Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ!

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που ενώ καταβάλλουν τις εισφορές περίθαλψης- και μάλιστα αυξημένες για τους συνταξιούχους- στα ασφαλιστικά ταμεία, θα βρουν "κλειστές” τις πόρτες των ιδιωτικών ιατρείων. Οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ξεκινούν από την Τετάρτη νέα επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα συμβεβλημένα ιατρεία έχουν πλέον αγγίξει τα 134 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο: 26 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη προς του κλινικούς γιατρούς για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων, 8 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές για τις ιατρικές πράξεις, ενώ υπάρχουν ακόμη 100 εκατ. ευρώ χρέη για τους εργαστηριακούς γιατρούς. Την ίδια ώρα εκκρεμούν, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, άλλα 500 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που λιμνάζουν πριν από την ίδρυση του Οργανισμού και παράλληλα υπολείπεται η καταβολή του 10% από το 2012 έως και το 2015. 

Αν στα χρέη της χρονιάς προστεθεί και ο Μάιος, τότε θα εκκρεμούν επιπλέον 6,5 εκατ. για τις επισκέψεις, 2,2 εκατ. για τις πράξεις και 25 εκατ. για τα εργαστήρια.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου, είναι αντιληπτό πως οι ασφαλισμένοι δεν φταίνε, δεδομένου πως πληρώνουν τις εισφορές τους, αλλά αυτές τελικά δεν καταλήγουν στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ και τα χρήματα αυτά παρακρατούνται για την καταβολή των συντάξεων. Η επίσχεση εργασίας όμως ήταν η μόνη λύση, καθώς οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι, αν και όλο το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν κανονικά τις υπηρεσίες τους. Την ίδια ώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις παραμένουν, για εισοδήματα που ουσιαστικά δεν έχουν εισπραχθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση εξάλλου, η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β’ εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς ιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με την δήλωση εισοδήματος.

Και ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά αναστείλει όλες τις πληρωμές προς τους παρόχους, έντονη ανησυχία προκαλεί το ορατό ενδεχόμενο ο Οργανισμός να παραδώσει ξανά τα ταμειακά του διαθέσιμα, όπως είχε γίνει και στα τέλη του Απριλίου. Εντούτοις η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς το παρόν ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει το παραπάνω.

Από την άλλη ο Οργανισμός έχει καλέσει τους γιατρούς να αναστείλουν την επίσχεση, με το επιχείρημα πως οι πληρωμές καθυστερούν επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με την οποία θα προβλέπεται ο τρόπος ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο είναι δεδομένο πως ο Οργανισμός έχει ξεμείνει από ρευστό, ενώ εκτιμάται πως πριν την εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων