Ο πρώτος υπέρηχος δέρματος στην Ελλάδα. Το μηχάνημα που βλέπει το δέρμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο πρώτος υπέρηχος δέρματος στην Ελλάδα. Το μηχάνημα που βλέπει το δέρμα

Συντάκτες: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., Kωνσταντίνος Λούβρος, M.D., ακτινολόγος, medlabnews.gr

Πρόσφατα λειτούργησε στην Ελλάδα το πρώτο μηχάνημα υπερήχων δέρματος και λέγεται DERMCUP. Το μηχάνημα αυτό είναι της γαλλικής εταιρίας ΑΤΥS Medical και είναι ένας υψηλής ευκρίνειας υπέρηχος κατάλληλο για το δέρμα και τον στοματικό βλεννογόνο. Με συχνότητες από 15 - 25 MHz, το DERMCUP επιτρέπει να εξετάσει τις ανώτερες στιβάδες του δέρματος (επιδερμίδα, χόριο, υποδόρειος ιστός) και δίνει πολύ υψηλής εύκρινειας εικόνες του δέρματος. 
Προσφέρει σε ένα ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων της κλινικής και πειραματικής δερματολογίας και επίσης της κοσμετολογίας.
Το μηχάνημα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο τμήμα υπερήχων δέρματος του MEDLAB Iατρικού Ινστιτούτου, στο Μαρούσι.

H χρήση των υπερήχων στην ιατρική είναι πολύ πια διαδεδομένη. Πολλές διαγνωστικές εξετάσεις βασίζονται σε αυτούς. Υπέρηχος θυρεοειδούς, μαστών, άνω και κάτω κοιλίας είναι από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις αλλά επίσης τα τρίπλεξ αγγείων πια προσφέρουν σημαντικότατες πληροφορίες στους κλινικούς γιατρούς, γρήγορα, με μικρό κόστος και το κυριότερο χωρίς ακτινοβολία για τον ασθενή.

Μέχρι τώρα οι υπέρηχοι είχαν την δυνατότητα να ‘βλέπουν’ σε βάθος αλλά δεν είχαν την δυνατότητα να δουν επιφανειακά όργανα όπως είναι το δέρμα. Με τον νέο υπέρηχο μπορεί ο γιατρός να δει τόσο επιφανειακά, έτσι ώστε να δει ακόμα και τον θύλακο της τρίχας.

DERMCUP: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Που και πώς χρησιμεύει ο υπέρηχος δέρματος;

Η διάγνωση στην δερματολογία βασίζεται κυρίως πάνω σε οπτικά σχέδια και στην ιστολογία, άλλα η εισαγωγή νέων απεικονιστικών μεθόδων θα μπορούσε καλύτερα να καθοδηγήσει τους γιατρούς να καθορίσουν την τελική διάγνωση ή την πρόγνωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών των νέων μεθόδων, η υψηλής συχνότητας υπερηχογραφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως διαθεσιμότητα, υψηλή ανάλυση, προσβασιμότητα και εύκολη χρήση σε όλες τις περιοχές του σώματος, δυνατότητα επανάληψης, απουσία ακτινοβολίας και χαμηλό κόστος.

O γιατρός με το νέο μηχάνημα μπορεί ευκρινώς να καθορίσει τα όρια της δερματικής βλάβης επακριβώς. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία στον καθορισμό των χειρουργικών ορίων στην περίπτωση, που για τον οποιονδήποτε λόγο πρέπει να αφαιρεθεί. Με ασφάλεια και χωρίς να κινείται στο άγνωστο ο χειρουργός αφαιρεί όλο το ιστό που απαιτείται, έτσι ώστε και να έχει καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και να έχει και αισθητική καλύτερη αποκατάσταση.

Ο υπέρηχος δέρματος έχει εφαρμογές στην Δερματολογία αλλά και στην κοσμητική. Συγκεκριμένα:

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
- Προσδιορισμός των όγκων του δέρματος
- Προσδιορισμός των ορίων και της δερματικής βλάβης
- Επανεξέταση και παρακολούθηση καρκινικών βλαβών
- Επανεξέταση και παρακολούθηση της θεραπείας
- Προσδιορισμός του βαθμού των εγκαυμάτων
- Παρατήρηση των ερεθιστικών και αλλεργικών αντιδράσεων
- Εξέταση και παρακολούθηση της γήρανσης του δέρματος

ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑ
- Έλεγχος αποτελεσματικότητος θεραπειών και προϊόντων:
για ανάπλαση, ανακατασκευή, αντιγήρανσης, κατά της
κυτταρίτιδα και αντιφλεγμονώδη
- Αξιολόγηση της δομής του δέρματος και της μορφολογία του
- Αξιολόγηση των μηχανικών ιδιοτήτων του δέρματος
- Χαρακτηρισμός του τύπου δέρματος



ΠΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘOΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ
Το κακόηθες μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος με πολύ επιθετικά χαρακτηριστικά και πιθανόν γρήγορες κοντινές αλλά και μακρινές μεταστάσεις.
Τα περιστατικά μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερο από κάθε άλλη μορφή καρκίνου. Στις μέρες μας το μελάνωμα αντιμετωπίζεται με χειρουργική εκτομή που βασίζεται σε κλινικά στοιχεία και πεδία δράσης. Ο κύριος παράγοντας πρόγνωσης είναι ο κανόνας του Breslow σε συσχετισμό με το βαθύτερο πάχος που μετριέται στην ιστολογική πλάκα .
Τα χειρουργικά όρια πρέπει να προσαρμοστούν στο πάχος του όγκου: ένα όριο τουλάχιστον 1 εκατ. απαιτείται για τους όγκους με έναν δείκτη Breslow 1 χιλ. ή λιγότερο. Ενα όριο που αποτελείται μεταξύ 1 και 2 εκατ. για τους όγκους με έναν δείκτη Breslow 1 χιλ. έως 2 χιλ.. ‘Ενα όριο 2 εκατ. απαιτείται για έναν δείκτη μεταξύ 2 και 4 χιλ., και ένα όριο 3 εκατ. απαιτείται για έναν δείκτη υπερβαίνοντας τα 4 χιλ.
Με βάση τις μετρήσεις του DERMCUP, μπορεί να επιτευχθεί ολοκληρωμένη
εκτομή από την πρώτη (και μοναδική ) χειρουργική επέμβαση.
Το DERMCUP συμβάλει στη αντιμετώπιση του μελανώματος με την
εξοικονόμηση χρόνου, με τον περιορισμό του πόνου και την μείωση του
κόστους.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
Το DERMCUP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και μετά τη χειρουργική επέμβαση, μετά από τρεις (3) μήνες (για να αποφευχθεί παρερμηνεία της υποηχητικής περιοχής) ώστε να εντοπιστεί τυχόν τοπική υποτροπή. Το DERMCUP επιτρέπει μια έγκαιρη διάγνωση της επανάληψης πριν από την οπτική ανίχνευση. Το DERMCUP μπορεί επίσης να κατευθύνει τη βιοψία σε περιπτώσεις υποτροπής.


ΑΓΓΕΙΑΚΟΙ ΟΓΚΟΙ.
Οι ποιο συχνοί καλοήθεις αγγειακοί όγκοι είναι τα αιμαγγειώματα. Οι όγκοι αυτοί είναι παρόντες κατά την γέννηση αναπτύσσονται ραγδαία στην βρεφική και νηπιακή ηλικία και μετά σύνηθες φθίνουν. Το σάρκωμα Kaposi είναι μια κακοήθης ανάπτυξη στα λεμφαγγεία και παρουσιάζεται σε δύο μορφές: την κλασική μορφή και σε μια μορφή που παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από AIDS. Τα λεμφαγγειώματα είναι καλοήθεις σχηματισμοί των λεμφαγγείων. Η υπερηχογραφία μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό της έκτασης των αγγειακών όγκων.
Eυρυαγγείες: Το DERMCUP έχει χρησιμοποιηθεί σε συνέργεια με μηχανήματα laser για να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με laser στις ευρυαγγείες. Το υπερηχογράφημα αποκάλυψε χαμηλότερη δερματική ηχογένεση στις προ- εγχειρητικές ευρυαγγείες σε σύγκριση με τις μετεγχειρητικές, όπως και με το υγιές δέρμα. Το πάχος του δέρματος ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στην ευρυαγγεία πριν τη θεραπεία και αρκετά μικρότερο μετά από αυτή.

Πηγές:
Medlab Ιατρικό Ινστιτούτο. www.medlab.gr/molemax/dermcup1.html

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων