Σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες κοροναϊός και γαστρεντερίτιδα. Ο ρόλος των στελεχών FLiRT. Τα συμπτώματα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες κοροναϊός και γαστρεντερίτιδα. Ο ρόλος των στελεχών FLiRT. Τα συμπτώματα

Η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Ιουλίου

 medlabnews.gr iatrikanea

H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε πως «έχουμε κοροναϊό και γαστρεντερίτιδα, δεν χρειάζεται όμως να ανησυχεί ο κόσμος».

Σε έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα κοροναϊού και γαστρεντερίτιδας στη χώρα, με τους ειδικούς να συστήνουν προσοχή αλλά όχι πανικό.

Μιλώντας στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε πως «έχουμε covid και γαστρεντερίτιδα, δεν χρειάζεται όμως να ανησυχεί ο κόσμος».

«Η κλινική εικόνα δεν είναι τόσο δύσκολη, όπως ήταν με τα προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού»

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, «ξεκινήσαμε με 130 κάτι περιστατικά και μέσα σε δύο εβδομάδες έχουμε φτάσει τα 487 με 18 θανάτους από κοροναϊό. Επειδή όμως ξέρουμε να το αντιμετωπίζουμε, δεν μπορεί να είναι ο κόσμος καλοκαιριάτικα με πανικό. Αυτό που έχει σημασία, είναι λίγο προσοχή. Τα βασικά, πλένουμε τα χέρια μας, αντισηπτικό και από εκεί και πέρα θα πορευτούμε».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφερόμενη στους 18 θανάτους υπογράμμισε ότι συνήθως είναι μεγάλοι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα.

Ακολούθως πρόσθεσε πως «ευτυχώς γρίπη αυτήν την εποχή δεν έχουμε, είχαμε μόνο ένα κρούσμα. Είχαμε φέτος πολλές ιώσεις. Τα τελευταία στελέχη του Covid είναι πολύ πιο απλά, προκαλούν πυρετό, βήχα, καταβολή, αδυναμία. Η κλινική εικόνα δεν είναι τόσο δύσκολη, όπως ήταν με τα προηγούμενα στελέχη. Δεν είναι πολλές οι διασωληνώσεις».

Όσον αφορά τι συνιστά σε όσους έχουν πολύ βήχα προερχόμενο από κοροναϊό η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι δεν χρειάζεται ανησυχία καθώς χρειάζεται χρόνος για να περάσει.

Παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα – Ο ρόλος των στελεχών FLiRT, οι συστάσεις των ειδικών

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, μίλησε στην ΕΡΤ και σχολίασε την εμφάνιση των στελεχών FLiRT.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη FLiRT, τα οποία παίρνουν το όνομά τους από τις τεχνικές ονομασίες των μεταλλάξεων που φέρουν, έχουν πλέον επικρατήσει σε όλο τον κόσμο, ανέφερε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο όρος χρησιμοποιείται για το στέλεχος JN.1 «Pirola» και έναν αριθμό άλλων στελεχών που προέκυψαν από μετάλλαξή του JN.1 και φέρουν ονομασίες που ξεκινούν με τα γράμματα JN ή KP.

Ένα από αυτά, με την ονομασία KP.2, ξεπέρασε τον Μάιο το JN.1 ως το πιο διαδεδομένο στέλεχος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο καθηγητής αρχικά υπογράμμισε ότι: «Το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί».

«Η προέλευση των μεταλλάξεων δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό», τόνισε.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων.

«Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Ιουλίου.

Αναγνώριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο στομάχι

Σε ορισμένους ανθρώπους, τα γαστρεντερικά συμπτώματα εμφανίζονται κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, πριν αναπτύξουν πυρετό και βήχα. Οι περισσότεροι όμως δεν σκέφτονται ότι ίσως πρόκειται για Covid.

Η διάρροια είναι ένα κοινό γαστρεντερικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την Covid-19, δήλωσε ο Δρ. Chin-Hong. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να χάσουν την όρεξή τους και να παρουσιάσουν ναυτία, κοιλιακό άλγος και εμετό.

Η Covid δεν εκδηλώνεται κάθε φορά με τα ίδια συμπτώματα, δήλωσε ο Δρ. Davey Smith, ειδικός σε θέματα λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Μπορεί να έχετε συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης και γαστρεντερικά συμπτώματα την επόμενη φορά. Το Paxlovid, ένα αντιιικό φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια.

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για όποιον πάσχει από Covid, αλλά η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι απαραίτητη εάν εμφανίσετε διάρροια ή εμετό. Εάν δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε το φαγητό, προτιμήστε ήπιες τροφές όπως τοστ και μπανάνες, δήλωσε η Δρ. Adrienna Jirik, γαστρεντερολόγος στην Κλινική Cleveland.

Αν χρησιμοποιείτε το μπάνιο με άλλους, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης της διασποράς σωματιδίων του ιού, όπως το άνοιγμα παραθύρου για το καλό αερισμό.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα

Οι πιο κοινές παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα, φαίνεται να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα που έχουμε δει σε άλλα πρόσφατα στελέχη του ιού.

Εκτός από τις πεπτικές ενοχλήσεις, οι άνθρωποι συνήθως εμφανίζουν πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση και καταρροή, πόνους στο κεφάλι και στους μυς, πυρετό ή ρίγη, βήχα και κόπωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Παρότι ορισμένοι άνθρωποι που νοσούν χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης, αυτό το σύμπτωμα είναι πολύ λιγότερο συχνό τώρα απ’ ό,τι ήταν στις αρχές της πανδημίας.

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου όλα τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών, δήλωσε ο Δρ. Chin-Hong.

«Εάν υπάρχει κάποιος στο σπίτι με Covid και εσείς έχετε διάρροια, πρέπει να κάνετε τη σύνδεση», είπε.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων