Πώς μπορεί η πολιτική ηγεσία να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Ηπατίτιδα C | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς μπορεί η πολιτική ηγεσία να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Ηπατίτιδα C



Η εμπειρία της Praksis στην παροχή ιατρικών, κοινωνικών και νομικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες με HIV/AIDS και Ηπατίτιδα C μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε εικόνα από πρώτο χέρι για το αν εφαρμόζονται οι νόμοι και οι εγκύκλιοι για τους ανασφάλιστους ή τους ανθρώπους με ειδικό ανθρωπιστικό καθεστώς και για το αν το κράτος έχει "γυαλίσει" όλα του τα όπλα για να εγγυηθεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, νοσηλείας και φαρμάκου. 

Με αφορμή τη συμμετοχή μας στις εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης AIDS και ηπατίτιδες μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας αναφορικά με ζητήματα ανασφάλιστων ανθρώπων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών και καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους:

  • Είναι επιτακτική η ευθυγράμμιση των ιατρικών με τα κοινωνικά και τα οικονομικά κριτήρια για την επιλογή και προτεραιοποίηση παροχής των νέων θεραπειών σε ασθενείς με συλλοίμωξη ιογενών Ηπατιτίδων με HIV/AIDS, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής κάλυψης (καθώς ναι μεν δόθηκε εντολή να καλύπτονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με συλλοιμώξεις αλλά οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων δεν αυξήθηκαν, οπότε οι διοικήσεις προτεραιοποιούν με βάση επιστημονικά αλλά και οικονομικά κριτήρια),
  • Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η επιδημία της Ηπατίτιδας C αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών είναι αναγκαία η ενεργητική αναζήτηση των ασθενών ΧΕΝ που δεν είναι διασυνδεμένοι με το σύστημα υγείας, με σκοπό τη γρήγορη διασύνδεσή τους τουλάχιστον των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο κίρρωσης έτσι ώστε να λάβουν αγωγή. 
  • Για την ορθή υποστήριξη των χρηστών είναι σημαντική η συνεργασία των κρατικών φορέων (που ασχολούνται κατεξοχήν με τους χρήστες) με τις ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες σε χρήστες και με τους ίδιους τους χρήστες που βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης ή με πρώην χρήστες για την ένωση δυνάμεων και την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Η δημιουργία χώρων μιας στάσης (one stop shops) φαίνεται να είναι μια από τις πιο άμεσες, αποτελεσματικές και αναγκαίες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι οι ασθενείς με συλλοιμώξεις ή μόνο με ηπατίτιδα C που είναι χρήστες είναι κατά το 1/3 άστεγοι και στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
  • Τι είναι τα one stop shops; σημεία όπου παρέχονται υπηρεσίες άμεσης ανάγκης προς τους ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών και στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος (στέγαση, σίτιση, ρούχα, υλικό για ασφαλέστερη χρήση), παρέχονται ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και διευκολύνεται η διασύνδεσή τους με το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Σε σχέση με τα καινοτόμα φάρμακα που υπόσχονται τρίμηνη θεραπεία για την Ηπατίτιδα C, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους του κράτους με τη φαρμακοβιομηχανία, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των ενώσεων ασθενών για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας. 
Στη νέα επιστημονική πραγματικότητα που ζούμε ένας κόσμος χωρίς Ηπατίτιδα C φαίνεται να είναι εφικτός. Το κράτος οφείλει να λάβει την απόφαση να παρέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς τις νέες θεραπείες αφού προηγουμένως καθίσει σε τραπέζι σοβαρής διαπραγμάτευσης με στόχο να πετύχει χαμηλές τιμές από την φαρμακοβιομηχανία. Θα εγγυηθεί με αυτόν τον τρόπο την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά θα παρέχει επιπλέον καλύτερη ποιότητα ζωής σε μεγάλο μέρος ευάλωτων συνανθρώπων μας. 




Η PR.A.K.S.I.S., Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την ανακούφιση από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, μέσω της δημιουργίας και της υλοποίησης προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Η PRAKSIS δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λέσβο και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη με μια πληθώρα προγραμμάτων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων