H Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

H Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

Με σύνθημα: "ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων στην καταπολέμηση της νόσου.

Σήμερα περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 κα 69 ετών.

Στην Ευρώπη το 2012 διαγνώστηκαν 3,45 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνων 
(χωρίς τους καρκίνους δέρματος) και έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 1,75 εκ. ασθενείς. Ο καρκίνος του μαστού ( 464.000), ο καρκίνος του παχέος εντέρου( 447.000), του προστάτη (417.000) και των πνευμόνων (410.000) ήταν οι συχνότερες μορφές καρκίνων και αντιπροσωπεύουν τους μισούς από τους καρκίνους που εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι συχνότεροι θάνατοι είναι από καρκίνους του πνεύμονα ( 353.000), παχ. εντέρου (215.000), μαστού (131.000) και στομάχου (107.000) . 
Στις χώρες της Ε.Ε διαγνώστηκαν περίπου 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και 1,26 εκ θάνατοι.   

Στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία που συλλέγει με έμμεσους τρόπους ο Διεθνής Οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο ( IARC) η συχνότητα εμφάνισης και η θνησιμότητα από τον καρκίνο παρατίθεται στον πίνακα που ακολουθεί. 

“Ο καρκίνος δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη. Στην καταπολέμηση του πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι, πολίτες και κράτος. 
Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της νόσου μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αμβλυνθούν αντίστοιχα με την κινητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας. Συντονισμένη δράση απαιτείται για να ενθαρρυνθεί ο καθένας μας να κάνει υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή του, όπως είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η φροντίδα για τακτική σωματική άσκηση, η σωστή προστασία από τον ήλιο και η προστασία από καρκινογόνους ιούς. 
Από την άλλη το κράτος οφείλει να φροντίσει για μία καθαρή ατμόσφαιρα ( με το να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής ελεύθερης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις – με ιδιαίτερη επικέντρωση στα αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας και σ’ όσα κινούνται με πετρέλαιο, αλλά και στην άμεση λήψη μέτρων για μείωση της αιθαλομίχλης από την καύση των τζακιών – σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας), να αυξήσει τους χρόνους και του χώρους άθλησης, να περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία τροφίμων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών, να προωθήσει την μεσογειακή διατροφή, να εντείνει την αντικαπνιστική εκστρατεία κ.α. ” δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, Δ/ντής Κλινικής Μαστού και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χ.Τ. στο Νοσ. « Ο Άγιος Σάββας», Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της εταιρείας ενόψει της αυριανής παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στην ασθένεια. 

“Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί μία προσέγγιση που σώζει ζωές από πρόωρη απώλεια, αφού είναι αποτελεσματική σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους ( π.χ. μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, δέρματος, τραχ. μήτρας, στόματος), η παρέμβαση της πολιτείας εξαντλείται σε παραινέσεις και σε ταμειακές διευκολύνσεις. 
Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οργανωμένα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης για όλους τους συμπολίτες μας και να στηριχθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Παράδειγμα το μεγάλο έργο που πραγματοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχοντας  πραγματοποιήσει δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 56.000 γυναίκες, τις περισσότερες με τις κινητές μονάδες της που έχουν επισκεφθεί 210 περιοχές σ΄ όλη τη χώρα. Με βάση τα στοιχεία τις τελευταίας 5ετίας 600 περιπτώσεις είχαν ύποπτα ευρήματα που έχρηζαν  πρόσθετου ελέγχου και βιοψίας» επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος τονίζοντας πως ούτε οικονομικά επιβλαβής, ούτε δευτερεύουσα είναι η απαίτηση για μία ενεργητικά πολυεπίπεδη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρδαβάνη Αλέξανδρο, Δ/ντη Α’ Ογκολογικής Παθολογικής κλινικής Νος. « Ο Άγιος Σάββας» και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας «  Η θεραπευτική του καρκίνου συνεχίζει να προχωρεί με άλματα τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, η μεταφορά και ενσωμάτωση των καινοτομιών στην κλινική πράξη δεν κινείται με τον ίδιο ρυθμό, αν και αυτό είναι αναμενόμενο. Οι αιτίες πολλές.
Το σύστημα υγείας της χώρας μας δείχνει να καταρρέει. Από τη δέκατη τέταρτη θέση παγκοσμίως -πάνω και από αυτό της Γερμανίας-  στην αξιολόγηση της ΠΟΥ του 2000 έχουμε φτάσει στην πρόσφατη δημοσίευση του Lancet το2014, που μιλά χωρίς περιστροφές για τραγωδία στη Δημόσια Υγεία. 
Ο τομέας των ογκολογικών υπηρεσιών στη χώρα μας ακολουθεί την τυπική εικόνα της Κρίσης στους άλλους τομείς της Υγείας. Αιτίες μεταξύ άλλων, οι επιδεινούμενες υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Αν και σημαντικά προβλήματα προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, το ΕΣΥ φαίνεται πως άντεξε σχετικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία (τρία στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη) και ογκολογικά  τμήματα σε όλα τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Εν τούτοις η κατανομή παραμένει προβληματική λόγω προβλημάτων στις υποδομές και τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.
Ενδεικτικά σημεία
1. Ρευστότητα και ασυναρτησία στην πρόσβαση στα νέα φάρμακα μοριακής στόχευσης και σε  καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους. Για τα παλαιότερα, δραστικά αντινεοπλασματικά φάρμακα υπάρχει μεγάλη σύγχυση στον πληθυσμό των ασθενών αλλά και των ογκολόγων. Βασική αιτία η επιβολή της χρήσης των γενοσήμων, τα οποία στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι μεν αξιόπιστα αλλά η υποχρεωτική συνταγογράφησή τους προκαλεί καχυποψία στον πληθυσμό. Τα γενόσημα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων αλλά απαιτούνται κανόνες και διαφάνεια που συνήθως απουσιάζουν.
2. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση -εκτύπωση είναι το ακριβέστερο- με την προχειρότητα που εισήχθη έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση του ιατρικού προσωπικού και απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών.  
3. Δραματική υστέρηση του Ψυχοκοινωνικού τομέα (Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί) στον Δημόσιο Τομέα. 
4. Ο Ιδιωτικός Τομέας αδυνατεί εκ των πραγμάτων να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες.  Ζητούμενο η αποτελεσματική αλληλοσυμπλήρωση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
5. Νομίζω πως η αναφορά στο τσουνάμι των ανασφαλίστων καρκινοπαθών και η αδυναμία ουσιαστικής κάλυψής τους, παρά κάποιες εμβαλωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει. «

Ο κ. Πανόπουλος Χρήστος Δ/ντης Β’ Ογκολογικής- Παθολογικής Κλινικής Νοσ.   « Ο Άγιος Σάββας» και Δ/ντής Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας Ε.Ο.Π.Ε τόνισε πως « Σ’ ό,τι αφορά τις νέες θεραπείες για τον καρκίνο εύλογα γεννούνται σε όλους τα εξής ερωτήματα: 
Θα βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο?
Πότε θα βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο?
Γιατί δεν βρίσκεται το φάρμακο για τον καρκίνο? 
Πολύ συχνά ακούγονται αυτές οι ερωτήσεις από καρκινοπαθείς και υγιείς
Υπάρχει απάντηση και ποιά?
Η απάντηση είναι ΠΟΤΕ, γιατί απλά ο καρκίνος δεν είναι μία αλλά πολλές αρρώστιες, τόσες πολλές όσα και τα όργανα του σώματος  και οι διάφοροι ιστολογικοί τύποι. Δεν θα υπάρξει επομένως ποτέ ένα φάρμακο για όλους τους καρκίνους αλλά πολλά νέα φάρμακα.
Μέχρι τώρα οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου είναι η χειρουργική, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία. Η τελευταία έχει σαν στόχο να σκοτώσει και το τελευταίο καρκινικό κύτταρο, σκοτώνοντας όμως παράλληλα και κάποια μη καρκινικά κύτταρα, όπως κύτταρα του αίματος, με αποτέλεσμα κάποιες έντονες παρενέργειες. Η χημειοθεραπεία δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική κυρίως στα προχωρημένα στάδια. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της τεχνολογίας και την όλο και καλύτερη κατανόηση της γενετικής και της βιολογίας του καρκίνου, αναπτύσσονται συνεχώς νέες «έξυπνες» - στοχεύουσες θεραπείες. Τα νέα φάρμακα έχουν συγκεκριμένο στόχο, που συνήθως είναι μία πρωτεΐνη, που δουλεύει σαν σηματοδότης ενός πολύπλοκου βιολογικού μονοπατιού, που είναι απαραίτητο για την επιβίωση του καρκινικού κυττάρου. Ο αποκλεισμός ενός τέτοιου μονοπατιού έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του καρκινικού κυττάρου και τέλος τον κυτταρικό θάνατο. Οι στοχεύουσες θεραπείες είναι εξατομικευμένες για τον κάθε ασθενή. Ο τελικός στόχος και η φιλοσοφία της σύγχρονης αντιμετώπισης του καρκίνου, είναι να έχουμε μία συγκεκριμένη θεραπεία με ταυτότητα για κάθε άρρωστο και όχι γενικά για το νόσημά του.
Με τις νέες αυτές θεραπείες σήμερα αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ορισμένα μέχρι χθες μη αντιμετωπίσιμα νοσήματα, όπως το μεταστατικό μελάνωμα ή ο καρκίνος του νεφρού. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι νέες αποτελεσματικές θεραπείες έχουν υψηλό κόστος, το οποίο συνεχώς αυξάνεται λόγω και της αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου διεθνώς, που όπως υπολογίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα φθάσουν τα 3.200.000 στην Ε.Ε. το 2030. Το κόστος αυτό μπορεί να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομίες των κρατών. Μπορούμε, όμως, να αξιολογήσουμε το κόστος της ανθρώπινης ζωής; Προκειμένου επομένως να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο καρκίνος θα πρέπει να δώσουμε κατ’ αρχήν ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, στην έρευνα και στην λελογισμένη χρήση0 των νέων θεραπειών, ώστε να περιορίζεται η σπατάλη και η άσκοπη κατανάλωση. 
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει πρόσβαση στις πανάκριβες αυτές θεραπείες, φυσικά με την επιβαλλόμενη αυστηρή αιτιολόγησή τους». 

Ο κ. Πισσάκας Γεώργιος, Συντ. Δ/ντης Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Νοσ «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας δήλωσε «Με βάση τα διεθνή στοιχεία, ο καρκίνος αποτελεί την 2η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και ένας στους τρεις μας, κάποια στιγμή στην ζωή του, θα αναγκαστεί να τον αντιμετωπίσει. Τα κυριότερα όπλα που διαθέτουμε στην μάχη  ενάντιά του είναι: η Χειρουργική επέμβαση, η Ακτινοθεραπεία  και η φαρμακευτική αντιμετώπιση. Σχεδόν οι μισοί από τους ογκολογικούς ασθενείς μπορούν να ιαθούν  με μία από τις 3 αυτές μεθόδους ή με συνδυασμό τους. Ειδικότερα για την Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, το 60% των ογκολογικών ασθενών θα χρειαστεί να λάβει ακτινοθεραπεία κάποια στιγμή στη διάρκεια της νόσου του. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών αυτών θα υποβληθούν σε «ριζική» ΑΘ, με σκοπό την ίαση.
Η ακτινοθεραπεία στον πόλεμο κατά του καρκίνου δεν είναι στο σύνολό της μία ακριβή θεραπεία. Όμως στην Ελλάδα του 2015  εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από  το Ελληνικό Δημόσιο με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση. Και αυτό είναι σαφές αν δούμε πόσα μηχανήματα ακτινοθεραπείας υπάρχουν στην χώρα μας .Με βάση τα διεθνή δεδομένα η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και όμως έχει 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίστες αναμονής φτάνουν έως και τους 4 μήνες».

Η κα Βαδαλούκα Αθηνά, Αν. Καθ. Παν. Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) με τη σειρά της δήλωσε «Η παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα αγωνίζεται να περάσει στους συνανθρώπους μας και στην πολιτεία το μήνυμα ότι «η ανακούφιση από τον πόνο και η παρηγορητική φροντίδα αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα». Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την πικρή αλήθεια των αριθμών σε ό,τι αφορά την παροχή ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας, αποφασίστηκε κατά την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κορυφής των οργανώσεων Παρηγορητικής Φροντίδας στην Κορέα τον Μάρτιο του 2005, η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να αφιερωθεί στον αγώνα αυτό με ποικίλες εκδηλώσεις, και η 4η Φεβρουαρίου ημέρα καρκινοπαθών ασθενών. 
Να σας επισημάνω ότι ο στόχος δεν είναι άλλος από το να μάθουν οι ανίατοι ασθενείς και οι συγγενείς τους ότι μπορούν να μην υποφέρουν. Υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν καν ότι έχουν το δικαίωμα να ανακουφιστούν και υπάρχουν οι τρόποι που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) 24,6 εκατ. άνθρωποι ζουν με καρκίνο και 80-90% εξ’ αυτών υποφέρουν από πόνο και συνοδά συμπτώματα στα τελικό στάδια της νόσου. Κάθε χρόνο πεθαίνουν παγκοσμίως 52 εκ. ενήλικες, νέοι και παιδιά. Ένας στους δέκα θανάτους οφείλεται σε καρκίνο. Πάνω από 40 εκ. πάσχουν από AIDS. Καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν, σε κάποιο χρόνο, ανάγκη από παρηγορητική φροντίδα. 
Η Διευθύντρια της Παγκόσμιας Ένωσης Παρηγορητικής Φροντίδας Liliana De Lima,  τονίζει ότι «εκατομμύρια ασθενείς στον κόσμο υποφέρουν αδικαιολόγητα από ανεξέλεγκτα συμπτώματα και έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης. Η Παρηγορητική Φροντίδα είναι απαραίτητο να παρέχεται πρωταρχικά στους ασθενείς και όχι να παραμελείται στο τελευταίο στάδιο».
Μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα (46.000 άτομα) αποδεικνύει ότι 1 στα 5 άτομα υποφέρει από μέτριο έως σοβαρό χρόνιο πόνο με διάρκεια περίπου 7 χρόνια. Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός εκ των τριών ατόμων. 
Η 4η Φεβρουαρίου μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τους κρατικούς φορείς για τη θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων δομών που θα προσφέρουν στον Έλληνα ασθενή ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στο θάνατο». 

Ο κος Κορδιολής Νικόλαος, τ. Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Νοσ. « Ο Άγιος Σάββας» και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, τόνισε πως: «Έχει από αρκετό χρόνο πλέον τεκμηριωθεί ότι η φτώχεια αποτελεί ένα κακό προγνωστικό παράγοντα για την υγεία. Τούτο καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες και δημοσιεύματα τόσο στον ιατρικό όσο και τον υπόλοιπο τύπο και τα ΜΜΕ. 
Έτσι, ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί στις πλούσιες χώρες, η παραπάνω διαπίστωση αποδεικνύει ανισότητες κατ’ εξοχήν στον χρόνο επιβίωσης θεραπευμένων καρκινοπαθών από τα σχετικά δημοσιεύματα σε χώρες όπως ΗΠΑ Καναδά, Νορβηγία, Μ. Βρετανία κ.λ.π. Ομάδες καρκινοπαθών με μεγάλη οικονομική ευχέρεια επιβίωσαν περισσότερο ή θεραπεύτηκαν πλήρως σε αντίθεση με πληθυσμιακές ομάδες  με χαμηλό οικονομικό βιοτικό επίπεδο. Τούτο οφείλεται και στην οικονομική κρίση την οποία διανεύει η παγκόσμια κοινότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Όσο αφορά στη χώρα μας,  παρά την όποια πρόοδο στην ογκολογία αλλά και την μη υιοθέτηση ακόμα μιας εθνικής αντικαρκινικής πολιτικής  -  - την οποία η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει υποβάλει σαν πρόταση πριν από το 2000 - - οι συνεχείς μειώσεις των δαπανών στην υγεία έκαναν δυσχερή την πρόσβαση των καρκινοπαθών στις ελληνικές θεραπευτικές δυνατότητες, αλλά και του γενικού πληθυσμού στα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, εξαιτίας της έλλειψης μιας οργανωμένης πανελλαδικής αντικαρκινικής πολιτικής. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είχε και έχει προτάσεις, έχει δε την τεχνογνωσία της ανάληψης αυτής της πολιτικής και τον συντονισμό δράσεων με τη συνεργασία ιατροκοινωνικών φορέων υπό την προϋπόθεση  της χρηματοδότησης εξ’ ολοκλήρου από το προϊόν του Πανελληνίου Αντικαρκινικού Εράνου».


Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών η Ε.Α.Ε θα πραγματοποιήσει την κεντρική της εκδήλωση την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στην πλατεία Συντάγματος, ξεκινώντας στις 12.30 με διανομή ενημερωτικού υλικού στους πολίτες, ενώ παράλληλα σε στεγασμένο χώρο ( τέντα) θα εκτελείται και δωρεάν σπειρομετρικός έλεγχος των πνευμόνων και συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος. Στις 15.30 έχουν προσκληθεί όσοι το επιθυμούν να συγκεντρωθούν γύρω από το σιντριβάνι για να ακούσουν την κεντρική ομιλία, να κρατήσουν τα πλακάτ με τα κεντρικά αιτήματα της εκδήλωσης ή τα μπαλόνια με το σήμα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, και στο τέλος, όλοι οι παριστάμενοι θα ανάψουν επιπλέοντα κεριά στο σιντριβάνι της πλατείας και θα αφήσουν λουλούδια για να τιμήσει  ο καθένας τους κάποιο δικό του αγαπημένο πρόσωπο που έχασε τη μάχη κατά του καρκίνου. Στη συνέχεια όλοι μαζί , πιασμένοι χέρι- χέρι θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, υποσχόμενοι να μη ξεχάσουμε τον πρόωρο χαμό τους και να αγωνιστούμε για μια καλύτερη και ελεύθερη από τη νόσο ζωή.

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας από τα κατά τόπους παραρτήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.


Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας.
Είναι στο χέρι μας να τον νικήσουμε.





Για οποιοδήποτε θέμα που σας ενδιαφέρει και αφορά τον καρκίνο ή τα προβλήματα παροχής φροντίδας στη χώρα μας, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ε.Α.Ε. για να έχετε τις κατάλληλες και έγκυρες πληροφορίες.

Επικοινωνία:

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία,  Αν.Τσόχα 18-20, 115 21, Αθήνα 
Τηλ.: 210 38 26 600 – Fax: 210 38 31 406
           dioikisi@cancer-society.gr  



Στόχοι για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου - 2015

Υιοθέτηση  Υγιεινών  Επιλογών.
Η στήριξη στον καθ’ ένα να υιοθετήσει υγιεινές επιλογές, ώστε να μειώσει την έκθεση του στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, είναι το κλειδί για να επιτευχθεί ο στόχος της παγκόσμιας μείωσης των πρόωρων θανάτων από χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες κατά 25% μέχρι το 2025, αλλά και για την επίτευξη των στόχων της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τον Καρκίνο.

Εξασφάλιση έγκαιρης διάγνωσης
Η εξασφάλιση προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και πρόσβασης σ’ αυτά, μπορεί να μειώσει αισθητά τα περιστατικά καρκίνου και τη θνησιμότητα σ΄ όλες τις χώρες. 

Θεραπεία για όλους
Όλοι έχουν δικαίωμα σε ποιοτική και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου και πρόσβασης σε υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης, με ίσους όρους, ανεξάρτητα από τον τόπο που βρίσκονται και χωρίς αυτό να τους προκαλεί οικονομικές δυσκολίες.

Ποιότητα ζωής
Η κατανόηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καρκίνου στη συναισθηματική, ψυχική και σωματική υγεία θα βελτιώσει τα μέγιστα την ποιότητα ζωής των ασθενών, των οικογενειών και των φροντιστών τους.






Η Παγκόσμια Διακήρυξη για τον Καρκίνο – 2013

Η Παγκόσμια Διακήρυξη για τον Καρκίνο καλεί τις ηγεσίες των κυβερνήσεων και όσους διαμορφώνουν τις πολιτικές στο χώρο της υγείας να μειώσουν σημαντικά την παγκόσμια επίπτωση του καρκίνου,  να προωθήσουν περισσότερη ισότητα και να ενσωματώσουν μέτρα για έλεγχο του καρκίνου στην παγκόσμια ατζέντα για την ανάπτυξη και την υγεία. 
Βασικός στόχος:
Να επιτευχθεί σημαντική μείωση των πρόωρων θανάτων εξαιτίας του καρκίνου και να βελτιωθούν η ποιότητα ζωής και τα ποσοστά επιβίωσης από τη νόσο.
Έως το 2025:
Στόχος 1: Ενίσχυση των συστημάτων υγείας για να εξασφαλίζεται η σταθερή παροχή αποτελεσματικών και ολοκληρωμένων ασθενοκεντρικών προγραμμάτων ελέγχου του καρκίνου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των πολιτών.
Στόχος 2: Καθιέρωση σε όλες τις χώρες αρχείων νεοπλασιών και συστημάτων επιτήρησης για να μετριέται η παγκόσμια επίπτωση του καρκίνου και η επίδραση που έχουν τα εθνικά προγράμματα ελέγχου του.
Στόχος 3: Σημαντική μείωση σ’ όλον τον κόσμο της κατανάλωσης καπνού, του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, της ανθυγιεινής διατροφής, της κατανάλωσης οινοπνεύματος και της απουσίας σωματικής άσκησης, καθώς και της έκθεσης σε άλλους γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Στόχος 4: Κάλυψη με καθολικά προγράμματα εμβολιασμού των λοιμώξεων από τους καρκινογόνους ιούς HPV και HBV
Στόχος 5: Εξάλειψη του στίγματος που συνδέεται με τον καρκίνο καθώς και των μύθων και των παρανοήσεων σχετικών με την ασθένεια.
Στόχος 6: Καθολική εφαρμογή προγραμμάτων πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου και βελτίωση των επιπέδων της εγρήγορσης  του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα κυριότερα προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα του καρκίνου.
Στόχος 7: Βελτίωση της πρόσβασης σε σωστή διάγνωση, σε ποιοτική πολύπλευρη θεραπεία, σε αποκατάσταση, σε υποστηρικτικές και παρηγορητικές υπηρεσίες φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης και της διαθεσιμότητας προσιτών βασικών φαρμάκων και τεχνολογιών.
Στόχος 8: Καθολικά διαθέσιμες υπηρεσίες αποτελεσματικής αντιμετώπισης του πόνου και του άγχους.
Στόχος 9: Σημαντική βελτίωση των ευκαιριών για καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης  των επαγγελματιών υγείας, όλων των ειδικοτήτων και φορέων που ασχολούνται με τον έλεγχο του καρκίνου, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα. 





ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

12 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

1- Μην καπνίζετε. Αποφεύγετε οποιαδήποτε μορφή καπνού.
2- Κάντε το σπίτι σας χώρο ελεύθερο καπνού. Υποστηρίξτε τις πρακτικές απαγόρευσης του καπνίσματος στο χώρο εργασίας σας.
3- Δραστηριοποιηθείτε για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.
4- Επιδιώξτε να είστε σωματικά δραστήριοι στην καθημερινή ζωή σας. Περιορίστε το χρόνο που περνάτε καθιστοί.
5- Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή:
  • Τρώτε άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
  • Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος) και αποφεύγετε  τα ποτά με ζάχαρη.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
6- Αν πίνετε αλκοόλ οποιουδήποτε τύπου, περιορίστε την κατανάλωση του. Το να μην πίνετε οινοπνευματώδη είναι το καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου.
7- Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά των παιδιών. Προστατευθείτε από τον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε  μεθόδους τεχνητού μαυρίσματος.
8- Στο χώρο εργασίας, προστατεύετε τον εαυτό σας από καρκινογόνες ουσίες, ακολουθώντας τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας
9- Μάθετε αν στο σπίτι σας είστε εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από φυσικής προέλευσης ραδόνιο. Αναλάβατε  δράση για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ραδονίου.
10- Για τις γυναίκες:
  • Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο της μητέρας να εμφανίσει καρκίνο. Εάν μπορείτε,  θηλάσετε το μωρό σας.
  • Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιορίστε τη χρήση της ΘΟΥ.
11- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας συμμετέχουν στα προγράμματα εμβολιασμού για:
  • την ηπατίτιδα Β (για τα νεογνά)
  • τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (για τα κορίτσια).
12- Πάρτε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για τον :
  • καρκίνο του παχέος εντέρου (άνδρες και γυναίκες)
  • τον καρκίνο του μαστού (γυναίκες)
  • τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας(γυναίκες).


Λίγα λόγια για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ( Ε.Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1958 από καταξιωμένους και κοινωνικά ευαίσθητους επιστήμονες με προτροπή του αείμνηστου μεγάλου ευεργέτου της ανθρωπότητας Γεωργίου Παπανικολάου. Στόχος της είναι η  καταπολέμηση του καρκίνου στη χώρα μας. Από την ίδρυση της συμμετέχει σ' όλες τις μεγάλες διεθνείς ενώσεις κατά του καρκίνου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε αυτές.
Με τη πάροδο του χρόνου η Εταιρεία απέκτησε ευρύτατη απήχηση στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να διαθέτει στις ημέρες 115 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το έργο που παράγει, την καθιστούν τη μεγαλύτερη ιατρο-κοινωνική οργάνωση στο χώρο της ογκολογίας και ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα κοινωφελή σωματεία στην Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες της Εταιρείας αναπτύσσονται σε πολλαπλά επίπεδα και περιλαμβάνουν την ενημέρωση του πληθυσμού και των λειτουργών υγείας, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών και συγγενών καθώς και την αποκατάσταση και μεταθεραπευτική φροντίδα των καρκινοπαθών.
Κύριο βάρος έχει δοθεί στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, γιατί αυτές αποδεδειγμένα είναι οι βασικές επιλογές στην επιδίωξη να μειωθούν τα κρούσματα καρκίνου και να υπάρχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Τόσο η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των πολιτικών εκπροσώπων τους για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όσο και η προσπάθεια αλλαγής των αντιλήψεων και  του τρόπου ζωής των συμπολιτών μας, έτσι να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες, καθώς και ο αγώνας για να εξαλειφθούν τα εμπόδια στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι οι βασικές προτεραιότητες στη δράση τις Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Συνοπτικά οι κυριότερες δραστηριότητες της Εταιρείας μας όλα αυτά τα χρόνια είναι :
  • Κάθε χρόνο σ' όλη τη χώρα πραγματοποιεί με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων εκατοντάδες ομιλίες ( ιδιαίτερα σε νέους σχολικής ηλικίας) και διοργανώνει ειδικές ημερίδες ή σεμινάρια για επιμόρφωση του πληθυσμού και των επιστημόνων υγείας. Για πολλά έτη στην Αθήνα πραγματοποιούνται ειδικά σεμινάρια νοσηλευτικής ογκολογίας, για νοσηλεύτριες της πρωτεύουσας και της επαρχίας.
  • Κάθε χρόνο τυπώνεται και μοιράζεται  δωρεάν μεγάλος αριθμός από ενημερωτικά βιβλιαράκια για το κοινό. Επίσης, ως πληροφοριακά μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί οι βιντεοταινίες, οι αφίσες και άλλο πληροφοριακό υλικό. Τακτικά η Εταιρεία εκδίδει ή θέτει υπό την αιγίδα της επιστημονικά βιβλία που απευθύνονται στους επαγγελματίες του χώρου της υγείας.
  • Για πολλά χρόνια εκδίδαμε σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμαμε δωρεάν δύο περιοδικά, το « Μ΄Ενδιαφέρει» για το κοινό και την «Ογκολογική Ενηέρωση». Αυτή τη περίοδο αναπτύσσεται εντατικά η ιστοσελίδα μας ( www.cancer-society.gr) , όπου στο προσεχές μέλλον θα φιλοξενηθούν σε ηλεκτρονική μορφή τα δύο περιοδικά μας.
  • Η ΕΑΕ ήταν η πρώτη που με εντατικές προσπάθειες και συνέπεια εισήγαγε και προώθησε τον αντικαπνιστικό αγώνα στη χώρα μας, σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις και τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας της χώρας μας. Σήμερα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Κέντρο έρευνας για το κάπνισμα, το οποίο με τις μελέτες που διεξάγει τροφοδοτεί την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες με ισχυρές αποδείξεις  και προτάσεις γι΄ αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια.
  • Η Εταιρεία δημιούργησε και λειτούργησε στο παρελθόν δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, ένα στην Αθήνα ( το γνωστό νοσοκομείο "Οι Άγιοι Ανάργυροι" στην Κηφισιά και ένα στη Θεσσαλονίκη, τον "Ξενώνα περιθάλψεως ασθενών με καρκίνο" ) Και τα δύο ιδρύματα κρατικοποιήθηκαν τη δεκαετία του 80. 
Σήμερα η Εταιρεία μας έχει έτοιμο προς λειτουργία ένα Κέντρο για την αποθεραπεία – φιλοξενία ασθενών με καρκίνο στην Παιανία, 54 κλινών, το οποίο περιελάμβανε και υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης των πιο συχνών καρκίνων με σύγχρονα μηχανήματα. Αυτές τις διαγνωστικές υπηρεσίες προσέφερε δωρεάν για σχεδόν τρία χρόνια σε πολίτες που είχαν περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης σε ανάλογες υπηρεσίες. Οι προσπάθειες για φιλοξενία ασθενών δεν ευοδόθηκαν, εξαιτίας του υψηλού κόστους και της οικονομικής κρίσης. Συνεχίζονται, όμως, αμείωτες οι προσπάθειες μας να τον θέσουμε σε λειτουργία και να μπορούν να φιλοξενηθούν σ΄ αυτόν ογκολογικοί ασθενείς.
Σ’ ό,τι αφορά το διαγνωστικό εξοπλισμό του Κέντρου της Παιανίας αποφασίστηκε να παραχωρηθεί σε δημόσια νοσοκομεία ( Ο ψηφιακός μαστογράφος στο ΚΗΝ « Νίκος Κούρκουλος», ο υπερηχοτομογράφος στο Νοσ « Ο Άγιος Σάββας», ο πλήρης εξοπλισμός του ενδοσκοπικού ελέγχου όπου κρίνει το Υπουργείο Υγείας πως υπάρχει περισσότερη ανάγκη. Ο σύγχρονος εξοπλισμός του κυτταρολογικού εργαστηρίου θα εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία μας και θα παραχωρηθεί για δωρεάν χρήση σε όσα δημόσια νοσοκομεία θέλουν να τον αξιοποιήσουν).
Ο δεύτερος Ξενώνας που κατασκευάσαμε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, 120 κλινών, εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί με επιτυχία υπό την εποπτεία του Θεαγένειου νοσοκομείου και με τη συνεχή στήριξη του παραρτήματος μας και του συλλόγου Φίλων – Κυριών του παραρτήματος, παρέχοντας υψηλής ποιότητας  υπηρεσίες φιλοξενίας σε καρκινοπαθείς και συγγενείς τους από την περιφέρεια της Μακεδονίας και Θράκης. 
  • Παράλληλα η Εταιρεία μας λειτούργησε για πολλά χρόνια κυτταρολογικό εργαστήριο για έλεγχο  pap- test γυναικών από διάφορους Δήμους της χώρας. Σήμερα διαθέτουμε ένα υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την ανίχνευση προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων με την μέθοδο Thin-prep και συνεχίζουμε τον έλεγχο για έγκαιρη διάγνωση του τραχήλου της μήτρας σε απομακρυσμένες περιοχές. 
  • Στην Αθήνα λειτουργεί, επίσης, ειδικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ασθενών με καρκίνο και παράλληλα αναπτύσσεται ένα πρόγραμμα στήριξης του νοσηλευτικού προσωπικού που ασχολείται με καρκινοπαθείς..
  • Από 10ετίας σχεδόν οι κινητές μονάδες μαστογράφου έχουν επισκεφτεί εκατοντάδες περιοχές σ’ όλη την Ελλάδα έχοντας πραγματοποιήσει δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 45.000 γυναίκες
  • Επίσης:                                
 - εφαρμόσαμε την κυτταρολογική εξέταση εκπλύματος από γαλακτοφόρους πόρους ( Ductal lavage),                                                                                                      -    συμμετείχαμε σε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων με κύριο στόχο την πρόληψη στους νέους. Ειδική μνεία αξίζουν τα προγράμματα " Τάξεις χωρίς κάπνισμα" , για τη σχολική νεολαία μας και " Εγκυμοσύνη χωρίς καπνό" για την προστασία της εγκύου και του εμβρύου από το κάπνισμα.                           
-     δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε την τηλεφωνική γραμμή διακοπής του
      καπνίσματος, ενώ είμαστε  μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου τηλεφωνικών
      γραμμών διακοπής καπνίσματος
-     Από χρόνια προσφέρουμε, στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων πρόληψης             
      για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το τέστ αφανούς αιμορραγίας.
  • Η Εταιρεία μας επίσης διοργανώνει κάθε χρόνο τον Πανελλήνιο Αντικαρκινικό Έρανο. Τα χρήματα που συλλέγει τα καταθέτει σε ειδικό λογαριασμό που τον διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του αντικαρκινικού αγώνα.
  • Επίσης, η  Εταιρεία μας καθιέρωσε και προπαγάνδισε στην χώρα μας τον Οκτώβριο ως μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, κινητοποιώντας για το σκοπό αυτό την ελληνική κοινωνία. 

Όλες οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες της Εταιρείας μας προσφέρονται στους συμπολίτες μας δωρεάν

Η υλοποίηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών μας και στις οικονομικές συνεισφορές ευγενικών πολιτών και κοινωνικά ευαίσθητων εταιρειών


Για τη δράση της, η Ε.Α.Ε. έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων