Πέθανε ο διασώστης σκύλος της ΕΜΑΚ ο Μαξ. Είχε σώσει 55 ανθρώπους. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πέθανε ο διασώστης σκύλος της ΕΜΑΚ ο Μαξ. Είχε σώσει 55 ανθρώπους.

Αντίο MAX, σε ευχαριστούμε για τις πολύτιμες υπηρεσίες σου

  medlabnews.gr iatrikanea

Με μία συγκινητική ανάρτηση, η Πυροσβεστική θέλησε να πει το δικό της αντίο στον επί 11 χρόνια σκύλο – διασώστη της ΕΜΑΚ Μαξ, ο οποίος πέθανε. 

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ο σκύλος - διασώστης συμμετείχε σε 110 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ στη «θητεία» του, εντόπισε 55 αγνοούμενους. «Αντίο MAX, σε ευχαριστούμε για τις πολύτιμες υπηρεσίες σου», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους. 

 «Ο διασωστικός σκύλος ΜΑΧ της 6ης ΕΜΑΚ κατά την διάρκεια της 11ετους θητείας του στο #Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε σε 110 επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης και κατάφερε να εντοπίσει 55 αγνοούμενους. Αντίο MAX, σε ευχαριστούμε για τις πολύτιμες υπηρεσίες σου», σημειώνεται στην ανάρτηση της Πυροσβεστικής στην πλατφόρμα Χ, η οποία συνοδεύεται με φωτογραφίες του Μαξ.


Τι κάνουν τα σκυλιά διάσωσης

Το πρώτο πράγμα είναι το trailling όπου ο σκύλος εκπαιδεύεται να εντοπίζει, να ξεχωρίζει και να ακολουθεί οσμές συγκεκριμένου ατόμου που του δίνονται συνήθως από ''αμόλυντα'' προσωπικά αντικείμενα (ρούχα του αγνοούμενου) και είναι συνδυασμός σωματιδίων ανθρώπινων κυττάρων και άλλων οσμών (αρώματα, οσμές υλικών κ.α.).

Η έρευνα Trailling για πολλά χρόνια θεωρούνταν η πιο αποτελεσματική μιας και οι σκύλοι καθοδηγούνται όχι μόνο από την ιδιαίτερη οσμή που τους έχει δοθεί, αλλά εργάζονται πάνω στο σύνολο της οσμής του αγνοούμενου, όπως αυτή εκπέμπεται και από τα εκατομμύρια νεκρά κύτταρα που αφήνει πίσω του το άτομο.

Το Τracking (ιχνηλασία) είναι άλλη μέθεδος, όπου ο σκύλος εκπαιδεύεται να εντοπίζει και να ακολουθεί τις οσμές που αφήνει ένας άνθρωπος στο έδαφος και είναι τυπική μέθοδος ειδικά όταν οι διασώστες γνωρίζουν το τελευταίο σημείο εμφάνισης του αγνοούμενου ή την πορεία του και με απαραίτητη προϋπόθεση οι συνθήκες να ευνοούν στην διατήρηση των οσμών.

Tracking και Trailling έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην πρακτική τους και αρκετοί ειδικοί του χώρου δεν τις ξεχωρίζουν. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότερες υπηρεσίες και ομάδες διάσωσης προτιμούν την έρευνα Air Scenting, σαν τoν πλέον χρήσιμο τρόπος έρευνας, κατά την οποία ο σκύλος δεν ψάχνει τον συγκεκριμένο αγνοούμενο, αλλά τις πιο πρόσφατες ανθρώπινες οσμές στην περιοχή που του έχουν υποδείξει.

O σκύλος ακολουθεί την οσμή των αμέτρητων μικροσκοπικών κυττάρων της επιδερμίδας του ατόμου που σχηματίζουν μια συνεχόμενη ροή στο περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος εντοπίζει και ακολουθεί τις οσμές όχι μόνο με τη μύτη στο έδαφος, αλλά και ψηλότερα στον αέρα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκλείσει πολύ μεγάλες εκτάσεις εδάφους και να κερδηθεί πολύτιμος για τη ζωή του αγνοούμενου χρόνος. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων