Η ανεργία, η απελπισία οδηγεί σε υποβάθμιση της ατομικής φροντίδας υγείας και σε αλματώδη αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ανεργία, η απελπισία οδηγεί σε υποβάθμιση της ατομικής φροντίδας υγείας και σε αλματώδη αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Πριν από ένα χρόνο έγραφα ότι τα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βρίσκονται σε αλματώδη αύξηση λόγω της υποβάθμισης της ατομικής φροντίδας υγείας. Με την αποκάλυψη των ιερόδουλων με το ΑΙDS ήρθε στο φως ένα τεράστιο πρόβλημα. Και βέβαια το AIDS είναι το πιο γνωστό και σοβαρό αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Στο πλαίσιο των πληθυσμιακών μεταβολών ευνοείται η ταχεία μετακίνηση και διασπορά παθογόνων, μεταξύ των οποίων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων.

Τα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Άλλοι τρόποι μετάδοσης, που ισχύουν σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μέσω του αίματος, κάθετα από τη μητέρα στο μωρό, και μέσω στενής σωματικής επαφής.

Η υποβάθμιση των οικονομικών δεδομένων για εκατομμύρια ανθρώπους, η αύξηση της ανεργίας και η ανασφάλεια για το μέλλον συμβάλλουν στην υποβάθμιση της ατομικής φροντίδας υγείας.
Οι πολυάριθμοι οικονομικοί μετανάστες συνιστούν ευπαθείς για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) πληθυσμούς.
Η συγκέντρωση πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα διευκολύνει τη συγκρότηση και διόγκωση των σεξουαλικών δικτύων, μέσω των οποίων συντηρούνται ανανεώνονται και διασπείρονται πολλά ΣΜΝ.
Οι μεταβολές στην βιομηχανία του αγοραίου σεξ και στο εμπόριο των ναρκωτικών συμβάλλουν περαιτέρω στην αύξηση και διασπορά τους.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις (internet, κινητή τηλεφωνία) διευκολύνουν την αναζήτηση ερωτικών συντρόφων ενώ η επιβολή της πολιτισμικής ομοφωνίας οδηγεί συχνά σε αποενεχοποίηση και αποδοχή συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.

Στα αποτελέσματα των ανωτέρω μεταβολών περιλαμβάνονται η αναζωπύρωση της επιδημίας του HIV/AIDS, η αύξηση της επίπτωσης της σύφιλης και της γονόρροιας που προς το παρόν εντοπίζεται κυρίως σε συγκεκριμένους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, αλλά και η ευρύτατη διασπορά λοιμώξεων από HPV, απλό έρπητα και χλαμύδια στο γενικό πληθυσμό

Το 2010 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων AIDS κατά 580%, ενώ το 2011 η αύξηση αγγίζει έως σήμερα το 1.000%. Οι αφορμές του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα είναι η πορνεία από μη νόμιμα εκδιδόμενες αλλοδαπές και οι σύριγγες των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 803 νέα περιστατικά HIV/AIDS δηλώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2011, έναντι 519 για το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών καταγράφηκε ως συνήθως στην ομάδα των γκέι ανδρών (33,13%) όμως το 2011 δηλώθηκαν 190 νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης σε χρήστες ναρκωτικών (ετήσια αύξηση: +1250%). Συνολικά, από την εμφάνιση της νόσου, έχουν καταγραφεί 11340 περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα.

Η ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ (ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ)
Η γονόρροια, το δεύτερο συχνότερο αφροδίσιο νόσημα, είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το μικροοργανισμό Neisseria gonorrhea (Ναϊσέρια της γονόρροιας). Αυτοί οι αρνητικοί κατά Gram διπλόκοκκοι βρίσκονται μόνο στους άνδρες και μεταδίδονται μέσω της άμεσης ανθρώπινης επαφής.. Η ουρηθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης στους άνδρες η διασπορά της μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση επιδιδυμίτιδας και ορχεοεπιδιδυμίτιδας. Η περίοδος της νόσησης δηλώνεται από την παρουσία ουρηθρικού εκκρίματος και δυσουρίας. Η λοίμωξη από τη Nαϊσέρια της γονόρροιας έχει περίοδο επώασης 2 - 14 ημέρες. Η ονομαζόμενη περίοδος νόσησης χαρακτηρίζεται συχνά από ήπια ενόχληση στην ουρήθρα, που ακολουθείται από δυσουρία και λίγες ώρες αργότερα συνοδεύεται από ένα πυώδες έκκριμα πρασινοκίτρινου χρώματος• τα χείλη του έξω στομίου της ουρήθρας είναι συνήθως ερυθρά και οιδηματώδη. Η συχνουρία και η επιτακτική ούρηση αυξάνονται καθώς η νόσος επεκτείνεται προς την οπίσθια ουρήθρα. Η μεταγονοκοκκική ουρηθρίτιδα είναι μία συνηθισμένη συνέπεια που προκαλείται από κάποια λοίμωξη από άλλους μικροοργανισμούς όπως τα χλαμύδια. Η επιδιδυμίτιδα δεν είναι συχνή και αν συμβεί είναι συνήθως μονόπλευρη. Η προστατίτιδα ή η προσβολή των σπερματοδόχων κύστεων είναι λιγότερο συχνές.Η συνηθέστερη επιπλοκή της λοίμωξης είναι τα στενώματα της ουρήθρας.

ΜΗ ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ
Ο όρος μη-γονοκοκκική ουρηθρίτιδα αναφέρεται σε λοίμωξη της ουρήθρας που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλείται από μικροοργανισμούς όπως το χλαμύδιο του τραχώματος (Chlamydia trachomatis, που ευθύνεται για 50% όλων των περιστατικών της μη- γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας), το Mycoplasma genitalium και το Ureaplasma urealyticum. Σε μερικές περιπτώσεις, η διευκρίνιση της αιτιολογίας δεν είναι δυνατή. Η έναρξη των συμπτωμάτων παρατηρείται συνήθως μεταξύ 1 και 4 εβδομάδων μετά τη συνουσία, με ήπια δυσουρία σε γενικές γραμμές και με την εκροή διαυγούς η βλεννοπυώδους εκκρίματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα το πρωί, γιατί τα ξεραμένα εκκρίματα προκαλούν συγκόλληση των τοιχωμάτων του στομίου της ουρήθρας. 
ΣΥΦΙΛΗ
Η σύφιλη είναι μία νόσος που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλείται από τη σπειροχαίτη Τρεπόνημα το ωχρό (Treponema pallidum) με σοβαρές συστηματικές επιπλοκές. Η λοίμωξη διέρχεται διάφορα στάδια εξέλιξης και μπορεί να λανθάνει για χρόνια. Η κυρίαρχη βλάβη της πρωτογενούς σύφιλης είναι μία εξέλκωση στην περιοχή ενοφθαλμισμού της σπειροχαίτης, η οποία τείνει να επουλώνεται αυτόματα, στους ασθενείς που δεν λαμβάνουν θεραπεία, μέσα σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Αρχίζει σα μία ερυθρωπή βλατίδα, που εξελίσσεται γρήγορα σε ένα σκληρό ανώδυνο έλκος με ορώδες εξίδρωμα, που περιέχει πολυάριθμα τρεπονήματα. Στους άνδρες εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του γεννητικού, ορθοπρωκτικού ή στοματοφαρυγγικού βλεννογόνου. Περιστασιακά, μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια ή σε άλλα σημεία του δέρματος, ως ανώδυνη και συχνά απαρατήρητη βλάβη. Είναι συνήθης η ανεύρεση διόγκωσης των επιχωρίων λεμφαδένων, που παρουσιάζουν ελαφρά σκληρία και είναι ανώδυνοι .
ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Η λοίμωξη του γεννητικού η του ορθοπρωκτικού βλεννογόνου μπορεί να προκληθεί από δύο τύπους του απλού έρπητα: τον HSV-l και τον HSV-2. Οι πρωτογενείς βλάβες αναπτύσσονται 4 έως 7 ημέρες μετά την επαφή και μπορούν να εξελιχθούν με συμπτώματα γενικης αδιαθεσίας, πυρετό και επιχώρια αδενοπάθεια. Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται ως μικρές ομάδες επώδυνων φυσαλίδων που εξελίσσονται σε επιπολής κυκλικές εξελκώσεις που περιβάλλονται από ερυθρή άλω και τείνουν να συνενώνονται Ύστερα από μερικές ημέρες, σχηματίζονται εφελκίδες πάνω από τα έλκη, τα οποία επουλώνονται συνήθως σε 10 ημέρες περίπου. Στους άνδρες οι βλάβες εντοπίζονται στην ακροποσθία, τη βάλανο, το σώμα του πέους η γύρω από τον πρωκτό. Οι υποτροπές είναι συχνές γιατί ο ιός εγκαθίσταται στα γάγγλια των ιερών νεύρων και επανενεργοποιεί τη λοίμωξη.
ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ(HPV)
Η σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί διαφορετικές βλάβες ανάλογα με τον τύπο του ιού (τύποι του ιού HPV 6,11, 16, 18,31, 33 και 35) . κάποιοι από αυτούς, όπως οι τύποι 16 και 18, έχουν σχετιστεί με καρκίνο των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες. Οι τύποι 6 και 11 προκαλούν κονδυλώματα στην πρωκτογεννητική περιοχή, τα οποία στους άνδρες μπορεί να εντοπίζονται σε υγρές επιφάνειες, όπως είναι η περιοχή που καλύπτεται από την ακροποσθία, η η περιοχή της βαλανοποσθικής αύλακας εντός του έξω στομίου της ουρήθρας και στο σώμα του πέους όπως επίσης στην περιπρωκτική περιοχή και το ορθό. Έχουν εμφάνιση γκρίζων προς ρόδινων, μαλακών και υγρών πολυπόδων, που τείνουν να συγκεντρώνονται σε συσσωματώματα και παρουσιάζουν ανθοκραμβοειδή επιφάνεια.
HIV - AIDS
Το 1993 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών κατέταξε τα ατομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό ΗIV σε τρεις κατηγορίες: α) ασυμπτωματικά, β) με συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν στον ιό ΗIV και γ) με AIDS. Μία άλλη κατάταξη βασίστηκε στη μέτρηση των CD4+ Τ-λεμφοκυττάρων και έχει ως εξής: 1) >500 κύτταρα /μL, 2) 200 - 499 κύτταρα /μL και 3) <200 κύτταρα /μL. ο ιός ΗIV προσβάλλει κυρίως τα CD4+ Τ-λεμφοκύτταρα άλλα και άλλα μη-λεμφοειδή κύτταρα, όπως τα μακροφάγα, τα μικρογλοιακά, ενδοθηλιακά και επιθηλιακά κύτταρα. ο ιός μπορεί να βρίσκεται σε όλα τα υγρά και τα εκκρίματα του σώματος (και κυρίως στο αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το μητρικό γάλα και το σάλιο). Η πιο συνηθισμένη οδός μετάδοσης είναι η απ' ευθείας μεταφορά αυτών των υγρών όταν χρησιμοποιούνται μολυσμένα αντικείμενα, όπως οι σύριγγες η κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Σε πολλές περιπτώσεις, η πρώτη εκδήλωση της λοίμωξης από ΗIV είναι μια ευκαιριακή νόσος η νεοπλασία. 

Διαβάστε ακόμα




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων