Προσοχή κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου από την φορμαλδεΰδη στις ισιωτικές μαλλιών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προσοχή κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου από την φορμαλδεΰδη στις ισιωτικές μαλλιών

Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προϊόντων οικιακής χρήσης

medlabnews.gr iatrikanea 

Πρόσφατη έρευνα βοήθησε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση χημικών που χρησιμοποιούνται στις ισιωτικές μαλλιών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) πρότεινε την απαγόρευση προϊόντων που περιέχουν φορμαλδεΰδη.

Η φορμαλδεΰδη είναι ένα άχρωμο, εύφλεκτο, εξαιρετικά τοξικό αέριο. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προϊόντων οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και καλλυντικών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Συνδέεται με τη μυελογενή λευχαιμία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Η φορμαλδεΰδη είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μια αρχική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από την επαφή με την ουσία αυτή. Η οξεία έκθεση είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό και μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση βήχα και συριγμού.

Η μετέπειτα έκθεση στην ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε δέρμα, μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα όπως ασθματικού τύπου αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό του δέρματος με τη μορφή δερματίτιδας και κνησμού. Η φορμαλδεΰδη ταξινομείται ως καρκινογόνος ουσία κατηγορίας 1 από το τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), το οποίο σημαίνει ότι είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο (καρκίνος ρινικού επιθηλίου).

“Τα προϊόντα για τις ισιωτικές μαλλιών δεν ελέγχονται σωστά”, δήλωσε η Kimberly Bertrand, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και επικεφαλής συγγραφέας μιας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης για τους κινδύνους που ενέχει η φορμαλδεΰδη και οι ισιωτικές. “Δεν μπορείτε να δείτε μια ετικέτα συστατικών και να ξέρετε ότι περιέχει αυτούς τους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Δεν αναφέρουν φθαλικές ενώσεις και parabens στο κουτί – λένε άρωμα και συντηρητικό. Έτσι, οι γυναίκες δεν ξέρουν πραγματικά σε τι έχουν εκτεθεί.”

Τα ευρήματα μελετών και οι κίνδυνοι που ενέχει

Δεδομένα από τη μελέτη για την υγεία των μαύρων γυναικών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η οποία ξεκίνησε το 1995 και παρακολουθεί την υγεία 59.000 μαύρων γυναικών, έδειξαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές μαύρες γυναίκες που χρησιμοποιούσαν χημικά για ισιωτικές είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το American Journal of Epidemiology βρήκε μειωμένη γονιμότητα σε γυναίκες που έκαναν μόνιμες ισιωτικές μαλλιών.

Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν χημικές ουσίες για το ίσιωμα των μαλλιών περισσότερες από τέσσερις φορές το προηγούμενο έτος είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων