Πρωτοποριακή χολοκυστεκτομή στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρωτοποριακή χολοκυστεκτομή στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

Η νέα πρωτοποριακή μέθοδος της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής με φθορίζουσα καθοδήγηση

medlabnews.gr iatrikanea

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» άρχισε να εφαρμόζεται η νέα πρωτοποριακή μέθοδος της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής με φθορίζουσα καθοδήγηση μέσω πράσινου της ινδοκυανίνης (ICG fluorescence-guided laparoscopic cholecystectomy).

Η φθορίζουσα καθοδήγηση με χρήση του πράσινου την ινδοκυανίνης αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοποριακά εργαλεία στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Το πράσινο της ινδοκυανίνης έχει την ικανότητα να φθορίζει όταν εκτίθεται σε υπέρυθρο φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος και σε συνδυασμό με μια πηγή εκπομπής υπέρυθρου φωτισμού (Nearinfrared – NIR) επιτρέπει την ακριβή και ασφαλή αναγνώριση και οριοθέτηση πολλαπλών ανατομικών στοιχείων (πχ εξωηπατικά χοληφόρα, αιμοφόρα αγγεία και στοιχεία του λεμφικού συστήματος). Χορηγείται ενδοφλέβια και απεκκρίνεται από το ήπαρ.

Συγκεκριμένα, κατά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η ICG καθοδήγηση φθορισμού επιτρέπει στο χειρουργό την ευχερέστερη διεγχειρητική αναγνώριση τόσο των εξωηπατικών χοληφόρων (ICG χολαγγειογραφία) όσο και των αιμοφόρων αγγείων (ICG αγγειογραφία).

Η τεχνική αυτή, όταν συνδυάζεται με την εμπειρία και την εξειδίκευση του χειρουργού, οδηγεί στο να μηδενίζεται πρακτικά η πιθανότητα κάκωσης τόσο σε προγραμματισμένες επεμβάσεις (0,4%) όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις πχ οξεία χολοκυστίτιδα (4%). Επιπλέον πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η μείωση του χρόνου της χειρουργικής επέμβασης και η αποφυγή μετατροπής της λαπαροσκοπικής σε ανοικτή χολοκυστεκτομή (5% σε προγραμματισμένες επεμβάσεις και έως 30% σε έκτακτες και σοβαρές περιπτώσεις).

«Επεμβάσεις τέτοιου τύπου δεν απαιτούν μόνο εξειδικευμένες γνώσεις από πλευράς ιατρών, αλλά και τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τον οποίο το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» προμηθεύτηκε και διέθεσε στο Χειρουργικό τμήμα παρέχοντας έτσι ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Η πραγματοποίηση τέτοιων πρωτοποριακών επεμβάσεων πραγματοποιούνται σε λίγα Νοσοκομεία της Ελλάδας» σημειώνεται σε ανακοίνωση από τον διοικητή του νοσοκομείου Σπύρου Δερδεμέζη.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων