medlabnews.gr iatrikanea
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα και παρότρυνε τον πληθυσμό του ασιατικού γίγαντα να «λάβει μέτρα» προστασίας.
Φόβους για νέα επιδημία στην Κίνα πυροδοτεί η δραματική τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, πνευμονίας και Covid σε παιδιά, σε βαθμό που «γονατίζουν» τα νοσοκομεία.
Κλινικές και νοσοκομεία σε πόλεις της Bόρειας Κίνας προειδοποιούν ότι οι αφίξεις άρρωστων παιδιών έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τη συνήθη αύξηση των κρουσμάτων αναπνευστικών νοσημάτων με την έλευση του χειμώνα. Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει πληροφορίες από την Κίνα για την αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών και για τις εστίες πνευμονίας παιδιών και παροτρύνει τον πληθυσμό του ασιατικού γίγαντα να λάβει μέτρα προστασίας.
Τι απαντά για την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού
Η έξαρση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού στην Κίνα προκαλείται από γνωστούς παθογόνους παράγοντες και δεν υπάρχουν ενδείξεις νέων μολυσματικών ασθενειών, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, καθώς η χώρα διανύει τον πρώτο χειμώνα μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών κατά της COVID-19.
Οι γιατροί στην Κίνα αλλά και εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό δεν έχουν εκφράσει ανησυχία για τα κρούσματα της Κίνας, δεδομένου ότι πολλές άλλες χώρες σημείωσαν παρόμοια αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία, κάτι που έκανε η Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους.
Μια Αμερικανή μητέρα περιγράφει πώς ο γιος της μπήκε στο νοσοκομείο λίγες ώρες πριν υποστεί εγκεφαλική βλάβη λόγω «λευκών πνευμόνων».
Τα παιδιά στην Κίνα αλλά και αλλού όπου υπάρχουν κρούσματα μπαίνουν στο νοσοκομείο με πνευμονία εξού και ο χαρακτηρισμός «λευκός πνεύμονας» που έχουν αποδώσει στην επιδημία αυτή που σαρώνει πληθυσμούς παιδιών. Τα αίτια είναι μυστήρια, γιατρού κάνουν λόγω για μια μίξη συνηθισμένων κατά τα άλλα ιών, ενώ ειδικοί αποδίδουν την έξαρση στην Κίνα στο γεγονός ότι άργησαν να αρθούν οι περιορισμοί και έτσι τα παιδιά μετά από δύο με τρία χρόνια για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με συνηθισμένους -κατά τα άλλα ιούς. Κάτι αντίστοιχο με έξαρση ιώσεων είχε παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη πέρυσι, λένε.
Μια μητέρα από το Οχάιο πάντως περιέγραψε το πώς ο υγιής έφηβος γιος της βρέθηκε «λίγες ώρες μακριά από την εγκεφαλική βλάβη» αφού χτυπήθηκε από τη μυστηριώδη πνευμονία που προσβάλει παιδία στην Κίνα.
Ο Γουίλιαμ Μακ Κάρεν, 14 ετών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο την Τετάρτη αφού γύρισε σπίτι από το σχολείο «κλαίγοντας και πιάνοντας το στήθος του» λέγοντας ότι «με δυσκολία μπορούσε να αναπνεύσει».
«Ήταν πολύ χλωμός και μετά βίας μπορούσε να μείνει ξύπνιος, συμπεριφερόταν σαν να επρόκειτο να λιποθυμήσει», δήλωσε η μητέρα του, Μόλι Κάμπελ, στη DailyMail.
Όταν έφτασαν στα επείγοντα οι γιατροί της είπαν ότι οι πνεύμονες του Γουίλιαμ ήταν τόσο γεμάτοι με υγρό που στερούσε οξυγόνο από το σώμα και τα όργανά του.
«Είπαν ότι αν το υγρό κατέβαινε πολύ πιο χαμηλά θα μπορούσε να είχε προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη με κάποιο τρόπο», είπε η Μόλι, συγκρατώντας τα δάκρυά της. «Ήταν εξαιρετικά φοβισμένος. Ήμασταν πραγματικά τυχεροί».
Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του είχαν πέσει στο 75% περίπου. Στο 70 τοις εκατό, θεωρείται απειλητικό για τη ζωή.
Ο Γουίλιαμ διαγνώστηκε με μυκόπλασμα, τη βακτηριακή λοίμωξη που βρίσκεται στο επίκεντρο των επιδημιών πνευμονίας στην Κίνα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι ένα από τα περισσότερα από 140 παιδιά στην περιοχή Warren County του Οχάιο που έχουν νοσήσει από την πνευμονική πάθηση, όπου οι γιατροί λένε ότι τα κρούσματα είναι τόσο υψηλά που «πληρούν τον ορισμό της επιδημίας».
«Οι γιατροί είπαν ότι γεμάτοι με περιστατικά πνευμονίας τις τελευταίες δύο ή τρεις ημέρες, ότι αυτό ήταν το μόνο που κατέγραφαν και απλώς προσπαθούσαν να βεβαιωθούν ότι είχαν όλα τα φάρμακα που χρειάζονταν για όλα τα παιδιά. Είπαν ότι σχεδόν όλος ο όροφος ήταν γεμάτος παιδιά με πνευμονία».
Υγειονομικοί υπάλληλοι της κομητείας Γουόρεν δήλωσαν την Πέμπτη ότι έχει αντιμετωπιστεί ένας "εξαιρετικά υψηλός" αριθμός παιδιών με πνευμονία - 145 περιπτώσεις από τον Αύγουστο.
Ο μέσος ασθενής είναι περίπου 8 ετών και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά ο όγκος των ασθενών είναι ασυνήθιστος.
Το μυκόπλασμα, γράφει η Daily Mail, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί επιδημίες κάθε πέντε περίπου χρόνια - αλλά σπάνια γίνεται πρωτοσέλιδο επειδή τα κρούσματα είναι ήπια και οι θάνατοι εξαιρετικά σπάνιοι.
Η διαφορά αυτή τη φορά, δήλωσαν οι ειδικοί στη DailyMail.com, είναι ότι η ανοσία των παιδιών είναι χαμηλή μετά τα lockdowns, το κλείσιμο των σχολείων και τις εντολές για μάσκες.
Η βακτηριακή λοίμωξη πιστεύεται επίσης ότι είναι η αιτία της επιδημίας στην Κίνα που έχει κατακλύσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία του Βορρά.
Επίσης, έχουν καταγραφεί κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης, στην Ολλανδία και τη Δανία. Ωστόσο, οι γιατροί έχουν τονίσει ότι τα κρούσματα δεν είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς λοιμώξεων από χώρα σε χώρα.
Η μητέρα του Γουίλιαμ τώρα υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε πάει τον γιο της δυο ημέρες νωρίτερα στο νοσοκομείο. «Περιμέναμε περίπου μία ή δύο ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, ενώ θα έπρεπε να το είχα πάρει νωρίτερα. Ήταν ένας εφιάλτης και μακάρι να τον είχα πάρει λίγο νωρίτερα από το να περιμένω μια μέρα, αλλά στις μέρες μας δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις με τα παιδιά. Αν το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά, απλά επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό».
Ο Γουίλιαμ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την Παρασκευή, αλλά οι γιατροί είπαν στη μητέρα του να τον παρακολουθεί στενά και να τον φέρει πίσω αν αρχίσει να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ξανά.
Τι είναι το μυκόπλασμα;
Η πνευμονία από μυκόπλασμα προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.
Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.
Το μυκόπλασμα, όπως και άλλες μορφές πνευμονίας, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά– ωστόσο, μόνο ορισμένα, όπως η αζιθρομυκίνη είναι αποτελεσματικά.
Δημ. Παρασκευής: Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά νέα πανδημία η πνευμονία στην Κίνα
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μια νέα πανδημία η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Οταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί.
Οι επισημάνσεις ανήκουν στον καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος στο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Δημήτρη Παρασκευή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξηγεί τους λόγους που πιθανώς προέκυψε η έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας και έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι Αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars-Cov2. Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα, διευκρινίζει, είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το φθινόπωρο του 2022. «Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα τα προηγούμενα δύο έτη».
Ωστόσο, ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει ο ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου