Καθηγητής γιατρός είναι 96 ετών και συμβουλεύει για την μακροζωία (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

slide 23 to 28 of 12

Καθηγητής γιατρός είναι 96 ετών και συμβουλεύει για την μακροζωία (video)

Ο Ιταλός επιστήμονας Silvio Garattini έχει μοιραστεί τα μυστικά του σε συνέδρια και συνεντεύξεις

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο Silvio Garattini είναι Ιταλός ερευνητής επιστήμονας στη Φαρμακολογία, φυσίατρος και καθηγητής Χημειοθεραπειών και Φαρμακολογίας.

Ο Ιταλός επιστήμονας, όπως γράφει σε άρθρο της η La Vanguardia, έχει μοιραστεί τα μυστικά του σε συνέδρια και συνεντεύξεις, και ένα από αυτά είναι η κατανάλωση σακχάρων με μέτρο. «Ο εγκέφαλος χρειάζεται 90 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, μεταξύ απλών και σύνθετων σακχάρων

Επιπλέον, ο επιστήμονας αποκαλύπτει ότι δεν τρώει ποτέ πρωινό και ότι η πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μάλλον χαμηλή, εκτός από το βράδυ. «Το πρωί πίνω έναν πρώτο καφέ, μετά έναν δεύτερο, και το μεσημέρι πίνω έναν χυμό πορτοκάλι. Τρώω το πολύ δύο μπισκότα. Αλλά το βράδυ τρώω ένα καλό δείπνο: ένα πρώτο πιάτο ή μια μερίδα ψάρι και λαχανικά. Και, φυσικά, ένα γλυκό».

Για τον ίδιο, το πραγματικά βασικό πράγμα για την υγεία είναι να μετράτε σωστά το φαγητό και να τρώτε την ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σας, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που το κάνετε.

«Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ακούσουν οι άνθρωποι. Δεν έχει σημασία πόσες φορές τρώτε την ημέρα, αλλά πόσο τρώτε συνολικά. Μπορείτε να έχετε μέχρι και πέντε γεύματα, αρκεί η θερμιδική ισορροπία να είναι σωστή. Αποφύγετε τις υπερβολές και κρατήστε έναν σταθερό ρυθμό», συμβουλεύει.

«Η τελευταία αντιβίωση που πήρα ήταν πριν από 40 χρόνια»

«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο αλλά σε κακές συνθήκες. Η Iατρική έχει γίνει μια αγορά: πολλά φάρμακα συχνά συνταγογραφούνται χωρίς λόγο. Κανείς δεν εξηγεί ποτέ γιατί οι προληπτικές αντιβιοτικές θεραπείες συνταγογραφούνται τόσο εύκολα. Το πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά είναι σοβαρό», τονίζει.

Γι' αυτό, η τελευταία φορά που ο ίδιος πήρε αντιβιοτικό ήταν πριν από 40 χρόνια, γιατί δεν τα χρειάζεται. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους της ηλικίας του, οι οποίοι συνηθίζουν να παίρνουν πολλά φάρμακα, εξηγεί ότι παίρνει μόνο ένα αντιπηκτικό που του είχε συνταγογραφηθεί επειδή είχε ελαφρά κολπική μαρμαρυγή. «Δεν έχω πονοκεφάλους, κι αν με πιάσει πυρετός, το φάρμακο που παίρνω είναι να μείνω στο σπίτι» αναφέρει.

Για τον Garattini, η αγάπη αποτελεί άλλο ένα από τα «κλειδιά» που μπορούν να βοηθήσουν στη μακροζωία. «Σας επηρεάζει περισσότερο απ' όσο νομίζετε. Έχω πέντε παιδιά, νομίζω ότι τα έχω αγαπήσει πολύ, και αυτά με έχουν αγαπήσει» σημειώνει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εξίσου σημαντική είναι και η εργασία. «Για μένα είναι θεμελιώδης» είχε πει.

Ο Garattini δεν καπνίζει, δεν πίνει, ενώ κάθε μέρα περπατάει αρκετά χιλιόμετρα. Ο 96χρονος πίνει μόνο μπύρα χωρίς αλκοόλ και ένα γερμανικό κρασί χωρίς αλκοόλ.

«Κάθε μέρα περπατάω πέντε χιλιόμετρα με γρήγορο ρυθμό, ο μετρητής βημάτων δεν λέει ψέματα. Δεν βοηθάει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Για μένα, είναι μια μορφή διαλογισμού», περιγράφει.

Ένα από τα κλειδιά που εγγυώνται μια μακρόχρονη και υγιή ζωή είναι το περπάτημα και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Στα 96 του χρόνια, ο Garattini λέει ότι «περπατάει τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα την ημέρα», προσπαθώντας να διατηρήσει αυτόν τον στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μεγάλη σημασία έχει όμως και ο ρυθμός του βαδίσματος, ο οποίος θα πρέπει να είναι γρήγορος, για να υπάρχει το αερόβιο αποτέλεσμα.

Ακόμα κι έτσι, ο Δρ. Garattini υποστηρίζει ότι είναι σημαντική άθληση, χωρίς όμως υπερβολές: 150-300 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα είναι επαρκή. «Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό δεν επιφέρει πρόσθετα οφέλη», υποστηρίζει ο επιστήμονας. Δεν είναι, όμως, μόνο τα σωματικά οφέλη της άσκησης όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και η λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και η κοινωνική της πτυχή: «Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνει και σε ομάδες, ενισχύοντας έτσι τις κοινωνικές σχέσεις» προσθέτει.

Μαζί με τη σωματική δραστηριότητα, η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη μακροβιότητα. Το μυστικό κρύβεται στην ποικιλία και στις μικρές ποσότητες καθώς θα πρέπει να περιέχει λίγο απ’ όλα, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά. Παρόλα αυτά, ο Δρ. Garattini λέει ότι η ποικιλία θα πρέπει να συμβαδίζει με το μέτρο. «Ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές των παλαιότερων: σηκωθείτε από το τραπέζι λίγο πεινασμένοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 30% αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά 20%. Το να τρώμε λίγο είναι παράγοντας μακροζωίας», λέει.

Όσο για τις νέες τάσεις, όπως η διαλειμματική νηστεία, ο επιστήμονας δεν ταυτίζεται μαζί τους, καθώς διαβεβαιώνει ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι συνολικές θερμίδες και όχι σε ποια ώρα της ημέρας προσλαμβάνονται: «Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ εκείνων που τρώνε ελεύθερα και εκείνων που αφήνουν να περάσουν 10-12 ώρες μεταξύ των γευμάτων. Εγώ επιμένω, αυτό που έχει σημασία είναι να τρώω λίγο, ακόμα κι αν τρώω πέντε φορές την ημέρα, σημασία έχει η συνολική ποσότητα», επισημαίνει.

Σε παλιότερη συνέντευξή του στη La Repubblica είχε αποκαλύψει τις δικές του διατροφικές του συνήθειες, που μάλλον προκαλούν έκπληξη: «Δύο μπισκότα για πρωινό, τίποτα για μεσημεριανό γεύμα, μερικές φορές έναν χυμό φρούτων. Μετά το δείπνο, φεύγω από το τραπέζι με ένα ελαφρύ αίσθημα πείνας, όπως συμβούλευαν οι παππούδες μας. Κόκκινο κρέας ή αλκοόλ μόνο σπάνια, αλλά βάζω ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ μου. Το να τρώω λίγο γίνεται σύντομα συνήθεια, δε νιώθω ότι στερούμαι κάτι. Στην πραγματικότητα, σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνω να τελειώσω το πιάτο μου στο εστιατόριο» αναφέρει.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων