Από στρεπτόκοκκο πέθανε 28χρονος. Οι γιατροί δεν έβρισκαν τι είχε; Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Από στρεπτόκοκκο πέθανε 28χρονος. Οι γιατροί δεν έβρισκαν τι είχε; Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος νέος ήταν εδώ και 2 μήνες άρρωστος

 medlabnews.gr iatrikanea

Σε στρεπτόκοκκο οφείλεται ο θάνατος του 28χρονου Τυρναβίτη Δημήτρη Κομίνη που σόκαρε την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος νέος ήταν εδώ και 2 μήνες άρρωστος χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να βρουν από τι έπασχε. Τελικά όταν εισήχθη στο Αττικό νοσοκομείο ήταν ήδη πολύ αργά γιατί είχε πάθει σηψαιμία.

Ο άτυχος νέος εργαζόταν σε εταιρία τροφοδοσίας περιπτέρων και μίνι μάρκετ στην Θεσσαλονίκη.

Ο θάνατος του σόκαρε και βύθισε στο πένθος την κοινωνία του Τυρνάβου που χάνει άλλο έναν νέο παιδί του. 

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν. 

 Με πολλαπλές λοιμώξεις σε διάφορα όργανα, αλλά και γενικότερα εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση υγείας μεταφέρθηκε στις 31 Ιανουαρίου από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης ο 28χρονος που έχασε τη ζωή του, τελικά, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». 

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «Παπαγεωργίου», ο 28χρονος ασθενής ΔΚ, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. 

 Συγκεκριμένα, ο ασθενής είχε ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens, δηλαδή ένα είδος στρεπτόκοκκου. 

 Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή 1 Φεβρουαρίου, ο ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά και απεβίωσε. 

 Το Ιατρικό Ανακοινωθέν του «Παπαγεωργίου» Aφήνει αιχμές για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης, όπου είχε νοσηλευτεί. 

 Αναφορικά με το περιστατικό του 28χρονου ασθενή Δ.Κ, ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στις 01.02.24, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και τα ιατρικά αρχεία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ο ασθενής διακομίσθηκε στις 31.01.24, ώρα 16:20, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, με τη διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens. Υποβλήθηκε στις 01.02.24 σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση και απεβίωσε την ίδια ημέρα. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Παράλληλα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με συμπτώματα όπως πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η φαρυγγίτιδα που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο ανιχνεύεται με strep test και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος;

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γιατί ακούγεται τόσο συχνά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από τα περιστατικά θανάτων σε παιδιά, και τι προκαλεί στον άνθρωπο; 


 Τα βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος, είναι ανάμεσα στις πρώτες μορφές ζωής στη γη, υπάρχουν παντού και αποτελούν μέρος του μικροβιώματος του ανθρώπινου σώματος. Κατά την πανδημία COVID-19, οι σοβαρές λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) μειώθηκαν, ιδίως στα παιδιά, λόγω των επιβληθέντων μέτρων.

Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν αύξηση των λοιμώξεων από iGAS σε παιδιά κάτω των δέκα ετών και ενήλικες άνω των 65 ετών, συνδεόμενη με την ευρεία επιδημιολογική εμφάνιση του βακτηρίου στην κοινότητα και των αναπνευστικών λοιμώξεων. 

Επίσης, έχουν καταγραφεί θάνατοι από iGAS σε παιδιά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν σχετίζεται με νέο στέλεχος, ούτε με αύξηση της αντοχής του βακτηρίου στα αντιβιοτικά. 

 Γενικά, κατά την επικράτηση μίας ιογενούς λοίμωξης, το ανοσοποιητικό σύστημα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του ιού, καθιστώντας «προσωρινά αποδυναμωμένη» την άμυνα κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. 

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι υψηλά μεταδοτικός, αλλά κατά κανόνα δεν απειλεί τη ζωή. Περίπου το 5% των ανθρώπων φέρουν αυτό το βακτήριο στο φάρυγγα χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα (υγιείς φορείς). Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονόλαιμο, διόγκωση των αμυγδαλών και των τραχηλικών λεμφαδένων, πονοκέφαλο και εξάνθημα, και οι περισσότεροι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, όταν το βακτήριο προσβάλλει μέρη του σώματος που δεν «φιλοξενείται» φυσιολογικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο που, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. 

 Πώς μεταδίδεται και πώς τίθεται η διάγνωση μίας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης στο λαιμό; 

 Η μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται σε δομές μαζικής διαβίωσης ή χώρους συνάθροισης ατόμων, καθώς και σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή ανοσοκατεσταλμένους. Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από τους υγιείς φορείς του βακτηρίου. Επειδή τα συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης μοιάζουν με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η οριστική διάγνωση γίνεται από τον παιδίατρο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο με βάση την κλινική εξέταση και τα εργαστηριακά ευρήματα. 

Για τη γρήγορη ανίχνευση του στρεπτόκοκκου χρησιμοποιείται το Strep test, το οποίο όταν είναι θετικό, καθορίζει τη διάγνωση και επιτρέπει την άμεση έναρξη της θεραπείας. Ωστόσο, ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει την παρουσία του βακτηρίου. Επί ισχυρής υποψίας, απαιτείται επιβεβαίωση με καλλιέργεια. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, αλλά απαιτεί 2-3 ημέρες για το αποτέλεσμα. 

 Πώς αντιμετωπίζεται και πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του βακτηρίου ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών; 

 Για την αντιμετώπιση της λοίμωξης απαιτείται έγκαιρη έναρξη θεραπείας με το κατάλληλο αντιβιοτικό. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η σωστή υγιεινή των χεριών. Ο αερισμός των κλειστών χώρων και ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών και των παιχνιδιών βοηθούν, καθώς το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα. Επιπλέον, είναι σημαίνον να επικαιροποιούμε τα εμβόλια των παιδιών. Μέσω παιχνιδιού, μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά τη σωστή τεχνική πλύσης των χεριών με σαπούνι και νερό, τη χρήση χαρτομάντηλου ή του αγκώνα για το βήχα και το φτέρνισμα, καθώς και την αποφυγή στενών επαφών όταν αισθάνονται άρρωστα. Τα παιδιά, όπως φάνηκε από την πανδημία, ήταν πιο υπάκουα από πολλούς ενήλικες! 

 Τελικά, πρέπει οι γονείς να ανησυχούν τόσο πολύ; Τι συμβουλές πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση νόσησης του παιδιού; 

 Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο συνήθως προκαλεί ενοχλητικό πονόλαιμο και οδηγεί σε ολιγοήμερη αποχή από το σχολείο. Μάλιστα, 24 ώρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής, παρατηρείται σταδιακή ύφεση των συμπτωμάτων, ενώ η κλινική κατάσταση του παιδιού βελτιώνεται και μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης. Είναι ζωτικής σημασίας να απευθυνθείτε έγκαιρα σε γιατρό και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του ως προς την ολοκλήρωση της θεραπείας, καθώς η πρόωρη διακοπή του αντιβιοτικού μπορεί να προκαλέσει υποτροπή της λοίμωξης και ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά μελλοντικά. Με ψυχραιμία, επαγρύπνηση, συνέπεια στη θεραπεία και εμπιστοσύνη στο γιατρό, μπορούμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία και αυτήν την πρόκληση!

Διαβάστε επίσης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, medlabnews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων