Δύναμη Ψυχής. Έτρεξε στον Μαραθώνιο, μένει «καθαρός» και δώρισε το μετάλλιό του στη Διάβαση ΚΕΘΕΑ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δύναμη Ψυχής. Έτρεξε στον Μαραθώνιο, μένει «καθαρός» και δώρισε το μετάλλιό του στη Διάβαση ΚΕΘΕΑ

Στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση χάρισε το μετάλλιό του από τον 40ό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο 31χρονος Κωνσταντίνος Νίτσος
medlabnews.gr iatrikanea

Στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση χάρισε το μετάλλιό του από τον 40ό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο 31χρονος Κωνσταντίνος Νίτσος που παρακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα και εδώ και ενάμιση χρόνο ακολουθεί πιστά το παράδειγμα του φίλου του και γείτονα του Παναγιώτη Καραΐσκου ο οποίος πριν λίγες μέρες μοιράστηκε την δική του προσωπική ιστορία απεξάρτησης, αποτελώντας έμπνευση και κίνητρο.

Την ώρα που η Κυβέρνηση για ακόμη μία φορά με ένα προσχέδιο νόμου για τις δομές δομές πρόληψης και απεξάρτησης μεθοδεύει την αποδυνάμωσή τους, με συγχωνεύσεις κάτω από την «ομπρέλα» ενός οργανισμού με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) διαμορφώνοντας ένα «θολό» τοπίο για την επόμενη μέρα τους, μία ακόμη είδηση έρχεται να αποδείξει εμφατικά το σπουδαίο έργο του ΚΕΘΕΑ.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Ασημακόπουλος σε αναλυτικό ρεπορτάζ του στο Έθνος, ο Κωνσταντίνος Νίτσος από τα 17 του χρόνια ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών κι αποφάσισε να προσφέρει το μετάλλιο του Μαραθωνίου.

«Η Διάβαση ΚΕΘΕΑ είναι το σπίτι μου. Αποφάσισα λοιπόν να προσφέρω αυτό το μετάλλιο του αγώνα μου στο Μαραθώνιο ως ελάχιστο προσφορά. Το αφήνω στο… σπίτι μου. Έχει μεγαλύτερη σημασία να το βλέπουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται εδώ για να παίρνουν δύναμη από το να το έχω σε κάποια ντουλάπα».

«Έμπλεξα στα 17…»

Η ιστορία του Κωνσταντίνου συγκλονίζει και έχει πολλά κοινά με τον Παναγιώτη Καραΐσκο ο οποίος τον παρακολουθούσε να μιλάει για τα όσα πέρασε: «Ξεκίνησα με ποδόσφαιρο από μικρό παιδί. Είχα όνειρα. Έμπλεξα στα 17 μου χρόνια. Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαι καθαρός και ασχολούμαι με το τρέξιμο. Με βοήθησε πολύ, μου δίνει δύναμη και με βοηθάει να ξεχνάω τα προβλήματα μου. Ξεκίνησα με μικρές αποστάσεις και έβαλα στόχο να τρέξω σε έναν μαραθώνιο. Με βοήθησε πολύ ο Παναγιώτης (σ.σ. Καραΐσκος). Ο μαραθώνιος της Αθήνας ήταν ο πρώτος που έτρεξα. Φυσικά όλο αυτό δεν θα γινόταν χωρίς τη Διάβαση και τον Παναγιώτη Καραΐσκου. Με τον Παναγιώτη είμαστε γείτονες. Ένα στενό μας χωρίζει. Όταν ήμουν στη χρήση και μέσα στη Διάβαση διάβασα ένα άρθρο από τα όσα έχει περάσει και μου έδωσε έμπνευση και κίνητρο. Χαίρομαι που είναι δίπλα μου και τον ευχαριστώ».

«Η προσπάθεια απεξάρτησης είναι όπως ο Μαραθώνιος»

«Στην αρχή ο μαραθώνιος ήταν ευχάριστος και το απολάμβανα. Όσο περνούσαν τα χιλιόμετρα έρχονται οι πόνοι και οι δυσκολίες. Σκέφτηκα και την παραίτηση. Ακριβώς ότι συμβαίνει και εδώ. Είχα όμως ένα στόχο. Πάλεψα με τον εαυτό μου. Εμεινα συγκεντρωμένος στο στόχο μου. Αυτό που μου έδωσε δύναμη. Ήταν θέληση που είχα και η προετοιμασία. Η Διάβαση είναι το σπίτι μου. Χάρις τη Διάβαση έμαθα να βάζω στόχους και να μένω προσηλωμένος, όπως και στο Μαραθώνιο», τόνισε ο Κωνσταντίνος.

«Ζούμε τη ματαίωση και την αντιφατικότητα στο μέγιστο βαθμό»

«Ζούμε τη ματαίωση και την αντιφατικότητα στο μέγιστο βαθμό». Τα λόγια της υπεύθυνης εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Διάβαση Ειρήνης Υφαντή περιέγραψαν με τον πιο λιτό και ανάγλυφο τρόπο την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι θεραπευόμενοι στο ΚΕΘΕΑ εν μέσω διαρροών για κατάργηση του φορέα και συγχώνευση του με όλους του φορείς που έχουν αντικείμενο την απεξάρτηση υπό την ομπρέλα ενός νέου οργανισμού με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Αφορμή για την καταγραφή των αντιδράσεων των εργαζομένων, των ωφελούμενων και των γονέων ήταν η λιτή και συγκινητική εκδήλωση που έγινε παρουσία όλων των παιδιών του προγράμματος και του νικητή του 40ου Μαραθωνίου της Αθήνας Παναγιώτη Καραΐσκου. Είναι η αντιφατικότητα…

Κατάργηση του ΚΕΘΕΑ;

Οι εργαζόμενοι της Διάβασης που έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές, στέκουν σήμερα σοκαρισμένοι μπροστά στα όσα διαρρέονται για το μέλλον του πιο επιτυχημένου φορέα στον τομέα της απεξάρτησης. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί το ΚΕΘΕΑ. Υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζει τους χρήστες ως αρρώστους, καταργεί τα “στεγνά” προγράμματα απεξάρτησης, ακυρώνει όλο το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και όλη την τεχνογνωσία που κατά γενική ομολογία είναι το καλύτερο πρόγραμμα απεξάρτησης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τζόγο

Επίσης δεν περιλαμβάνει καθόλου τους γονείς και ανοίγει μία σειρά διοικητικών και οικονομικών ζητημάτων που κανείς δε γνωρίζει πως θα επιλυθούν. Εκτός των άλλων δε συμπεριλαμβάνει πολλούς τομείς όπως την απεξάρτηση από τον τζόγο. Όπως λένε οι εργαζόμενοι «το πιο εξοργιστικό είναι πως κανείς από την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας δεν έχουν ανοίξει διαβούλευση με τους ανθρώπους που εμπειρία 30 χρόνων στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης».

Έρχονται κινητοποιήσεις

Οι γονείς που συμμετέχουν εθελοντικά στα προγράμματα έχουν ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εντός των ημερών οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με εκδήλωσης, συνέδριο στο ΣΕΦ (στις 7 Δεκεμβρίου) αλλά και Γενικής Συνέλευσης όλων των δομών του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται πως συνολικά στις περίπου 20 δομές του ΚΕΘΕΑ συμμετέχουν περίπου 800 έως 1000 θεραπευόμενοι, ενώ οι γονείς ξεπερνούν τους 2.500.

«Αντιμετωπίζουν τον χρήση ως άρρωστο»

«Έχει διαρρεύσει ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Γίνεται ένας νέος φορέας με την ονομασία ΕΟΠΑΕ. Θα ενταχθούν όλα τα κέντρα ψυχικής υγείας. Συγχωνεύονται όλα σε αυτόν τον φορέα. Καταργείται το ΚΕΘΕΑ και η Διάβαση. Δεν είναι μόνο αυτό. Το νέο νομοσχέδιο δε μιλάει για “στεγνά” προγράμματα. Δεν μιλάει για θεραπευτική κοινότητα. Δεν υπάρχει πουθενά ο όρος “θεραπεία”. Υπάρχουν οι όροι “νόσος”, “μείωση βλάβης”, “κλίνες”», λέει η υπεύθυνη εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Ειρήνη Υφαντή και συμπληρώνει:

«Το αντιμετωπίζουν ως νόσο και όχι ως κοινωνικό φαινόμενο»

«Άρα, γεννιέται ένας νέος ΕΟΠΥΥ; Θα τηλεφωνεί κάποιος χρήστης στον ΕΟΠΑΕ; Και τι θα λέει; Και τι θα του λένε; Θα του λένε πήγαινε στο “στεγνό” πρόγραμμα που είναι τρία χρόνια ή πήγαινε στα υποκατάστατα και σε ένα μήνα θα έχεις καθαρίσει; Δεν γίνονται αυτά. Με το νέο νομοσχέδιο η χρήση το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται ως “κοινωνικό φαινόμενο” αλλά ως “νόσος”. Αντιμετωπίζουν τον χρήστη όπως τον διαβητικό που του λένε έλα να πάρεις ινσουλίνη. Τώρα θα του λένε; Ελα να πάρεις μεθαδόνη; Όλο το υπόλοιπο κομμάτι της απεξάρτησης που στηρίζεται με επιτυχία τόσα χρόνια σε “στεγνά” προγράμματα δεν υπάρχει σε αυτό το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Θα χαθούν πολλοί άνθρωποι στο δρόμο μη ξέροντας που να πάνε και που να απευθυνθούν».

«Δεν υπάρχει εκπαίδευση και εργασία»

«Σε όλους στο ΚΕΘΕΑ έχει γεννηθεί μία τεράστια ματαίωση. Προσωπικά βιώνω μια τεράστια αντιφατικότητα εδώ μέσα. Είδατε το κλίμα που υπάρχει εδώ. Τα αποτελέσματα μας στο ΚΕΘΕΑ είναι εντυπωσιακά. Εδώ δεν στηριζόμαστε μόνο στην ψυχολογική υποστήριξη των ωφελούμενων για να πετύχουμε την απεξάρτηση. Στηριζόμαστε στην εκπαίδευση, στην αποκατάσταση και στην εργασία. Αυτά τα υπόλοιπα κομμάτια δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Έχω 30 χρόνια στο ΚΕΘΕΑ. Είναι πολύ υγιής οργανισμός. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΘΕΑ έχει ηθική, αξίες, όρια και φιλοσοφία. Θέλουν να το ελέγξουν διοικητικά και οικονομικά. Σίγουρα υπάρχουν οικονομικά και άλλα κίνητρα. Το ΚΕΘΕΑ λέγεται πως κοστίζει πολλά. Δεν ισχύει αυτό διότι εδώ κάνουμε ολοκληρωμένη αποκατάσταση», πρόθεσε η Ειρήνη Υφαντή.

«Προσχέδιο φάντασμα»

Η υπεύθυνη του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Διάβαση Παρασκευή Μόλαρη τόνισε πως δεν πήραν ποτέ πρόσκληση για διαβούλευση ούτε ποτέ τους έχει επισκεφθεί κάποιος υπουργός ή υφυπουργός τα τελευταία χρόνια: «Μιλάμε για ένα προσχέδιο νόμου φάντασμα. Ήρθε ένα Δελτίο Τύπου που ανέφερε για συγχώνευση όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης, μετά διέρρευσε και το προσχέδιο και ύστερα είδαμε κάποιες γενικές δηλώσεις του υφυπουργού υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για τους εργαζομένους να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Κανείς δε μας έχει ρωτήσει. Κανείς δε μας έχει επισκεφθεί. Προσωπικά θεωρώ πως δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ΚΕΘΕΑ. Επίσης σε αυτό το προσχέδιο αναφέρει πως καταργείται ως επωνυμία το ΚΕΘΕΑ. Ακόμα και αυτό δεν είναι απλό. Σημαίνει κατάργηση θεραπευτικής προσέγγισης και πολλά ακόμα. Υπάρχει μία τεράστια λογιστική και διοικητική συγχώνευση όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης κάτω από μία ομπρέλα και δε μας εξηγεί κανείς το “γιατί”. Φοβόμαστε πως είναι μία πολιτική που υποστηρίζει τα φάρμακα και τα υποκατάστατα».

«Χρόνια προσπαθούν να κλείσουν το ΚΕΘΕΑ»

Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι από το 2019 η κυβέρνηση προσπαθεί καταργήσει το ΚΕΘΕΑ: «Μιλούν πολύ για μείωση βλάβης. Δεν είναι η πρώτη φορά. Χρόνια προσπαθούν να κλείσουν το ΚΕΘΕΑ. Έφτασαν και σε μειώσεις της τάξεως του 50%. Από το 2019 κατήργησαν το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και φτάνουμε στο σήμερα να καταργήσουν το ΚΕΘΕΑ και όλο αυτό που εμείς πρεσβεύουμε χωρίς να μας πει κανείς μία κουβέντα ή να μας εξηγήσει το “γιατί”. Επίσης ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μεγάλος. Σε μία τάξη μεγέθους είναι πολύ μικρότερος του ΟΚΑΝΑ. Το θέμα μας δεν είναι το ΟΚΑΝΑ με το οποίο έχουμε άριστη συνεργασία αλλά δε μπορούμε να μιλάμε και για απορρόφηση του ΚΕΘΕΑ από το ΟΚΑΝΑ. Όλα αυτά όμως είναι υποθέσεις γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση. Η απεξάρτηση είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο. Δε μπορεί να τα τσουβαλιάζεις όλα», κατέληξε η Παρασκευή Μόλαρη.

Πριμοδοτούν ιδιωτικά κέντρα και φαρμακοβιομηχανίες

Η ψυχολόγος Γιώτα Γότση υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς στόχους του νέου νομοσχεδίου και της κατάργησης του ΚΕΘΕΑ είναι να ανοίξει η αγορά σε ιδιωτικά κέντρα και σε φαρμακευτικές εταιρίες καθώς ενισχύονται τα υποκατάσταση και όχι τα “στεγνά” προγράμματα: «Είναι φοβερά απαξιωτικό να μη σε καλούν για να σε ενημερώσουν για τόσο σημαντικές αλλαγές. Δεν έχει υπάρξει καμία διαβούλευση μέχρι σήμερα. Σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ θα περιέλθουν στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί. Είναι φανερό πως όλο αυτό που γίνεται αποσκοπεί κάπου. Θεωρώ πως πριμοδοτούνται ιδιωτικά κέντρα και φαρμακευτικές εταιρίες».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων