Πως οι συγκινήσεις επιδρούν στην υγεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πως οι συγκινήσεις επιδρούν στην υγεία


Τι σηµαίνει καλή συναισθηµατική υγεία;  
Οι άνθρωποι µε καλή συναισθηµατική υγεία έχουν επίγνωση  των σκέψεων, των συναισθηµάτων και των συµπεριφορών τους. Έχουν µάθει υγιείς τρόπους να αντιµετωπίζουν την πίεση και τα προβλήµατα, που αποτελούν µέρος της ζωής. Αισθάνονται καλά µε τον εαυτό τους και έχουν υγιείς σχέσεις.  Εντούτοις, πολλές καταστάσεις που συµβαίνουν στη ζωή σας µπορούν να αναστατώσουν τη συναισθηµατική σας υγεία και να οδηγήσουν σε έντονα συναισθήµατα θλίψης, πίεσης ή ανησυχίας. Αυτές οι καταστάσεις µπορεί να περιλαµβάνουν την απώλεια µιας εργασίας, ένα παιδί που φεύγει ή γυρίζει αργά σπίτι, την αντιµετώπιση του θανάτου ενός αγαπηµένου προσώπου, ένα διαζύγιο ή ένα γάµο, µια ασθένεια ή έναν τραυµατισµό, µια προαγωγή στην εργασία, οικονοµικά προβλήµατα, µια µετακόµιση ή ένα νεογέννητο. Οι «καλές» αλλαγές µπορούν να είναι εξίσου αγχωτικές µε τις «κακές» αλλαγές.

Πώς µπορούν οι συγκινήσεις µου να έχουν επιπτώσεις στην υγεία µου;
Το σώµα σας ανταποκρίνεται στον τρόπο που σκέφτεστε, αισθάνεστε και ενεργείτε.
Αυτό ονοµάζεται συχνά (mind-body connection) «σύνδεση µεταξύ νου και σώµατος». Όταν έχετε ένταση, άγχος ή ταραχή, το σώµα σας προσπαθεί να σας πει ότι κάτι δεν είναι σωστό. Παραδείγµατος χάριν, η υψηλή πίεση αίµατος ή ένα έλκος στοµάχου µπορεί να αναπτυχθούν µετά από ένα ιδιαίτερα αγχωτικό γεγονός, όπως είναι ο θάνατος ενός αγαπηµένου προσώπου.

Τα ακόλουθα συµπτώµατα µπορεί να αποτελούν σωµατικές ενδείξεις ότι η συναισθηµατική σας υγεία δεν είναι ισορροπηµένη:

❖ Θωρακικός πόνος 
∆υσκοιλιότητα ή διάρροια 
Ξηρό στόµα 
Έντονη κούραση 
Πόνος στην πλάτη 
Αλλαγή στην όρεξη 
Γενικοί πόνοι 
Πονοκέφαλοι 
Υψηλή πίεση αίµατος 
Αϋπνία 
Ζαλάδα 
Ταχυπαλµία (το συναίσθηµα ότι η καρδιά σας κάνει αγώνα δρόµου) Σεξουαλικά προβλήµατα 
∆υσκολία στην αναπνοή 
∆ύσκαµπτος αυχένας 
Έντονος Ιδρώτας 
Αναστατωµένο στοµάχι 
Aύξηση ή απώλεια βάρους.

Η κακή συναισθηµατική υγεία µπορεί να αποδυναµώσει το ανοσοποιητικό σύστηµα του σώµατός σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πάθετε κρυολόγηµα και άλλες µολύνσεις κατά τη διάρκεια των συναισθηµατικά δύσκολων περιόδων. Επίσης, όταν αισθάνεστε ένταση, άγχος ή ταραχή, ίσως δεν φροντίζετε την υγεία σας όσο καλά θα έπρεπε. Ίσως δεν έχετε διάθεση να γυµνασθείτε, να τραφείτε σωστά ή να πάρετε τα φάρµακα που σας έχει γράψει ο γιατρός σας. Μερικοί άνθρωποι κάνουν κακή χρήση (κατάχρηση) οινοπνεύµατος, τσιγάρου ή ναρκωτικών (νόμιμων όπως χάπια ή παράνομων) στην προσπάθεια τους να νιώσουν καλύτερα.

Γιατί πρέπει να συζητώ και να εκφράζω για τα συναισθήµατά µου;


Ίσως δεν έχετε συνηθίσει να συζητάτε  για τα συναισθήµατα ή για τα προβλήµατά της προσωπικής σας ζωής, που προκαλούν τα αρνητικά σας συναισθήµατα. Αλλά θυµηθείτε ότι ο Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης  έχει την ικανότητα να καταλάβει ότι έχετε στρες, άγχος ή ταραχή, και αν τα µοιραστείτε µαζί του αυτό θα σας βοηθήσει. Είναι σηµαντικό να είστε ειλικρινής µε τον Σύμβουλο σας, αν έχετε αρνητικά συναισθήµατα.
Ο Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης θα συνεργαστεί µαζί σας για να βελτιώσετε τη συναισθηµατική σας υγεία.
Αν τα αρνητικά σας συναισθήµατα είναι τόσο ισχυρά που σας εµποδίζουν να χαίρεστε τη ζωή σας και δεν φεύγουν, είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να µιλήσετε με τον Σύμβουλο σας. Μπορεί αυτά να σας οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως ψυχικά ή σωματικά νοσήματα, έτσι όσο πιο γρήγορα μιλήσετε για αυτά μα τον Σύμβουλο σας τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείτε από τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία σας.


Πηγή
Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων