήματος. Σύμφωνα με τα παραπάνω προκειμένου να αυξήσουμε την απόσταση του κινητού τηλεφώνου από το σώμα και το κεφάλι μας και να μειώσουμε κατα πολύ την ακτινοβολία που δεχόμαστε και απορροφάται, προτείνεται η χρήση είτε hands free είτε ασύρματου bluetooth. Ο δείκτης SAR και η αγορά κινητού

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και επίδραση της στην υγεία του ανθρώπου έχει απασχολήσει από πολύ παλιά στην επιστήμη, χωρίς έως τώρα να έχουμε συγκεκριμένες μελέτες που να μας επιβεβαιώνουν την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο για την προστασία μας έχουν ορισθεί επίπεδα ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με τα όρια εκπομπών που εχουν μετρηθεί και υπάρχει το ενδεχόμενο σε ιδιαίτερα υψήλα επίπεδα να επηρεάζουν τον ανθρώπινο ιστό.Επιπρόσθετα ο δείκτης SAR στα κινητά τηλέφωνα αντικατοπτρίζει την μεγαλύτερη μέτρηση της κάθε συσκευής στις πιο δυσκολες συνθήκες απο αποψη απόστασης και ποιότητας δικτύου, που σημαίνει ότι στην καθημερινή μας χρήση ο δείκτης SAR θα είναι πολύ μικρότερος και ίσως μικρότερος και απο συσκευές με καλύτερο δείκτη SAR από τη συσκευή σας. Άρα η αγορά του κινητού σας τηλεφώνου δεν θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο τον δείκτη SAR, θα πρέπει απλά να επιβεβαιώνεται ότι η συσκευή της επιλογής σας είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή ένωση και οτι έχει τη έγκριση της εποπτεύουσας αρχής

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων