ΕΙΝΑΠ. Προς τον Υπουργό Υγείας, για την Ιατρική Μετανάστευση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΕΙΝΑΠ. Προς τον Υπουργό Υγείας, για την Ιατρική Μετανάστευση

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ Αθήνα, 17/06/14
Κοινοποίηση: Αν. Υπουργό, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο
Υφυπουργό, κ. Κατερίνα Παπακώστα
Γ.Γ. Υγείας, κ. Π. Καλλίρη
ΠΙΣ
ΙΣΑ
ΙΣΠ
ΟΕΝΓΕ
Διοικητές Νοσοκ. Αθήνας-Πειραιά
3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την κρίση του 2009, τεράστιος είναι ο αριθμός των γιατρών που μεταναστεύει σε χώρες του εξωτερικού, ειδικά σε χώρες της ΕΕ και κυρίως σε Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Ενδεικτικά αναφέρουμε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, ότι το 2012 μετανάστευσαν από τη χώρα μας 1800 γιατροί εκ των οποίων οι 400 ειδικευόμενοι, ενώ περίπου ο ίδιος αριθμός αντιστοιχεί και στο 2013.
Πολλοί συνάδελφοι, τελειώνοντας τις σπουδές τους, δεν αρχίζουν καν ειδικότητα στη χώρα μας, και ταυτόχρονα πολλοί, μόλις τελειώσουν την ειδικότητα, βρίσκουν όλες τις πόρτες κλειστές και μεταναστεύουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο.
Οι αιτίες είναι γνωστές:
1. Κανένας διορισμός τα τελευταία χρόνια στο Δημόσιο. Μόνο στις δημόσιες δομές των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων, οι ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς ξεπερνούν τις 5000! Δεν έχουν διοριστεί ακόμα ούτε καν οι 1300 συνάδελφοι που έχουν κριθεί από το 2011 για να καταλάβουν κάποια θέση στα νοσοκομεία! Η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπαλώσει» τις τραγικές ελλείψεις με διορισμό ελάχιστων επικουρικών, κοροϊδεύοντας γιατρούς και ασθενείς.

2. Το μισθολόγιο είναι απαράδεκτο και δεν ξεπερνά τα όρια της φτώχειας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο νεοδιοριζόμενος ειδικευόμενος δεν φτάνει τα 1000€ το μήνα, ενώ ο αγροτικός γιατρός μόλις τα 800€. Και μιλάμε για επιστήμονες με τεράστιο όγκο σπουδών και αντίστοιχη κοινωνική ευθύνη λόγω του ρόλου τους.

3. Οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν είλωτες, αφού αναγκάζονται να κάνουν μέχρι και 12 εφημερίες το μήνα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτες.
Αυτός ο ξεριζωμός έχει σαν αποτέλεσμα να οικειοποιούνται την επιστημονική ικανότητα χιλιάδων νέων ανθρώπων τα οικονομικά μεγαθήρια της Ευρώπης, στερώντας από το λαό μας πολύτιμο δυναμικό.
Είναι γνωστή η τακτική της ΕΕ να χρησιμοποιεί έτοιμους επιστήμονες για τους οποίους δεν έχει ξοδέψει τίποτα για τις σπουδές τους -απεναντίας η ελληνική πολιτεία έχει ξοδέψει πάρα πολλά- για να συμπληρώσει κενά με φτηνό ευέλικτο και αναλώσιμο δυναμικό, χωρίς να βάζει διαδικασίες αξιολόγησης, μιας και μας θεωρούν καλούς γιατρούς. Αντίθετα, η κυβέρνηση βάζοντας αξιολόγηση και ποσοστό 15% προς απόλυση, θα στείλει και άλλες χιλιάδες γιατρών στο εξωτερικό.

Ευθύνη φυσικά έχουν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με τους αντίστοιχους Υπουργούς (Λοβέρδο, Λυκουρέντζο, Γεωργιάδη) που υλοποίησαν τα σχέδια της τρόικας εναντίον της υγείας με τον καλύτερο γι’ αυτούς τρόπο. Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι οποιοσδήποτε ανασχηματισμός ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, από τη στιγμή που κινείται στην κατεύθυνση του σχεδίου της ΕΕ «Υγεία 2020», δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Έφτασαν στο σημείο να διαπραγματεύονται «εξαγωγή» ιατρικού δυναμικού στην Τουρκία ή και να καυχώνται ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να καλύψει ανάγκες των πιο αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ σε ιατρικό δυναμικό.
Ανάμεσα στους τόσους φραγμούς και δυσκολίες που βάζουν στους νέους γιατρούς, μελετούν και την καθιέρωση εξετάσεων πριν από την έναρξη της ειδικότητας!
Η κατάσταση είναι προφανές ότι θα έχει τραγικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών, πισωγύρισμα στο βιοτικό επίπεδο του λαού δεκαετίες πριν και, προφανώς, τραγικές επιπτώσεις στο ιατρικό δυναμικό που εξακολουθεί με ηρωισμό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα δημόσια νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, οι νέοι συνάδελφοι θα κατηγοριοποιούνται και μόνο μια μικρή μερίδα γιατρών θα αποτελεί την «ελίτ» στην υγεία.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι στις ειδικότητες καρδιοχειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, αγγειοχειρουργικής, αναισθησιολογίας και αιματολογίας, υπάρχουν μηδενικές λίστες αναμονής για έναρξη ειδικότητας, με συνέπεια πολλές κλινικές να απειλούνται με κλείσιμο.
Πιστεύουμε ότι όσοι αγωνιούν για το μέλλον της υγείας στη χώρα, θα πρέπει να προσπαθήσουν ώστε η κατάσταση αυτή να αρχίσει να βελτιώνεται τώρα!
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       O ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                       ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων