medlabnews.gr iatrikanea
Από σηπτικό σοκ ως συνέπεια οξείας βακτηριακής λοίμωξης πέθανε η σεφ Ντέμη Γεωργίου, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το Masterchef.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Ντέμη Γεωργίου του Masterchef μεταφέρθηκε έχασε τις αισθήσεις της το Σάββατο (20.7.2024) στην Πάρο, όπου εργαζόταν. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διασωληνώθηκε και παρά τις προσπάθειες των γιατρών ξεψύχησε λίγες ώρες αργότερα.
Η Ντέμη Γεωργίου υπέστη σηπτικό σοκ που προκλήθηκε από βακτηριακή λοίμωξη. Αν και οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή, δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Η Ντέμη Γεωργίου κατέληξε από πολυοργανική καταπληξία (πολυοργανική ανεπάρκεια) αποτέλεσμα μιας βακτηριακής λοίμωξης που της προκάλεσε σηψαιμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή της ήταν πολύπλοκη, καθώς μεταξύ άλλων παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση σε πολλά συστήματα του οργανισμού της, μεταξύ αυτών, στον εγκέφαλο και το πάγκρεας. Αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για να διαπιστωθεί ποιο ακριβώς ήταν το βακτήριο της προκάλεσε τη λοίμωξη, που οδήγησε σε σηψαιμία και πολυοργανική κατάρρευση.
Ντέμη Γεωργίου: Η τελευταία ανάρτηση 4 ημέρες πριν τον θάνατό της
Τέσσερις ημέρες πριν φύγει από τη ζωή, η Ντέμη Γεωργίου έκανε την τελευταία της ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η σεφ κοινοποίησε μια φωτογραφία ενός πιάτου που είχε ετοιμάσει στο μαγαζί που εργαζόταν στην Πάρο και τότε τίποτα δεν προμήνυε πως σε λίγα 24ωρα η ίδια θα έφυγε από τη ζωή.
Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη
Βακτηριακή λοίμωξη ορίζεται η νόσος που έχει προκληθεί από βακτήρια. Τα βακτήρια συνυπάρχουν με τον ανθρώπινο οργανισμό ποικιλοτρόπως. Δημιουργούν αποικίες στις επιφάνειες του σώματος (συμβίωση) προσφέροντας διάφορα οφέλη. Επίσης, μπορούν να δημιουργήσουν και παρασιτική σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τέλος, τα βακτήρια έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν μια λοιμώδη σχέση με τον οργανισμό εισβάλλοντας σε ιστούς, καταστρέφοντας κύτταρα και απελευθερώνοντας τοξίνες.
Σήψη συμβαίνει όταν η απάντηση του οργανισμού μας σε μία λοίμωξη καταστρέφει τα ίδια μας τα όργανα. Μπορεί να εξαπλωθεί σταδιακά στο σώμα και να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια και σε θάνατο αν δεν αναγνωρισθεί και αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.
Που οφείλεται η βακτηριακή λοίμωξη
Οποιοσδήποτε άνθρωπος σε οποιαδήποτε ηλιακή ομάδα μπορεί να πάθει κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης. Κάποιοι από αυτούς είναι:
- Κατανάλωση αυγού ή κρέατος ωμού ή μισοψημένου
- Γενετική προδιάθεση για εκδήλωση βακτηριακής λοίμωξης
- Κατανάλωση ληγμένων τροφών ή και τροφών που έχουν μείνει πάνω από 2 μέρες αποθηκευμένες
- Υποσιτισμός
- Χρόνιες ασθένειες
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Μη σωστή καθαριότητα των χεριών (π.χ. μετά την τουαλέτα)
- Άγγιγμα με τα χέρια περιττωμάτων από κατοικίδια, ωμά φρούτα και λαχανικά που μπορεί να είναι μολυσμένα από βακτήρια
Συμπτώματα της βακτηριακής λοίμωξης
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει κυρίως μια βακτηριακή λοίμωξη είναι:
- Έκκριση στην περιοχή της κοιλιάς
- Πρήξιμο στην περιοχή που έχει πληγεί
- Ερυθρότητα στην περιοχή που έχει πληγεί
- Πόνος στην περιοχή που έχει πληγεί
- Διάγνωση για τη βακτηριακή λοίμωξη
Για τη διάγνωση μιας βακτηριακής λοίμωξης ο ασθενής υποβάλλεται σε αιματολογικό ή και απεικονιστικό έλεγχο. Η συνεχής παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό είναι υποχρεωτική.
Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή λοίμωξη
Η βακτηριακή λοίμωξη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή που βασίζεται κυρίως στα αντιβιοτικά.
Επιπλοκές της βακτηριακής λοίμωξης
Μια βακτηριακή λοίμωξη που προέρχεται από ιό ή έχει εκδηλωθεί σε ήπια μορφή υπάρχει ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη. Εάν ο ασθενής παρατηρήσει κάποια αλλαγή ή χειροτερέψει η κατάστασή του ή ακόμα και αν εμφανιστούν συμπτώματα τα οποία δεν είχε θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του.
Πρόληψη κατά της βακτηριακής λοίμωξης
Για την πρόληψη από βακτηριακή λοίμωξη θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η ανάπτυξη και η μετάδοση βακτηρίων. Παραθέτονται κάποιοι τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου αυτού:
- Καλό είναι να μην ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς που έχουν μια βακτηριακή ασθένεια ή με συμπτώματα όπως πυρετός, εμετός, διάρροια Συνίσταται ο εμβολιασμός
- Υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
- Σε περίπτωση που κάποιος έχει μια χρόνια πάθηση πρέπει να ακολουθεί τη θεραπεία του και να παρακολουθείτε από τον αρμόδιο γιατρό
- Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε πρέπει να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο και να επακολουθεί πλύσιμο των χεριών
- Συχνό πλύσιμο των χεριών και ειδικά μετά τη χρήση τουαλέτας
- Η απόψυξη τροφίμων πρέπει να γίνεται στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων και ποτέ στον πάγκο της κουζίνας
- Όταν τα τρόφιμα μένουν σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 2 ώρες πρέπει να μην καταναλώνονται ούτε να αποθηκεύονται
- Σανίδες κοπής και κουζινικά σκεύη που έχουν χρησιμοποιηθεί για ωμά κρεατικά και πουλερικά πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι
- Όταν βρισκόμαστε σε δασική έκταση ή σε έκταση με ψηλά χορτάρια πρέπει να φοράμε μακρύ παντελόνι
- Χρήση εντομοαπωθητικού όταν βρισκόμαστε στην εξοχή
Διαβάστε επίσης
- Πρώτη αιτία θανάτου το σηπτικό σύνδρομο. Τι είναι η σήψη, ποιοι κινδυνεύουν και πώς μπορεί να προληφθεί; Μύθοι και αλήθειες (video)
- Τι είναι ο λοιμωξιολόγος και τι η λοιμωξιολογία; Σε ποιες παθήσεις επεμβαίνει. Μονάδες Λοιμώξεων
- Η καλύτερη αντιμετώπιση των πληγών από τις κατακλίσεις είναι η πρόληψη και η νέα μέθοδος της φωτοδυναμικής θεραπείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου