Την σκότωσε το απορριμματοφόρο του Δήμου Ηρακλείου και το δικαστήριο επιδίκασε μεγάλη αποζημίωση. Περίεργη η απόφαση του Δήμου να την προσβάλει | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Την σκότωσε το απορριμματοφόρο του Δήμου Ηρακλείου και το δικαστήριο επιδίκασε μεγάλη αποζημίωση. Περίεργη η απόφαση του Δήμου να την προσβάλει

σφού εξέτασε διεξοδικά τις δύο αγωγές που έχουν κατατεθεί από στενά συγγενικά πρόσωπα, επιδίκασε την καταβολή, από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, ενός αθροι

 medlabnews.gr 

Εις διπλούν “ξυπνούν” τις τελευταίες ημέρες μνήμες από την υπόθεση θανάτου της αδικοχαμένης Δημητρίας Σκουρογιαννάκη, η οποία είχε αφήσει την τελευταία της πνοή μερικές εβδομάδες μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της, σε τροχαίο που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2016, κατά τη διάρκεια αποκομιδής σκουπιδιών από απορριμματοφόρο του Δήμου Ηρακλείου.

Με το ποινικό δικαστήριο να συνεχίζεται σε β’ βαθμό στο αρμόδιο Εφετείο στις 2 Φεβρουαρίου, μετά τη διακοπή της εκδίκασης την Παρασκευή, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο γύρω από το σκέλος των αποζημιώσεων των στενών συγγενών της αδικοχαμένης Δημητρίας, όπου και προέκυψε συνέχεια σε δεύτερο πλέον δικαστικό βαθμό, με τον Δήμο Ηρακλείου να ασκεί έφεση, προσβλέποντας στην καταβολή μικρότερων αποζημιώσεων…

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αφού εξέτασε διεξοδικά τις δύο αγωγές που έχουν κατατεθεί από στενά συγγενικά πρόσωπα, επιδίκασε την καταβολή, από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, ενός αθροιστικού ποσού ύψους 880.000 ευρώ, ως αποζημιώσεις για ηθική βλάβη-ψυχική οδύνη από το αυτοκινητικό δυστύχημα με θύμα την άτυχη εργαζόμενη της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Το αθροιστικό αυτό ποσό, το οποίο κατανέμεται βεβαίως σε επιμέρους ποσά προς τα συγγενικά πρόσωπα, αφορά στα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν για αυτές καθαυτές τις αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη, χώρια τα δικαστικά έξοδα που έχουν επίσης επιδικαστεί εις βάρος των εναγόμενων. Εναγόμενων, από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, στις αποφάσεις προσδιορίζονται μεν συγκεκριμένα, π.χ. εναγόμενος β’, γ’ κ.λπ., δίχως όμως να κατονομάζονται.

Στον Δήμο Ηρακλείου, με βάση τη σχετική εισήγηση-γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αποφάσισαν να ασκήσουν έφεση κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης, με ζητούμενο – από πλευράς Λότζιας – τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων που θα πρέπει να δοθούν στους συγγενείς.

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε να εφεσιβάλλει τις πρωτόδικες αποφάσεις και για τις δύο αγωγές για τις αποζημιώσεις, κάνοντας αποδεκτή τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας, που εισηγήθηκε: «Επειδή συντρέχουν κατά τη γνώμη μας νόμιμοι λόγοι ασκήσεως εφέσεως κατά της απόφασης αυτής, καθότι δεν ελήφθησαν υπόψη από το Δικαστήριο προταθέντες ισχυρισμοί μας (π.χ. ένσταση συντρέχοντος πταίσματος – συνυπαιτιότητας της άτυχης παθούσας κ.λπ.), οι οποίοι, εάν γίνονταν δεκτοί, τότε ο Δήμος θα υποχρεούταν να καταβάλει μικρότερα ποσά από τα ως άνω επιδικασθέντα στους ενάγοντες-δικαιούχους».

«Η Δημοτική Επιτροπή εγκρίνει την άσκηση ενδίκου μέσου (εφέσεως) κατά της με αριθμό 886/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου (Α’ και Β’ Αγωγή), για τους λόγους που αναφέρονται στις εισηγήσεις των δικηγόρων του Δήμου κ. Μαρίας Εμμανουέλας Μπίμπα και Εμμανουήλ Καρνίκη», αναφέρεται σχετικά την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, στην οποία παρατίθενται αναλυτικά και οι σχετικές πρωτοβάθμιες δικαστικές αποφάσεις επί των δύο αγωγών που έχουν κατατεθεί από τους στενούς συγγενείς της αδικοχαμένης Δημητρίας Σκουρογιαννάκη.

Αναλυτικότερα, με την οριστική απόφασή του, επί της πρώτης αγωγής, το αρμόδιο δικαστήριο, εν προκειμένω το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, διατάσσει δύο εναγόμενους από πλευράς Δήμου Ηρακλείου (δεν τους κατονομάζει) να καταβάλλουν έκαστος το ποσό – αθροιστικά – των 260.000 ευρώ προς τη συγκεκριμένη ομάδα συγγενών της αδικοχαμένης εργαζόμενης. Δηλαδή μιλάμε για ένα συνολικό ύψος αποζημιώσεων ύψους 520.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τους συγγενείς που κατέθεσαν την πρώτη αγωγή. Με την έτερη απόφασή του, επί της β’ αγωγής, το δικαστήριο διατάσσει αντίστοιχα στους εναγόμενους να καταβάλλουν έκαστος αθροιστικά το ποσό των 180.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για άλλη ομάδα στενών συγγενών. Συνολικά δηλαδή επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 360.000 ευρώ επί της β’ αγωγής.

Η αείμνηστη μητέρα 4 παιδιών, η οποία ήταν εργαζόμενη στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στις 20 Ιουνίου του 2016. Η Δημητρία έδωσε τη δική της μάχη για αρκετές εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου, ωστόσο τελικά υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά της.

Ως προς το ποινικό δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, στα τέλη του περασμένου Μαΐου είχαν δικαστεί και καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο οδηγός του επίμαχου απορριμματοφόρου, καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ήταν να διεξαχθεί την περασμένη Παρασκευή από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Ωστόσο η δίκη διεκόπη για τις 2 Φεβρουαρίου…

Καταδίκες για τον οδηγό και τον προϊστάμενο του τμήματος

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου του ίδιου έτους. Ο οδηγός και ο προϊστάμενος του Τμήματος δικάζονταν για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια. Εξάλλου, ο οδηγός κατηγορείτο επιπρόσθετα για παράβαση υποχρέωσης γνωστοποίησης ατυχήματος στις Αρχές. Και οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι.

Συγκεκριμένα, ο οδηγός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για την ανθρωποκτονία και σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για την έτερη πράξη που του είχε αποδοθεί. Η συνολική ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε, κατά συγχώνευση, ήταν 4 ετών και 6 μηνών. Ο συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για την ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αποφάσισε, πάντως, η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη για τους δύο άνδρες. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τον οδηγό του απορριμματοφόρου, αποφασίστηκε η αφαίρεση της άδειας οδήγησής του για έναν χρόνο.

Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τα τέσσερα παιδιά της αείμνηστης Δημητρίας, η οποία είχε φύγει τόσο άδικα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 48 ετών. Ήταν 20 Ιουνίου του 2016, όταν κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων, ο οδηγός του οχήματος του Δήμου είχε κάνει οπισθοπορεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα η άτυχη Δημητρία, η οποία δεν είχε προλάβει να ανέβει πάνω στο όχημα. Για αρκετές εβδομάδες, η 48χρονη έδωσε “μάχη” νοσηλευόμενη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, πριν τελικά φύγει από τη ζωή μετά από σηπτικό σοκ που υπέστη.

Πόσο αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή;

Μας προβληματίζει η στάση του Δήμου Ηρακλείου για την περίπτωση της αποζημίωσης της 47χρονης υπαλλήλου του Δημητρίας Σκουρογιαννάκη, η οποία έκανε αποκομιδή απορριμμάτων κοντά στο ΠΑΓΝΗ και ο οδηγός έκανε πίσω, την τραυμάτισε σοβαρά και η γυναίκα εξέπνευσε.

Όταν βλέπεις τόσες άλλες δικαστικές αποφάσεις στη “Διαύγεια”, που ο Δήμος Ηρακλείου δεν τις προσβάλει και αφορούν πληρωμές εργολάβων, να λαμβάνει απόφαση να κάνει έφεση για την αποζημίωση μιας γυναίκας που χάθηκε σε εργατικό ατύχημα, με τον Δήμο εργοδότη και έχοντας καταγγελίες ήδη πριν γίνει το κακό για τον οδηγό!

Το αστικό δικαστήριο έκρινε ανά άτομο αποζημίωση της οικογένειας και από τον κάθε εναγόμενο ξεχωριστά... Το ποσό φτάνει τα 900.000 ευρώ, ας πούμε 1 εκατ. ευρώ! Μεγάλο ποσό και ο Δήμος ζορίζεται... και κάνει έφεση για να ρίξει προφανώς το ποσό... Αντιληπτό! Αλλά και το ερώτημα νομοτελειακό: Η ανθρώπινη ζωή που χάνεται μπορεί να αποτιμηθεί; Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον... στα δικαστήρια!

Να αναφερθεί ότι για τις 2 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η εκδίκαση της έφεσης για το ποινικό μέρος της υπόθεσης.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων