Μακάβριο εύρημα. Δεν λιώνουν οι νεκροί που πέθαναν από κοροναϊό στην Λάρισα. Ποιος είναι ο λόγος που το σώμα δεν αποσυντίθεται; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μακάβριο εύρημα. Δεν λιώνουν οι νεκροί που πέθαναν από κοροναϊό στην Λάρισα. Ποιος είναι ο λόγος που το σώμα δεν αποσυντίθεται;

Μια μακάβρια διάσταση από την εποχή του κοροναϊού έρχεται στην επιφάνεια αυτές τις ημέρες

 medlabnews.gr iatrikanea

Η φροντίδα για όσους πέθαναν από τον κοροναϊό ήταν και συνεχίζει να είναι πρόκληση. Υπήρχαν αυστηρές οδηγίες για την ταφή τους. Τώρα οι αρχές πρέπει να λύσουν σοβαρά προβλήματα με την εκταφή τους.

Ας εξηγήσουμε γιατί αυτό είναι απαραίτητο. Γεγονός είναι ότι στις ελληνικές πόλεις, αν δεν έχετε αγοράσει τη γη στο νεκροταφείο για προσωπική χρήση, η σορός του νεκρού θα εκταφεί μετά από 3 χρόνια και θα τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο λάκκο – κοινό τόπο ταφής. Για ανάμνηση από συγγενείς και φίλους, υπάρχει μια επιλογή κατά την οποία η στάχτη θα τοποθετηθεί σε μια τεφροδόχο, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδική θέση, η οποία επίσης νοικιάζεται για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Μια μακάβρια διάσταση από την εποχή του κοροναϊού έρχεται στην επιφάνεια αυτές τις ημέρες και αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της συχνότερα από δω και στο εξής.

Στο Νέο Κοιμητήριο της Λάρισας, καταγράφονται περιπτώσεις στις οποίες ξεκίνησε η προσπάθεια εκταφής νεκρών, που είχαν δηλωθεί ως θύματα Covid-19, όμως σταμάτησαν στο ξεκίνημά τους, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν έχει προχωρήσει η αποσύνθεση των σωμάτων.

Ποιος είναι ο λόγος που το σώμα δεν αποσυντίθεται

Κάτι τέτοιο συμβαίνει για δύο λόγους. 

Ο ένας είναι το γεγονός πως οι νεκροί βρίσκονται σε πλαστικούς σάκους. Πότε σε έναν, συχνά μέσα και σε δύο σάκους, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες είχαν τοποθετηθεί και σε τριπλό σάκο, όταν μεταφέρθηκαν από το νεκροτομείο. Αυτό, άλλωστε, ήταν μια οδηγία την οποία ακολουθούν νοσοκομεία και χωρίς καμία παρέμβαση από τα γραφεία κηδειών.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως ακόμη και τα φέρετρά τους ήταν τυλιγμένα με πλαστικό σάκο. Στη συγκεκριμένη ενέργεια προχωρούσαν τα περισσότερα γραφείων κηδειών, κάτι που προφανώς το έκαναν για μεγαλύτερη ασφάλεια των συγγενών και φίλων, με στόχο τη μη εξάπλωση του ιού. Πόσο μάλλον στα πρώτα χρόνια που καταγραφόταν και μεγάλη άγνοια στον τρόπο διαχείρισης όλης της κατάστασης.

Η εφημερίδα «Ελευθερία» ήρθε σε επικοινωνία τόσο με εργαζόμενους στο τμήμα κοιμητηρίων της Λάρισας όσο και με επαγγελματίες γραφείων τελετών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα περιστατικά. «Κάτι τέτοιο», είπαν, «θα γίνεται ακόμα πιο συχνά πλέον, διότι συμπληρώνονται οι τριετίες από τον θάνατο των πρώτων που δηλωνόταν πως ήταν από κοροναϊό». Σύμφωνα με τον κανονισμό των κοιμητηρίων, στα τρία χρόνια από την ταφή ειδοποιούνται οι συγγενείς για την εκταφή και έχουν δικαίωμα να ζητήσουν παράταση έως και την πενταετία. Από εκεί και πέρα, όμως, μπορούν οι Υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσουν σε εκταφές.

«Είναι θέμα φυσικής, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προχωρήσει η αποσύνθεση του σώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις τα νάιλον είναι τόσα πολλά που δεν έχει αλλοιωθεί καν το φέρετρο. Σε άλλες πάλι, οι σάκοι είναι κλειστοί και δεν μπορεί να εισχωρήσει ο απαιτούμενος αέρας για να προχωρήσει η αποσύνθεση» λένε εργαζόμενοι. Σε αυτές τις πρώτες περιπτώσεις που κάνουν την εμφάνισή τους, οι εργαζόμενοι ανοίγουν με προσοχή το καπάκι των φέρετρων και σκίζουν ελάχιστα τους πλαστικούς σάκους, με στόχο να προχωρήσει η αποσύνθεση των άψυχων σωμάτων. Το εν λόγω θέμα απασχολεί όχι μόνο τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά πολλούς άλλους Δήμους και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον κορεσμό των κοιμητηρίων, καθώς οι νεκροί που «έφυγαν» από κοροναϊό θα παραμείνουν για πολύ περισσότερο χρόνο από τον συνήθη εκτιμώμενο.

Κηδείες με πρωτόκολλο Ebola! Αδικαιολόγητη διαδικασία που συνιστά προσβολή νεκρού

Σε συνέντευξή του στο «Κρήτη TV» ο δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, γιατρός και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από το 2020, ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι κηδείες γίνονται καθ’ υπέρβαση των σχετικών με το θέμα οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Επίσης ανέφερε ότι είναι αδικαιολόγητη και ακραία η διαδικασία, και θέτει σοβαρό ζήτημα προσβολής του νεκρού, των συγγενών και των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός, ανεξαρτήτως θρησκείας

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Πηγή:onlarissa, medlabnews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων