Αδιανόητο. Αρνήθηκε το ΕΚΑΒ να μεταφέρει 7χρονο με λοιμώδη μονοπυρήνωση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αδιανόητο. Αρνήθηκε το ΕΚΑΒ να μεταφέρει 7χρονο με λοιμώδη μονοπυρήνωση

Η παιδίατρος μαζί με τον πατέρα του παιδιού κάλεσαν το ΕΚΑΒ ενδοσοκομειακά για τη διακομιδή της μικρής στην Αθήνα

 medlabnews.gr iatrikanea

Κοριτσάκι 7 ετών μεταφέρθηκε από τη Λευκάδα στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων με λοιμώδη μονοπυρήνωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, όμως την Κυριακή τα ξημερώματα κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Παίδων της Αθήνας καθώς κινδύνευε η ζωή της.

Η παιδίατρος μαζί με τον πατέρα του παιδιού κάλεσαν το ΕΚΑΒ ενδοσοκομειακά για τη διακομιδή της μικρής στην Αθήνα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να εκτελέσει το δρομολόγιο καθώς έληγε η βάρδια του πληρώματος.

Σε καταγγελία κατά του ΕΚΑΒ προχώρησε ένας πατέρας από τα Ιωάννινα, όταν τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενημερώθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Ιωαννίνων όπου νοσηλευόταν η 7χρονη κόρη του, ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο που θα δεχόταν το περιστατικό και θα εφημέρευε, αλλά το ΕΚΑΒ αρνήθηκε τη διακομιδή.

Συγκεκριμένα ο πατέρας της 7χρονης ασθενούς, Κώστας Τσίντζας, προέβη σε καταγγελία κατά του ΕΚΑΒ, καθώς μετά από εκκλήσεις της γιατρού του νοσοκομείου Ιωαννίνων, ότι το παιδί έχει υποτροπιάσει και ότι πρέπει να διακομισθεί στην Αθήνα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η γιατρός εισέπραττε αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι έχει τελειώσει η βάρδια των διασωστών και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η διακομιδή της 7χρονης.

Ο πατέρας του παιδιού με δική του ευθύνη μετέφερε με το όχημα του την κόρη του από τα Ιωάννινα στο Παίδων Αγία Σοφία και περιγράφει στο MEGA την περιπέτεια και την αγωνία που έζησε αυτός και η οικογένεια του.

«Πήρα την απόφαση, μαζί με τη σύζυγό μου, να πάρω το παιδί και να φύγουμε, δεν ξέρω αν ήταν σωστό ή λάθος, αλλά και πάλι σε μία ενδεχόμενη ασφυξία, πάλι και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ και ο γιατρός που θα το συνόδευε, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι».

Ξημερώματα Σαββάτου, μετά από μία σειρά εξετάσεων, οι γιατροί ανακοινώνουν στον πατέρα πως πρέπει να γίνει διακομιδή στο «Παίδων Αγία Σοφία» ώστε το παιδί να μπει στο χειρουργείο.

«Μας είπαν ότι το παιδί πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα, ότι υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας ή μπορεί να σπάσει το απόστημα. Ήταν σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο, στον πρώτο σπόνδυλο στον αυχένα».

Στις 2 παρά δέκα, το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων έλαβε το αρχικό αίτημα για τη διακομιδή στο «Παίδων».

«Κινήθηκαν οι διαδικασίες, μας είπαν ετοιμάστε το παιδάκι για να φύγετε, περιμένω ένα 20λεπτο χωρίς ενημέρωση, μπαίνω στο γραφείο των γιατρών. Μπροστά μου λέει η γιατρός: ‘’Μα τι λέτε; Είναι δυνατόν το πλήρωμα να αρνείται τη διακομιδή; (…) Δεν έγινε απολύτως τίποτα, την προέτρεψαν να ξαναπάρει στο ΕΚΑΒ. Η γιατρός είπε στο ΕΚΑΒ εκείνη την ώρα “έχω τον πατέρα μπροστά μου, τι θα πω στον πατέρα;} (…) Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο να επιρρίψουν τις ευθύνες στην γιατρό που έδωσε μεγάλη ευθύνη για να φύγει το παιδί με ασθενοφόρο. (…) Προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στη γιατρό, προσπαθούν να βγάλουν τρελούς και εμένα και τη γιατρό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πατέρας της 7χρονης.

Το ΕΚΑΒ από την πλευρά του απαντάει πως ενώ το ασθενοφόρο άρχισε να προετοιμάζεται για τη διακομιδή, η παιδίατρος ακύρωσε το αίτημα γιατί το παιδί θα μεταφερόταν με ιδιωτικό μέσο στο «Παίδων» με την οικογένειά του.

«Στις 3:23 π.μ. ενεργοποιήθηκε η διαδικασία προετοιμασίας του ασθενοφόρου οχήματος για την πραγματοποίηση της διακομιδής. Στις 3:45 π.μ. όμως, πραγματοποιήθηκε 3η κλήση από τη ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων όπου αιτήθηκε την ακύρωση της διανοσοκομειακής διακομιδής, διότι με πρωτοβουλία και ιδία ευθύνη συγγενούς του παιδιού, αυτό θα μεταφερόταν στην Αθήνα με ιδιωτικό μέσο».

«Γίνεται το αίτημα, στέλνουν email στο ΕΚΑΒ, έχει γίνει συνεννόηση πρώτα των δύο νοσοκομείων και αφού στέλνουν το email εμάς μας ενημερώνουν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ξεκινάμε να στείλουμε ή απλό ασθενοφόρο ή κινητή μονάδα», προσθέτει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Η καταγγελία εξετάζεται, με την 7χρονη να νοσηλεύεται στο «Παίδων Αγία Σοφία» σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τον πατέρα της.

«Νοσηλεύεται ακόμα, είναι καλυτέρα, είχαμε κάποιες επιπλοκές αλλά είναι καλύτερα».

«Ακόμα σκέφτομαι αν έκανα σωστά ή λάθος. Η επόμενη λύση ήταν να περιμένει το παιδί στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, να κληθεί το επόμενο νοσοκομείο και αν θα δεχόταν το περιστατικό», καταλήγει.


Οι τοποθέτηση για το ζήτημα του ΕΚΑΒ

Αποσαφηνίσεις σχετικά με καταγγελία περί άρνησης διακομιδής

του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, παιδιού από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων

προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Αναφορικά με καταγγελία που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ώρα, σχετικά με την άρνηση του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων για την πραγματοποίηση διανοσοκομειακής διακομιδής παιδιού, από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, λόγω λήξης της βάρδιας των διασωστών, και κατόπιν διερεύνησης του περιστατικού εκ της Διευθύνσεως του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στις 2:50 πμ το τηλεφωνικό κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων έλαβε κλήση από ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, σχετικά με ερώτημα για τη δυνατότητα πραγματοποίησης διανοσοκομειακής διακομιδής παιδιού προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, επισημαίνοντας όμως ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου θα πρέπει να έχει παραδώσει το παιδί στον ιατρό αποδοχής του περιστατικού πριν τις 8:00 πμ που τελειώνει η εφημερία του Νοσοκομείου των Αθηνών. Ο τηλεφωνητής διευκρίνισε στην καλούσα ιατρό ότι με βάση την χιλιομετρική απόσταση (περίπου 420 χλμ) και τον απαιτούμενο χρόνο των πρωτοκόλλων παραλαβής και παράδοσης του ασθενούς συνδυαστικά με τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν, δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί την άφιξη του ασθενοφόρου στην Αθήνα πριν τις 8:00 πμ που έληγε η εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 3:10 πμ, η ιατρός από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων ξανακάλεσε στο τηλεφωνικό κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωάννινων και αιτήθηκε, επίσημα πλέον, την πραγματοποίηση της διανοσοκομειακής διακομιδής προς το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Στις 3:23 πμ ενεργοποιήθηκε η διαδικασία προετοιμασίας του ασθενοφόρου οχήματος για την πραγματοποίηση της διακομιδής. Στις 3:45 πμ όμως, πραγματοποιήθηκε 3η κλήση από τη ιατρό του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων όπου αιτήθηκε την ακύρωση της διανοσοκομειακής διακομιδής, διότι με πρωτοβουλία και ιδία ευθύνη συγγενούς του παιδιού, αυτό θα μεταφερόταν στην Αθήνα με ιδιωτικό μέσο.

Εν κατακλείδι, είναι προφανές πως ουδέποτε διατυπώθηκε ή αναφέρθηκε άρνηση διακομιδής, από τα στελέχη του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωάννινων, και πόσο μάλλον λόγω λήξης της βάρδιας τους. Αντιθέτως, αυτό που ευθαρσώς αναφέρθηκε, αφορούσε την αδυναμία εγγυημένης ώρας άφιξης του ασθενοφόρου στην Αθήνα, προ της λήξης της εφημερίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (και όχι της λήξης της βάρδιας των πληρωμάτων των ασθενοφόρων), δεδομένης της χιλιομετρικής απόστασης σε σχέση με την επίτευξη της ασφαλούς μετάβασης όλων των επιβαινόντων στο σημείο προορισμού.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, σε πανελλαδικό επίπεδο, πραγματοποιούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο εκατοντάδες διακομιδές (είτε πρωτογενείς είτε δευτερογενείς), με πρωταρχικό μέλημα τόσο την ασφάλεια του εκάστοτε ασθενούς όσο και των ιδίων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων