Τι είναι το τουρνικέ και πώς χρησιμοποιείται στα επείγοντα; (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι είναι το τουρνικέ και πώς χρησιμοποιείται στα επείγοντα; (video)

Χρησιμοποιήθηκε για να σωθεί η ζωή του 31χρονου αστυνομικού. Ποιος είναι ο σκοπός του και πότε καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία

 medlabnews.gr iatrikanea

Στα επεισόδια που έγιναν στου Ρέντη που είχαν ως αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ακούστηκε από τα ηχητικά ντοκουμέντα η λέξη τουρνικέ. Συγκεκριμένα από το κέντρο της Άμεσης Δράσης ακούστηκε αν οι συνάδελφοι του αστυνομικού «εφάρμοσαν» τουρνικέ στο τραυματισμένο πόδι του. Στο ηχητικό ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού έξω από το «Μελίνα Μερκούρη», ακούγεται το κέντρο της Άμεσης Δράσης να ρωτάει τους συναδέλφους του 31χρονου αν εφάρμοσαν τουρνικέ στο λαβωμένο πόδι του. Η απάντηση ήταν καταφατική, αφού οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιες καταστάσεις.

Τι είναι, όμως, το τουρνικέ; Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως το σύστημα ασφαλείας που τοποθετείται στην είσοδο των σταδίων, ώστε να είναι ελεγχόμενη η είσοδος του κοινού. Όμως, η λέξη έχει κι άλλη έννοια, πολύ πιο χρήσιμη για την ανθρώπινη ζωή.

Πρόκειται για ένα είδος σφιχτής ταινίας, που χρησιμοποιείται για να περιοριστεί ή και να διακοπεί η ροή του αίματος σε μία πληγή, ώστε να αποφευχθεί η ακατάσχετη αιμορραγία, που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυτοσχέδια τουρνικέ είναι αποτελεσματικά έως και στο 60% των περιπτώσεων, όμως η χρήση τους πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από άτομα που έχουν λάβει εκπαίδευση, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής των ιστών.

Το τουρνικέ δεν πρέπει να παραμείνει για πολλή ώρα πάνω σε τραυματισμένο άκρο, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέσο που εξασφαλίζει λίγο χρόνο, μέχρι να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στο τραυματισμένο άτομο.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά

Η πρώτη αναφορά για χρήση τουρνικέ καταγράφεται στο πολύ μακρινό 200 π.Χ., με τις σχετικές αναφορές να εκτείνονται μέχρι το 500 μ.Χ. Η συγκεκριμένη τεχνική ήταν πολύ συχνή την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ στις πληγές εφαρμόζονταν αντικείμενα όπως δερμάτινες ζώνες και χάλκινα δαχτυλίδια.

Πολλές είναι, επίσης, οι ιστορικές αναφορές για χρήση τουρνικέ στον αμερικανικό εμφύλιο, ενώ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η χρήση έγινε κατάχρηση, με τα αναμενόμενα, κακά αποτελέσματα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων