Τραγικό. 80 γυναικοκτονίες μέσα σε μια τετραετία. 114 σε 10 χρόνια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τραγικό. 80 γυναικοκτονίες μέσα σε μια τετραετία. 114 σε 10 χρόνια

Θλίψη και οργή προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν μια συνεχή αύξηση των γυναικοκτονιών

 medlabnews.gr iatrikanea

Θλίψη και οργή προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν μια συνεχή αύξηση των γυναικοκτονιών και των θυμάτων έμφυλης βίας.

Η 28χρονη Κυριακή ήταν άλλη μια γυναίκα που κάποιος άνδρας θεώρησε κτήμα του και που δεν της αναγνώρισε το δικαίωμα να είναι ελεύθερη.

Άλλο ένα όνομα που προστέθηκε στη μακρά λίστα των θυμάτων. Ήταν το πέμπτο θύμα μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

Όλα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας 1 Απριλίου. Η 28χρονη Κυριακή πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων μαζί με ένα φίλο της για να καταγγείλει πως ο πρώην, κακοποιητικός σύντροφός της στήνει καραούλι έξω από το σπίτι της και πως φοβάται για τη ζωή της.

Δεν υπήρχε διαθέσιμος, όμως, ούτε ένας αστυνομικός για να τη συνοδέψει. Έπρεπε να καλέσει εκείνη περιπολικό μέσω του 100. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε.

Ο πρώην φίλος της την είχε παρακολουθήσει και είχε στήσει το φονικό του καρτέρι. Την κάρφωσε πέντε φορές με το μαχαίρι στην καρδιά κόβοντας το νήμα ζωής της. Ακριβώς δίπλα από το φυλάκιο, με τον αστυνομικό φρουρό απλό θεατή του άγριου φονικού...

80 γυναικοκτονίες μέσα σε 4 χρόνια

Συγκεκριμένα, το 2010 έγιναν 11 γυναικοκτονίες, το 2011 έγιναν 12, το 2012 62, το 2013 13, το 2014 12, 11 έγιναν το 2015, 13 το 2016, 7 το 2017, 13 το 2018, 8 το 2019, 8 το 2020, 23 το 2021, 24 το 2022 και 13 το 2023.

2020

Εκτός από τα σπίτια και οι χώροι εργασίας αποτελούν έστω και σπανιότερα τον τόπο του εγκλήματος –όπως στην υπόθεση της Πολυξένης Μπέρδου και της Σοφίας Σαββίδου που έκαναν διάλειμμα από το σούπερ μάρκετ στο οποίο δούλευαν. Στις περιπτώσεις που οι δολοφονίες γίνονται στο σπίτι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο τα ανήλικα παιδιά να βρίσκονται σε κάποιο διπλανό δωμάτιο –για τη Χρυσοβαλάντω από τη Μάνη η 16χρονη κόρη της ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Ο τρόπος διάπραξης των δολοφονιών επίσης παρουσιάζει συγκεκριμένα μοτίβα. Αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια, στραγγαλισμός / ασφυξία και δολοφονία με όπλο αποτελούν σε συντριπτική ποσοστό τις επιλογές των δραστών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η οπλοχρησία πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, καθώς το 2020 οι δράστες σε 5 περιπτώσεις χρησιμοποίησαν όπλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο τα θύματα όσο και οι δράστες είναι ελληνικής καταγωγής.

Στις περιπτώσεις που οι δολοφονίες γίνονται στο σπίτι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο τα ανήλικα παιδιά να βρίσκονται σε κάποιο διπλανό δωμάτιο

2021

Μια «μαύρη» χρονιά, καθώς μετρήσαμε περισσότερες από 2 γυναικοκτονίες ανά μήνα. Η ανακάλυψη της σορού της Μόνικα Γκιους που αγνοούνταν για μήνες και βρέθηκε καλυμμένη από τσιμέντο στην αυλή του συντρόφου της ήρθε να διαδεχθεί το δράμα που εκτυλίχθηκε στα Γλυκά Νερά με τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν, αλλά και τη φριχτή δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο. Σε τουλάχιστον 5 υποθέσεις η Αστυνομία ήταν ενήμερη για τη βίαια συμπεριφορά των δραστών. Ενδεικτικά, η 64χρονη Ελένη είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του εν διαστάσει συζύγου της, ενώ οι γείτονες της Ανίσα είχαν καλέσει την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί όμως δεν κατέβηκαν ποτέ από το περιπολικό (περιορίστηκαν στο να κατεβάσουν το παράθυρο…), ενώ και η Μόνικα είχε υποβάλει αίτημα περιοριστικών μέτρων και εισαγγελικής εντολής για την προστασία της. Ο χάρτης της βίας δεν γνωρίζει σύνορα, καθώς 6 από τις 27 γυναικοκτονίες έγιναν στην Αττική και οι υπόλοιπες διάσπαρτες σε αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας.

Σε τουλάχιστον 5 υποθέσεις η Αστυνομία ήταν ενήμερη για τη βίαια συμπεριφορά των δραστών

2022

Ενα από τα πιο κλασικά μοτίβα είναι όταν το θύμα είναι αποφασισμένο να φύγει, ή έχει ήδη φύγει από τη σχέση, ο δράστης όμως θεωρεί τη γυναίκα «κτήμα του». Η Βίκυ Μπαζούκη είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον πρώην σύντροφό της, η Κατερίνα από το Κουκάκι ήταν ήδη εν διαστάσει, ενώ και η Αννα από την Καβάλα είχε ζητήσει διαζύγιο και επίσης είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Η υπόθεση της 83χρονης γυναίκας που συντηρούσε με τη σύνταξή της τον γιο και τον εγγονό της ήταν γνωστή στην Αστυνομία, που απέτυχε όμως να την προστατέψει από τους δύο άντρες που την κακοποιούσαν συστηματικά. Η επαγγελματική κατάσταση των θυμάτων και των δραστών στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει άγνωστη και έρχεται στο φως της δημοσιότητας παρά μόνο όταν η υπόθεση λαμβάνει εκτενή κάλυψη.

Η Βίκυ Μπαζούκη είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον πρώην σύντροφό της, η Κατερίνα από το Κουκάκι ήταν ήδη εν διαστάσει, ενώ και η Αννα από την Καβάλα είχε ζητήσει διαζύγιο και επίσης είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα

2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία, ο μέσος όρος ηλικίας των δραστών του 2023 είναι τα 51 έτη, ενώ υπάρχουν και δύο δράστες άνω των 75 ετών. Συνολικά το 2023 έξι ανήλικα παιδιά έχασαν τη μητέρα τους εξαιτίας των γυναικοκτονιών, ενώ μια από τις τραγικότερες υποθέσεις των τελευταίων ετών είναι αυτή που έλαβε χώρα στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Ενα 8χρονο αγόρι, που ήδη αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από τον πατέρα του, καθώς η μητέρα του για να προστατευτεί από αυτόν είχε καταφύγει στο δωμάτιο του. Ο δράστης δολοφόνησε τη σύζυγό του που είχε στην αγκαλιά τον γιο τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το 8χρονο αγόρι, τραυματισμένο σοβαρά στο χέρι του, έμεινε για περίπου 5 ώρες μέσα στο σπίτι, στον τόπο της γυναικοκτονίας.

Στη Στρατονίκη Χαλκιδικής ένα 8χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από τον πατέρα του, καθώς η μητέρα του για να προστατευτεί από αυτόν είχε καταφύγει στο δωμάτιό του. Ο δράστης δολοφόνησε τη σύζυγό του που είχε στην αγκαλιά τον γιο τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

2024

Το έτος που διανύουμε δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Σε θεωρητικό επίπεδο το σύνολο της κοινωνίας έχει αφυπνιστεί και οι Αρχές έχουν λάβει τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να μας προστατεύσουν. Στην πράξη όμως γυναίκες όλων των ηλικιών εξακολουθούν να είναι τα θύματα μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, που δεν διστάζει να υποδείξει ότι τα περιπολικά δεν είναι ταξί και πως ούτε καν τα αστυνομικά τμήματα μπορούν να προσφέρουν στις γυναίκες της χώρας την παραμικρή προστασία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων