Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή. Το φετινό θέμα είναι η παιδική βαρηκοΐα (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή. Το φετινό θέμα είναι η παιδική βαρηκοΐα (video)



του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr
Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3 / 3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου. Καθιερώθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό. 


Ένας στους οκτώ νέους παγκοσμίως χάνει από μέτριο έως σημαντικό βαθμό την ακοή του επειδή ακούει συνέχεια μουσική με ακουστικά, ενώ από τους ενήλικες που έχουν πρόβλημα ακοής, ο ένας στους τρεις σε όλο τον κόσμο το έχει αποκτήσει λόγω έκθεσης σε θόρυβο.


Στις δυτικές χώρες έχουν μειωθεί τα προβλήματα ακοής που προκαλούνται από έκθεση σε επαγγελματικούς θορύβους διότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Αντιθέτως έχουν αυξηθεί τα προβλήματα ακοής λόγω έκθεσης σε κοινωνικούς θορύβους όπως πχ δυνατή μουσική κατά τη διασκέδαση. 



Στατιστικά η βαρηκοΐα ( κάθε είδους βαρύτηταs) αφορά το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως, οπότε βάση των παγκοσμίων ποσοστών απασχολεί ένα εκατομμύριο Έλληνες περίπου.


Οι πάσχοντες από βαρηκοΐα απο τιs ηλικίεςs των 60 ετών και άνω φτάνουν στο 15-20% περίπου αλλά και στις ηλικίες 30-60 ετών φτάνουν το ποσοστό του 6-8% περίπου. 



Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του θορύβου στις μεγαλουπόλεις και με την χρήση των νέων τεχνολογιών από νεαρά άτομα ( βλ. ακουστικά pc ,μουσική, κλπ) έχουμε αύξηση των πτώσεων ακοήs ακόμη και σε παιδιά.!!


Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Eίναι επίσης και ένα από τα πιο παραμελημένα προβλήματα, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η απώλεια ακοής και οι πολλές ψυχολογικές της επιδράσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκτιθέμενες.


Φέτος, το θέμα είναι: 

Η παιδική βαρηκοΐα: Δράστε τώρα, δείτε πώς




Έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των αιτιών που οδηγούν σε απώλεια ακοής των παιδιών μπορεί να προληφθεί με τη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, όσοι έχουν απώλεια ακοής μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την έγκαιρη διάγνωση και τις κατάλληλες, έγκαιρες επεμβάσεις. Η ημέρα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις στρατηγικές δημόσιας υγείας για τη μείωση του επιπολασμού και τις επιπτώσεις της απώλειας της ακοής.  
Όλα τα παιδιά άσχετα με το αποτέλεσμα τoυ μαζικού ελέγχου θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για ανάπτυξη ανάλογα με την ηλικία σωστής ακουολογικής συμπεριφοράς και ικανοτήτων επικοινωνίας. Κάθε παιδί που εμφανίζει καθυστέρηση ψυχοκινητική, θα πρέπει να ελέγχεται για να αποκλεισθεί βαρηκοΐα.

Επίσης, άσχετα από το αποτέλεσμα του μαζικού ελέγχου όλα τα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για καθυστερημένης εκδήλωσης βαρηκοΐα ή προοδευτική βαρηκοΐα, πρέπει να ελέγχονται τακτικά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους και σε τακτά μεσοδιαστήματα αργότερα.

Τα παιδιά που αποτυγχάνουν σε προγράμματα μαζικού ελέγχου ή που παραπέμπονται για ακουολογικό έλεγχο από τον παιδίατρό τους, πρέπει να εξετάζονται με μεθόδους ανάλογα με την ηλικία τους (ηλεκτροφυσιολογικές και κατάλληλες για την ηλικία τους προσαρμοσμένες φυσιολογικές μεθόδους). Επαρκείς πληροφορίες για την ακοή ενός παιδιού δεν μπορούν να ληφθούν με τη χρήση μόνο μιας μεθόδου. Είναι μάλλον απαραίτητη μια σειρά εξετάσεων ώστε να διασταυρώνονται τα αποτελέσματα τόσο των συμπεριφορικών, όσο και των ηλεκτροφυσιολογικών μετρήσεων. Ο σκοπός του ακουολογικού ελέγχου είναι να εκτιμηθούν η ακεραιότητα όλου του ακουστικού συστήματος, η ακοή αλλά και οι πιθανές δυνατότητες παρέμβασης. Άσχετα από την ηλικία είναι απαραίτητη η εκτίμηση του τύπου, του βαθμού και της μορφής της ακουομετρικής καμπύλης της βαρηκοΐας.



Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι υπάρχουν 360 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί (5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού). Τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων απώλειας της ακοής μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρωτογενούς πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των σωστών πρακτικών φροντίδας του αυτιού.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 16% των Ευρωπαίων ενηλίκων, πάσχει από βαρηκοΐα σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την καθημερινότητά του. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από το 10% που είχε παρουσιαστεί σε προηγούμενη μέτρηση.
Στην Ευρώπη, περίπου 71 εκατομμύρια ενήλικες, από 18 έως και 80 ετών, έχουν απώλεια ακοής μεγαλύτερη από 25db.

Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός των ανθρώπων με απώλεια ακοής είναι πάνω από 55 εκατομμύρια.


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.



ΠΡΟΣΟΧΗ
  • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε κυψελίδα μόνοι σας. Η παρέμβαση του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου είναι επιβεβλημένη στις περιπτώσεις που υπάρχει αρκετή συσσώρευση κυψελίδας.
  • Μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον ΩΡΛ αν αισθάνεστε ότι δεν ακούτε καλά ή έχετε πρόβλημα στα αυτιά σας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων