Κίνδυνο εντερικής απόφραξης από το Ozempic προειδοποιεί ο Οργανισμός Φαρμάκων της Αμερικής | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κίνδυνο εντερικής απόφραξης από το Ozempic προειδοποιεί ο Οργανισμός Φαρμάκων της Αμερικής

Χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο για την απώλεια βάρους

medlabnews.gr iatrikanea

Το φάρμακο σεμαγλουτίδης έχει σχεδιαστεί για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο για την απώλεια βάρους. Το Ozempic δρα μιμούμενος μια φυσική ορμόνη, την GLP-1, η οποία επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής από το στομάχι και τα έντερα, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Mόδα έχει γίνει στο Χόλιγουντ το Ozempic, ένα φάρμακο που δίνεται στους διαβητικούς, αλλά όπως περιγράφουν όσοι το παίρνουν, βοηθάει και στην απώλεια κιλών.

Ωστόσο, αρχίζουν να προκύπτουν προβλήματα εάν το φάρμακο επιβραδύνει πάρα πολύ τα έντερα, προκαλώντας μερικούς να αναπτύξουν ειλεό – όταν η ικανότητα των εντέρων να συστέλλονται επιβραδύνεται σε σημείο που να απαγορεύει την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει σωστά τα απόβλητα, προκαλώντας εντερική απόφραξη.

«Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί κατά τη χρήση μετά την έγκριση της σεμαγλουτίδης, του δραστικού συστατικού του OZEMPIC. Επειδή αυτές οι αντιδράσεις αναφέρονται οικειοθελώς από έναν πληθυσμό αβέβαιου μεγέθους, δεν είναι πάντα δυνατό να εκτιμηθεί αξιόπιστα η συχνότητά τους ή να αποδειχθεί αιτιώδης σχέση με την έκθεση σε φάρμακα», σημείωσε η FDA στον ιστότοπό της αναφέροντας πλέον επίσημα τον ειλεό ως πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Οι ετικέτες παρόμοιων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των Wegovy και Mounjaro, ήδη αναγνωρίζουν αναφορές για την πάθηση. Ο ειλεός είναι μόνο ένα από τη μακρά λίστα ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν αναφέρει οι χρήστες από αυτήν την κατηγορία φαρμάκων.

Ενημέρωση του FDA έρχεται καθώς η ομοσπονδιακή υπηρεσία έχει λάβει περισσότερες από 6.100 αναφορές για μια σειρά γαστρεντερικών διαταραχών από χρήστες Ozempic, συμπεριλαμβανομένης της γαστροπάρεσης ή της «στομαχικής παράλυσης».

Οι κατασκευαστές των Ozempic και Mounjaro μηνύονται για ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες «υποβάθμισαν τη σοβαρότητα των γαστρεντερικών συμβάντων» από τη χρήση των φαρμάκων. Σε απάντηση στη μήνυση, εκπρόσωπος της Novo Nordisk είπε στην The Post: «Η σεμαγλουτίδη έχει εξεταστεί εκτενώς σε ισχυρά προγράμματα κλινικής ανάπτυξης, μεγάλες πραγματικές μελέτες αποδεικτικών στοιχείων και έχει αθροιστικά πάνω από 9,5 εκατομμύρια χρόνια έκθεσης ασθενών». Σημείωσαν ότι «τα γαστρεντερικά (GI) συμβάντα είναι γνωστές παρενέργειες της κατηγορίας GLP-1».

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Lilly και συμμετέχουμε ενεργά στην παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την αναφορά πληροφοριών ασφάλειας για όλα τα φάρμακά μας», ανέφεραν η Eli Lily and Co. στην The Post σε μια δήλωση σχετικά με την αγωγή.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων