Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει την γονιμότητα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει την γονιμότητα


Επιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Το κάπνισμα, ως γνωστόν, αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας, επηρεάζοντας σχεδόν όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόσφατες έρευνες, οι οποίες ασχολήθηκαν με τη σχέση καπνίσματος και γονιμότητας, έδειξαν πως οι γυναίκες και οι άντρες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν πιο συχνά προβλήματα γονιμότητας. Έτσι, ο μέσος χρόνος σύλληψης στα ζευγάρια αυτά είναι αυξημένος με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητες στις αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος. Τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό, καθώς και οι μεταβολίτες αυτών, φαίνεται να συγκεντρώνονται στο ωοθυλακικό υγρό και να επηρεάζουν την ικανότητα του ωαρίου για γονιμοποίηση και ομαλή εμβρυϊκή ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες καπνίστριες που υποβάλλονται σεεξωσωματική γονιμοποίηση έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και εμφύτευσης εμβρύων. Επίσης, το χρόνιο κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των ωοθηκών και να επηρεάσει ορμονικά τις γυναίκες αυτές.

Από την πλευρά του άνδρα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση του καπνίσματος στο σπέρμα. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα επηρεάζει τόσο την πυκνότητα, τη μορφολογία, όσο και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αν και η συνολική επίδραση στην ικανότητα του σπέρματος προς γονιμοποίηση είναι λιγότερο εμφανής. Πάντως, και στους συστηματικούς άνδρες καπνιστές, παρατηρείται καθυστέρηση όσον αφορά το χρόνο που απαιτείται για να επέλθει αυτόματη σύλληψη.

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, κίνδυνο από το κάπνισμα διατρέχουν όχι μόνο οι ίδιοι οι καπνιστές, αλλά και οι παθητικοί καπνιστές. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που είναι παθητικές καπνίστριες καθυστερούν να μείνουν έγκυες, λόγω της αρνητικής επίδρασης του καπνού που εισπνέεται παθητικά.

Οι τοξικές επιδράσεις που έχει το κάπνισμα στα ωάρια και σπερματοζωάρια μπορούν να μειωθούν με την έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος. Έχει αποδειχτεί ότι σε πρώην καπνιστές, ο χρόνος σύλληψης μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Ειδικά στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η έγκαιρη διακοπή του κανπίσματος, τόσο από τον άνδρα όσο και από τη γυναίκα, βελτιώνει σαφώς τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων