Άγνωστη ασθένεια στέλνει χιλιάδες παιδιά στα νοσοκομεία στην Κίνα. Ο ΠΟΥ ζητά στοιχεία (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Άγνωστη ασθένεια στέλνει χιλιάδες παιδιά στα νοσοκομεία στην Κίνα. Ο ΠΟΥ ζητά στοιχεία (video)

Κλινικές και νοσοκομεία σε πόλεις της Bόρειας Κίνας προειδοποιούν ότι οι αφίξεις άρρωστων παιδιών έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα και παρότρυνε τον πληθυσμό του ασιατικού γίγαντα να «λάβει μέτρα» προστασίας.

Φόβους για νέα επιδημία στην Κίνα πυροδοτεί η δραματική τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, πνευμονίας και Covid σε παιδιά, σε βαθμό που «γονατίζουν» τα νοσοκομεία.

Κλινικές και νοσοκομεία σε πόλεις της Bόρειας Κίνας προειδοποιούν ότι οι αφίξεις άρρωστων παιδιών έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τη συνήθη αύξηση των κρουσμάτων αναπνευστικών νοσημάτων με την έλευση του χειμώνα. Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει πληροφορίες από την Κίνα για την αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών και για τις εστίες πνευμονίας παιδιών και παροτρύνει τον πληθυσμό του ασιατικού γίγαντα να λάβει μέτρα προστασίας.

Βίντεο που ανήρτησε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding στην πλατφόρμα X δείχνει ανθρώπους στην Κίνα να κυκλοφορούν με μάσκες φοβούμενοι ξέσπασμα της πνευμονίας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας του Πεκίνου ανέφερε ότι από τις αρχές φθινοπώρου η παιδιατρική πτέρυγά του κατακλύζεται από κρούσματα πνευμονίας και γρίπης, με 550-650 επισκέψεις άρρωστων παιδιών ημερησίως, αύξηση κατά 30%-50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο των περασμένων ετών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, και ελλείψει επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, η παιδιατρική πτέρυγα επιστράτευσε γιατρούς από το καρδιολογικό και νευρολογικό τμήμα της και τη μονάδα κλινικής φροντίδας.

13.000 άρρωστα παιδιά σε ένα μόνο νοσοκομείο στην Κίνα σε ένα 24ωρο! Κάπου 100 χλμ. νοτιοανατολικότερα, ο διευθυντής του παιδιατρικού νοσοκομείου της Τιαντζιάν, Λιου Γουέι, ανέφερε σε επιστολή που δημοσίευσε στο WeChat ότι το προσωπικό είναι εξαντλημένο, καθώς σε μία μόλις ημέρα κατέφθασαν 13.171 άρρωστα παιδιά.

Ένας γονιός στην Ουχάν ανέφερε ότι ο γιος του, μαθητής Δ΄ Δημοτικού, προσβλήθηκε από πνευμονία, αλλά η λίστα αναμονής σε ορισμένα νοσοκομεία φθάνει τις πέντε μέρες.

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν σταθερή αύξηση των μολύνσεων από ένα παθογόνο, ονόματι μυκόπλασμα της πνευμονίας, μεταξύ μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae προκαλεί συνήθως ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ειδικά στα παιδιά, τραχειοβρογχίτιδα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις προκαλεί πνευμονία με τα συμπτώματα να διαρκούν εβδομάδες.

Στοιχεία του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν επίσης σταθερή αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, την ώρα που τα αντίστοιχα της Covid βρίσκονται σε αποδρομή μετά από μια μικρή κορύφωση το καλοκαίρι.

Ορισμένοι ζήτησαν να κλείσουν τα σχολεία στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κίνα, την ώρα που bloggers στο Weibo ανήρτησαν φωτογραφίες που δείχνουν παιδιά με ορό στα χέρια να διαβάζουν τα μαθήματά τους. «Κάνουν τα μαθήματά τους στο νοσοκομείο με πυρετό και βήχα. Είναι πράγματι αναγκαίο;», έγραψε ένας μπλόγκερ.

Την ίδια ώρα, τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας συμβουλεύουν τους γονείς να πηγαίνουν τα μεγαλύτερα παιδιά τους στον γιατρό μόνον αν ο πυρετός δεν υποχωρεί μετά από τρία 24ωρα. Επίσης, ο Hu Xijin, πρώην αρχισυντάκτης της ευθυγραμμισμένης με την επίσημη κυβερνητική γραμμή εφημερίδας The Global Times και από τους δημοφιλέστερους σχολιαστές στο Weibo, ενθάρρυνε τους συμπατριώτες του να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.

Η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα ίσως σχετίζεται με την άρση του lockdown Ειδικοί εκτιμούν ότι η ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα πιθανώς να σχετίζεται με την άρση του μακροχρόνιου lockdown στη χώρα στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει πιθανό υπόβαθρο εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού - η πρόκληση είναι να διακρίνουμε τα κρούσματα και να προσδιορίσουμε την αιτία. Υπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί, γνωστοί ιοί που θα μπορούσαν να είναι η αιτία και όλοι αυτοί πρέπει να αναζητηθούν σε διαγνωστικά τεστ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χέιμαν, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene & Tropical Medicine της Βρετανίας. Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του UCL Genetics Institute, της Βρετανίας, πρόσθεσε: «Η Κίνα είναι πιθανό να βιώνει ένα μεγάλο κύμα παιδικών λοιμώξεων του αναπνευστικού τώρα, καθώς αυτός είναι ο πρώτος χειμώνας μετά το μακροχρόνιο lockdown τους, το οποίο πρέπει να έχει μειώσει δραστικά την κυκλοφορία μικροβίων του αναπνευστικού, και ως εκ τούτου μείωσε την ανοσία σε ενδημικούς ιούς. Εκτός και αν προκύψουν νέα στοιχεία, δεν υπάρχει λόγος να υποπτευόμαστε την εμφάνιση ενός νέου παθογόνου», σημείωσε.

ΠΟΥ: Ανησυχία για την εξάπλωση νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα

«Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών», τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter), ενώ εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ανακοίνωση είναι αυθεντική, πως εστάλη όντως το αίτημα και ότι απευθύνθηκε σύσταση να ληφθούν «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος».

Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ, τα οποία έχει αναλύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι ιδίως ο εμβολιασμός, η τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς, η παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και η νοσηλεία, αν απαιτείται, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Τι ζήτησε ο ΠΟΥ από την Κίνα

Αφού οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εστιών ατυπικής πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα, ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».

Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με εργαζόμενους σε κλινικές και με επιστήμονες μέσω των συνεργασιών του και των υφιστάμενων κινεζικών τεχνικών δικτύων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην άρση των περιορισμών κατά του νέου κορωνοϊού, που οδήγησε σε μεγαλύτερη κυκλοφορία γνωστών παθογόνων.

Ο ΠΟΥ κατηγορεί την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η επιτήρηση των ασθενειών σε δομές υγείας και σε επίπεδο κοινοτήτων και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τους ασθενείς, θύμισε ο ΠΟΥ.

Δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το πώς έγινε δεκτό το αίτημα, ούτε αν έλαβε τα δεδομένα που ζήτησε.

Ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές για έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Η έλλειψη συνεργασίας στηλιτεύτηκε επίσης από τον ΠΟΥ και διάφορες χώρες στην έρευνα που διενεργείται γα να να εξακριβωθεί πώς ενέσκηψε η πανδημία, ερώτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση μέχρι σήμερα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων