Νέο σημαντικό φάρμακο για το παρόν και το μέλλον της Ρευματολογίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νέο σημαντικό φάρμακο για το παρόν και το μέλλον της Ρευματολογίας

Μέρος των αποτελεσμάτων του Secukinumab, του νέου μονοκλωνικού αντισώματος της Novartis που δοκιμάστηκε επιτυχώς σε μελέτες φάσης 3 για την Ψωριασική Αρθρίτιδα και την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Έλληνες ρευματολόγοι στο 24ο Συνέδριο Ρευματολογίας. Τα αποτελέσματα των μελετών, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στη Βοστώνη, στο Ετήσιο Αμερικάνικο Συνέδριο Ρευματολογίας, αποτελούν πολύ σημαντικά νέα για το παρόν και το μέλλον της ρευματολογίας.

Πιο αναλυτικά, σε 2 μελέτες φάσης 3 για την ψωριασική αρθρίτιδα, το Secukinumab έδειξε κλινική και στατιστικά σημαντική διαφορά σε σχέση με το εικονικό φάρμακο στα σημεία και συμπτώματα της νόσου. Το Secukinumab έδρασε γρήγορα και στις 2 μελέτες, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της νόσου από την 1η  εβδομάδα και από την 3η εβδομάδα. Μάλιστα, σχεδόν 80% των ασθενών δεν παρουσίασαν νέες διαβρώσεις, κάτι που συμβαίνει στα 2/3 των ασθενών με ΨΑ, ενώ η ψωρίαση υποχώρησε ταχέως επιβεβαιώνοντας έτσι τα πολύ καλά αποτελέσματα των κλινικών μελετών του Secukinumab στην Ψωρίαση. Όσον αφορά την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα, τα αποτελέσματα 2 μελετών φάσης 3 ήταν εξίσου ικανοποιητικά και ελπιδοφόρα. Πάνω από 60% των ασθενών που συμμετείχαν πέτυχαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου, ενώ αμφότερες οι μελέτες πέτυχαν τα πρωτεύοντα καταληκτικά τους σημεία.  

Στο πλαίσιο του 24ου Συνέδριου Ρευματολογίας, ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, Καθηγητής Ρευματολογίας - Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε: «Τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες του Secukinumab είναι πειστικά. Ένα νέο, αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο πρόκειται σύντομα να προστεθεί στην θεραπευτική φαρέτρα για τους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς ελπίζω να επωφεληθούν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα».

Η Novartis σκοπεύει να καταθέσει στις ρυθμιστικές αρχές αίτημα για ένδειξη σε αυτά τα 2 νοσήματα για το Secukinumab μέσα στο 2015 ενώ το φάρμακο έχει λάβει ήδη θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή φαρμάκων του ΕΜΑ, ως πρώτης γραμμής συστηματική θεραπεία για τη μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων