Γιατρός δείχνει τη στάση που αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατρός δείχνει τη στάση που αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Παίρνοντας συγκεκριμένη στάση όταν κάνουμε την ανάγκη μας, προστατευόμαστε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

medlabnews.gr iatrikanea

Αν και η θεραπεία για κάθε καρκίνο συμπεριλαμβάνει εξαιρετικά δυσάρεστες παρεμβάσεις, όπως οι εγχειρήσεις, οι ακτινοθεραπείες και οι χημειοθεραπείες, το καλύτερο φάρμακο κατά της νόσου είναι η πρόληψη.

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο τρόπος που καθόμαστε στη λεκάνη μπορεί να επηρεάσει το ρίσκο για εμφάνιση της νόσου, σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail.

Η τεχνική της ειδικού

Μία νεφρολόγος από τη Σιγκαπούρη, η Δρ. Ντάρια Σαντόβσκαγια, μοιράστηκε με ένα βίντεο στο Tiktok τον τέλειο τρόπο για να ενεργηθούμε, και ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε την υγεία του εντέρου μας.

Κάθε φορά που υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα, όπως δείχνει η ειδικός, μπορούμε να καθίσουμε με το ένα πόδι σταυρωμένο στη λεκάνη, καθώς η στάση αυτή «ανοίγει» τη γαστρεντερική οδό και διευκολύνει την εκκένωση.

Η ανάρτηση έχει γίνει ανάρπαστη στο Tiktok, με 26 εκατομμύρια views, και πολλούς χρήστες να επιβεβαιώνουν πως η τεχνική τους βοήθησε. «Μαθαίνεις χρήσιμα πράγματα εδώ στο Tiktok, σχολιάζει μία χρήστης, «Έχω πάει στην τουαλέτα και πράγματι δούλεψε, να'σαι καλά», λέει άλλος ένας.

Η σχέση δυσκοιλιότητας και καρκίνου

Όπως τονίζει το μέσο, η δυσκοιλιότητα, πέρα από δυσάρεστη, μπορεί να σχετίζεται και με έναν αριθμό παθήσεων, μαζί και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, σύμφωνα και με πολλές έρευνες.

Μία αναφορά του 2003 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Gastroenterology, κατέληξε πως η τακτική δυσκοιλιότητα σε άτομα συσχετιζόταν με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σε μία πιο πρόσφατη έρευνα στον ίδιο εκδότη, το 2012, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η νόσηση από καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν 1,78 φορές πιο πιθανή σε ασθενείς που υπέφεραν από δυσκοιλιότητα. Ακόμα μία έρευνα το 2022, στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology, ανέφερε πως η τακτική δυσκοιλιότητα συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αυξημένο κατά 10%.

Τα δεδομένα όμως περιέχουν αντιφάσεις. Αναφορικά, έρευνες σε μονοζυγωτικούς διδύμους που έπασχαν από δυσκοιλιότητα, έδειξε πως η σχέση της με την ασθένεια δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς σε πολλά ζευγάρια ο ένας αδελφός δεν είχε διαγνωστεί ποτέ με καρκίνο, παρά τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Πώς καταπολεμάται η δυσκοιλιότητα

Πέρα από τη συμβουλή της γιατρού για μία γρήγορη επίσκεψη στην τουαλέτα, υπάρχουν και δύο μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως συστήνουν διατροφολόγοι:

Αλλαγές στη δίαιτα: Η πιο βασική αλλαγή είναι η πρόσληψη φυτικών ινών, από τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 25 με 35 γραμμάρια ημερησίως. Επίσης, συστήνεται η κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών, όπως λαχανικά και φρούτα.

Αποφυγή καθαρτικών: Τα καθαρτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ανάγκης, η συνεχής χρήση τους όμως προκαλεί αφυδάτωση και ελλείψεις σε χρήσιμους ηλεκτρολύτες, χειροτερεύοντας τη δυσκοιλιότητα μετά από ένα διάστημα.

@sadovskaya_doctor What to do if you’re constipated and can’t poop? Try this position, it will help you to poop fast. #healthypooping #poopfast #constipationhelp ♬ original sound - Jazzzz


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων