Τυφώνας Τέρας που τρέχει με 249 χλμ/ωρα αναγκάζει και ξεσπιτώνει 5.500.000 κόσμο από την Φλόριντα. Οσοι μείνουν θα πεθάνουν | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τυφώνας Τέρας που τρέχει με 249 χλμ/ωρα αναγκάζει και ξεσπιτώνει 5.500.000 κόσμο από την Φλόριντα. Οσοι μείνουν θα πεθάνουν

Τρόμος για τον κυκλώνα του αιώνα

medlabnews.gr 

Ο κυκλώνας Μίλτον συνέχισε να ενισχύεται τις τελευταίες ώρες – και είναι πλέον, για άλλη μια φορά, τυφώνας κατηγορίας πέντε. Οι συνεχείς άνεμοι στο κέντρο του είναι περίπου 270 χλμ/ώρα (165 μίλια/ώρα) με ριπές ακόμη ισχυρότερες από αυτό.

Η ισχύς της καταιγίδας οφείλεται, εν μέρει, στους εξαιρετικά θερμούς ωκεανούς στους οποίους ταξιδεύει. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας σε αυτή την περιοχή του κόσμου είναι σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει γίνει πολλαπλάσια πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο τυφώνας Μίλτον έπληξε το Μεξικό καθώς συνεχίζει την καταιγιστική πορεία του προς τη Φλόριντα.

Οι ντόπιοι τρομοκρατημένοι συνεχίζουν να προσπαθούν να φύγουν από την πολιτεία που απειλείται, αφού χθες το βράδυ οι κάτοικοι έλαβαν μια τρομακτική προειδοποίηση να «φύγουν αλλιώς κινδυνεύουν να πεθάνουν», με τους τοπικούς αξιωματούχους να προσπαθούν να εκκενώσουν τον πληθυσμό πριν η θύελλα που εκδηλώνεται μία φορά τον αιώνα χτυπήσει την πολιτεία.

Οι οδηγοί έπρεπε να οπλιστούν με υπομονή, καθώς οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της πολιτείας είναι φραγμένοι από ουρές αυτοκινήτων μήκους χιλιομέτρων που προσπαθούν να διαφύγουν από τη γραμμή του κινδύνου. Η κυκλοφορία ήταν μπλοκαρισμένη τόσο προς το βορρά όσο και προς το νότο, καθώς οι ντόπιοι αναζητούν καταφύγιο εκτός πολιτείας και στο Μαϊάμι.

Το «παράθυρο» έχει επίσης σχεδόν κλείσει για τους ανθρώπους να διαφύγουν από την περιοχή με αεροπλάνο, καθώς τα αεροδρόμια της Τάμπα, της Αγ. Πετρούπολης και του Ορλάντο έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν και να καθηλώνουν πτήσεις. Οι κάτοικοι που έχουν αποδεχτεί ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν έχουν αρχίσει να αγοράζουν πανικόβλητοι προμήθειες, αδειάζοντας τα ράφια των καταστημάτων από εμφιαλωμένο νερό, χαρτί υγείας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Μίλτον ήταν τόσο ισχυρός κατά τη διάρκεια της νύχτας που οι ειδικοί ζητούσαν να του δοθεί το πρωτοφανές καθεστώς της κατηγορίας 6, ωστόσο ο τυφώνας υποβαθμίστηκε σε κατηγορία 4 νωρίς το πρωί. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο Μίλτον «αναμένεται να αυξηθεί σε μέγεθος» και να παραμείνει «ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας» όταν φτάσει στη στεριά.

Πώς θα εξελιχθεί

Ο Μίλτον μπορεί να εξασθενήσει κάπως καθώς κατευθύνεται προς τη Φλόριντα. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι θα φτάσει στην ξηρά ως καταιγίδα της ανώτερης κατηγορίας τρία.

Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός κυκλώνας.

Ο συνδυασμός καταστροφικών ανέμων, εκτεταμένων πλημμυρικών βροχών και ενός κύματος καταιγίδας με το νερό να φτάνει τα 4,5 μέτρα, είναι πιθανό να είναι ολέθριος.

Το τελευταίο δελτίο του NHC

Το νέο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι αναφέρει ότι «ο Μίλτον ταλαντεύτηκε λίγο προς τα νοτιοανατολικά» την Τρίτη, αναγκάζοντας τους μετεωρολόγους να αλλάξουν την αναμενόμενη πορεία του.

«Ο Μίλτον έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τη δυτική-κεντρική Φλόριντα», αναφέρει το NHC.

Το NHC προσθέτει ότι ακόμη και οι πιο ακριβείς προβλέψεις θα μπορούσαν να απέχουν ακόμη περίπου 60 μίλια (100 χιλιόμετρα), οπότε οι κάτοικοι σε ολόκληρη την πολιτεία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να νιώσουν τις επιπτώσεις του Μίλτον.

Ο Μίλτον «θα διατηρήσει την ισχύ του μεγάλου κυκλώνα» καθώς θα ταξιδεύει μέσω του Κόλπου, «αλλά ακόμη και αν αυτό προκαλέσει κάποια εξασθένηση, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει τον Μίλτον από το να είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας όταν φτάσει στην ακτή».

«Οι εκκενώσεις και άλλες προετοιμασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σήμερα», προσθέτει η πρόγνωση.

Έκκληση Μπάιντεν στους πολίτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντας, μεταξύ αυτών της Τάμπα και της Σαρασότα, έκλεισαν σήμερα για όλη την κυκλοφορία των πλοίων ενόψει του Μίλτον, την ώρα που τερματικοί σταθμοί στη Νότια Καρολίνα, μεταξύ αυτών το Τσάρλεστον, άρχισαν να εφαρμόζουν περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα, έγινε γνωστό από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Ο Μίλτον είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Τάμπας τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων.

Ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις

Εκατοντάδες πτήσεις από και προς τη Φλόριντα ακυρώθηκαν πριν από την αναμενόμενη άφιξη του τυφώνα Μίλτον στην πολιτεία, σύμφωνα με στοιχεία της FlightAware.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα, 158 εξερχόμενες πτήσεις ακυρώθηκαν, μαζί με 188 εισερχόμενες - συνολικά 346 πτήσεις.

Άλλες 378 πτήσεις από και προς την Τάμπα έχουν ήδη ακυρωθεί για την Τετάρτη.

Ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος για τις πτήσεις προς το Ορλάντο, με συνολικά 781 πτήσεις για την Τετάρτη να έχουν ήδη ακυρωθεί.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες κατάργησαν τα τέλη αλλαγής και τις διαφορές ναύλων για τους επιβάτες που επηρεάστηκαν από τις καταιγίδες.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες πέταξαν επίσης επιπλέον αεροσκάφη στη Φλόριντα πριν από το χτύπημα του τυφώνα για τους επιβάτες που επεδίωκαν να φύγουν πριν αυτός χτυπήσει.

Ο τυφώνας Milton από το διάστημα

Ο αστροναύτης της Nasa Matthew Dominick μοιράστηκε ένα απίστευτο βίντεο timelapse του τυφώνα Milton από το διάστημα.

Το βίντεο τραβήχτηκε καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε πάνω από τον τυφώνα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων