Χίσλοπ: Ο Έλγιν δεν ήταν μόνο κλέφτης, αλλά και ψεύτης. Ζεϊνέπ Μποζ: Oι Βρετανοί να δείξουνέχουν το οθωμανικό φιρμάνι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χίσλοπ: Ο Έλγιν δεν ήταν μόνο κλέφτης, αλλά και ψεύτης. Ζεϊνέπ Μποζ: Oι Βρετανοί να δείξουνέχουν το οθωμανικό φιρμάνι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η κ. Μποζ σημειώνει ότι θα περίμενε το έγγραφο να έχει ορισμένα διακριτικά που να το καθιστούν επίσημο και έγκυρο.

 medlabnews.gr 

Η συγγραφέας και μέλος της Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Βικτόρια Χίσλοπ μίλησε στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με επίκεντρο τη Διακυβερνητική διάσκεψη της UNESCO και την τοποθέτηση της Τουρκίας σε αυτή.

Έκανε λόγο για «πολύ θετική μέρα για τα Γλυπτά» υπογραμμίζοντας: «H αλήθεια είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ποτέ ότι έχουν το φιρμάνι, έχουν ένα ανεπίσημο γράμμα που είναι στα ιταλικά και αυτό δεν έχει σφραγίδα από τον Σουλτάνο».

Βικτόρια Χίσλοπ: O Έλγιν ίσως ήταν όχι μόνο κλέφτης, ήταν ένας ψεύτης «Νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι, γιατί τώρα το κοινό ξέρει ότι ο Έλγιν ίσως ήταν όχι μόνο κλέφτης, ήταν ένας ψεύτης. Γιατί δεν έχουμε βρει ποτέ την επίσημη άδεια που είπε ο Έλγιν ότι είχε από το Σουλτάνο» πρόσθεσε η Χίσλοπ.

«Είναι μια ευκαιρία για το Βρετανικό Μουσείο να πουν ''ναι, πρέπει να δούμε την κατάσταση λίγο διαφορετικά. Αν δεν υπάρχει φιρμάνι, μία επίσημη άδεια από τον Σουλτάνο, ίσως πρέπει να αλλάξουμε γνώμη''», ανέφερε επίσης η συγγραφέας.

«Tώρα ξέρουμε, δεν μπορεί να πει το Βρετανικό Μουσείο ότι είχε ένα επίσημο έγγραφο» Η κ. Χίσλοπ αναφέρθηκε στον νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και τη νέα κυβέρνηση που αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι και ότι κάτι θα γίνει.

«Αλλά από την κυρία Μποζ είναι πολύ σημαντικό που ακούσαμε την αλήθεια και τώρα ξέρουμε, δεν μπορεί να πει το Βρετανικό Μουσείο ότι είχε ένα επίσημο έγγραφο. Τώρα από την Τουρκία λένε ότι δεν υπήρχε και αυτό σκεφτόμαστε όλοι που έχουμε διαβάσει πάρα πολύ για τον Έλγιν. Ναι, δεν ήταν ένα καλός άνθρωπος που τα έκανε όλα όπως έπρεπε να γίνουν. Είχε πει ''ναι έχω άδεια, θα πάρω τα γλυπτά''. Δεν είχε ποτέ άδεια να το κάνει αυτό» είπε ακόμα η Βικτόρια Χίσλοπ.

Ζεϊνέπ Μποζ: "Εάν οι Βρετανοί έχουν το οθωμανικό φιρμάνι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, να μας το δείξουν"

Τη συμπαράσταση της Τουρκίας στην Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκφράζει εκ νέου η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της γειτονικής χώρας Ζεϊνέπ Μποζ, ζητώντας παράλληλα από τους Βρετανούς, εάν διαθέτουν το οθωμανικό φιρμάνι που επικαλούνται ως κάλυψη για την αρπαγή των Γλυπτών από τον Έλγιν, να το δείξουν.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Καθημερινή, η κ. Μποζ υπογραμμίζει ότι σχετικό φιρμάνι δεν έχει βρεθεί στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας, ως διάδοχου κράτους.

Σημειώνει δε ότι, όταν άκουσε τις σχετικές επικλήσεις εκ μέρους του Λονδίνου για το θέμα στην UNESCO, θεώρησε χρέος της να παρέμβει υπέρ της ελληνικής θέσης.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για την ιταλική μετάφραση του φιρμανιού που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο, μέσω της οποίας δίνεται νομιμοφανής κάλυψη στην πώληση των Γλυπτών από τον Έλγιν στη βρετανική κυβέρνηση το 1816, η κ. Μποζ σημειώνει ότι θα περίμενε το έγγραφο να έχει ορισμένα διακριτικά που να το καθιστούν επίσημο και έγκυρο.

"Θα περίμενα να έχει κάποιες σφραγίδες επάνω στο έγγραφο", τονίζει.

Η ίδια προσθέτει ότι παρακολουθεί το θέμα εδώ και 18 χρόνια.

"Επιθυμούμε μια ρεαλιστική λύση", απαντά το Βρετανικό Μουσείο Απάντηση σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε εξάλλου την Τρίτη το Βρετανικό Μουσείο, έπειτα από τις δηλώσεις εκπροσώπου της Τουρκίας σε σύνοδο της UNESCO, η οποία ουσιαστικά αποδόμησε ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της Βρετανίας για την παραμονή των Γλυπτών UNESCO, "ακυρώνοντας" το φιρμάνι του Έλγιν.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων