Τσίπρας: Άσχετος ο Οικονόμου και εξήγγειλε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τσίπρας: Άσχετος ο Οικονόμου και εξήγγειλε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Ικανοποίηση για τις μέχρι τώρα "μεταρρυθμίσεις" που έχει η υλοποιήσει η Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι φρόντισε να διευκρινίσει δις στην πρωτολογία του ( απαντώντας σε ερώτηση του Β. Λεβέντη) ότι δεν "ισχυρίζομαι ότι είναι παράδεισος τα νοσοκομεία της χώρας".
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης κάνοντας ερώτηση στον πρωθυπουργό είπε ότι στην υγεία ο κόσμος είναι ανάστατος. Έρχονται στο γραφείο μου και μου ζητάνε μέσο για να μπουν στην Εντατική. Τι συμβαίνει; Υπάρχουν θέσεις; Η κάθε Διοικητής αφήνει θέσεις κενές για να κάνει την πολιτική του καριέρα; Στα φάρμακα; Μήπως κάναμε λάθος με τη λίστα; Φοβούνται οι γιατροί να γράψουν ακριβά φάρμακα ενώ τα χρειάζονται οι ασθενείς" τόνισε ο κ. Λεβέντης. Και συνέχισε λέγοντας "με τα Ιδρύματα και τον ΕΟΠΥΥ που χρωστάνε στο ΙΚΑ τι γίνεται; Με τα χρέη προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τι θα γίνει; Το Ίδρυμα Γηροκομείο Βόλου είναι σε απόγνωση γιατί δεν μπορεί να πάρει ενημερότητα. Το νοσοκομείο Ζακύνθου; Είναι και μέρα της γιορτής σας και δεν θέλω να σας λέω τέτοια πράγματα, αλλά δεν διαθέτει χειρουργείο. Πάνε στην Πάτρα ή την Αθήνα.
Επίσης είπε ότι αν δεν υπάρχει οικονομία δεν υπάρχει υγεία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, έκλεισε δίνοντας παράλληλα συμβουλή στον Αλέξη Τσίπρα να μην μείνει ανένδοτος στα εργασιακά γιατί μπορεί να έχουμε εκλογές. "Δεν θα κάνουν πίσω οι ξένοι στα εργασιακά, μην βάζετε όρο αν μείνετε ανένδοτος μπορεί να έχουμε εκλογές. Δεν θα δεχτούν αυτά που λέει αυτή η κοπέλα η Αχτσιόγλου" τόνισε ο ίδιος.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού
Ικανοποίηση για τις μέχρι τώρα "μεταρρυθμίσεις" που έχει η υλοποιήσει η Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι φρόντισε να διευκρινίσει δις στην πρωτολογία του ( απαντώντας σε ερώτηση του Β. Λεβέντη) ότι δεν "ισχυρίζομαι ότι είναι παράδεισος τα νοσοκομεία της χώρας".
Προχωρώντας σε απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων στον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
*Η δημόσια Υγεία στην πενταετία 2010-2014 δέχθηκε τρομακτική επίθεση. Ενώ η δημόσια δαπάνη έπρεπε να είναι στο 6% του ΑΕΠ, εμείς παραλάβαμε τη δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ. Το να κόβεις ανελαστικές δαπάνες δεν είναι μεταρρυθμίσεις.
*Ανεβάσαμε το 2015 την κρατική χρηματοδότηση στο 5.1 του ΑΕΠ. και ενώ το όριο των αγορών ήταν 1,348 εκατ. ευρώ εμείς φτάσαμε στο 1,5 εκατ. και αυξήσαμε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες κατά 200 εκατ το 2016.
*Αντιμετωπίσαμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τον Δεκ του 2016 τα νοσοκομεία μας είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ.
*Πώς έγινε αυτό; Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Ασκώντας προσεκτική πολιτική εξοικονόμησης εκεί που για δεκαετίας γινόταν πάρτυ: Δαπάνες, προμήθειες, υπερτιμολογήσεις. Εντάξαμε 2,5 εκατ ανασφάλιστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει πολίτης που να στερείται της δυνατότητας πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία. Το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται. Η ενέργεια αυτή ήταν αδιανόητη όχι μόνον επί μνημονίων αλλά και νωρίτερα, όταν το χρήμα έρεε άφθονο αλλά μόνο στις τσέπες των επιτήδειων.
*Δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη για πέντε ολόκληρα χρόνια και μόνο απολύσεις. Κάποιοι ήταν εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές, μεταρρυθμίσεις.
*Αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη είναι αυτοί που ασκούν κριτική επί πέντε χρόνια δεν είχαν πει κουβέντα. Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Για τους επόμενους στόχους, είπε:
*Συνολικά, έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα να καλυφθούν άλλες 12.000, εκ των οποίων, οι 8.000 μόνιμο προσωπικό.
*Δεν ισχυρίζομαι ότι θα γίνουν παράδεισοι τα νοσοκομεία. Αλλά θα διαπιστώσει την αλλαγή στην καθημερινότητά του ο πολίτης.
*437 οι κλίνες στις ΜΕΘ , που παραλάβαμε. Σήμερα έχουμε 568. Περισσότερες από όσες είχαμε ποτέ. Στις 670 είναι ο προγραμματισμός για έως τον Ιούνιο. Αυτά δεν θα τα ακούσετε στα δελτία των ειδήσεων. Εκεί θα δείτε βιντεάκια που φτιάχνουν καρεκλοκένταυροι βολεμένοι που δεν έχουν σχέση με τους εργαζόμενους.
*Αυτονόητη παρέμβαση η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου. Η λίστα θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου. Η χρονική σειρά θα καθορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια ώστε να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με βάση τις ανάγκες τους και όχι τυχόν γνωριμίες.
*Στόχος να αντιστοιχεί μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας ανα 10.000 κατοίκους. Σε αυτές θα βρίσκουν γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Θα αποσυμφορήσει σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία ώστε να επικεντρωθούν στα σοβαρά περιστατικά. Έως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50, έως το τέλος άλλες 239. Πρόκειται για μεγάλη τομή που διεξάγεται την περίοδο της κρίσης.
Επίθεση σε Ν.Δ
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και στον νυν τομεάρχη της Ν.Δ, Βασίλη Οικονόμου, που τον αποκάλεσε άσχετο, με αφορμή την κριτική που άσκησε στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας:
"Αυτή τη μεγάλη τομή, ο τομεάρχης της Ν.Δ Βασίλης Οικονόμου, μας δήλωσε ότι θα τις ξηλώσει γιατί είναι λέει κατάλοιπα των σοβιέτ και πεδίο ρουσφετιών. Μείναμε άφωνοι. Δεν ξέρουμε αν φταίει ότι είναι άσχετος ή αν το κίνητρο είναι η εμπάθεια", είπε και πρόσθεσε:
"Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι αν η Ν.Δ ξαναέρθει στην Κυβέρνηση θα απολύσει το προσωπικό καθαρισμού και φύλαξης των νοσοκομείων. Θα απολύσει, θα βάλει Χ στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ποιες διοικήσεις; όχι αυτούς που διορίστηκαν με το ... 4-2-1 αλλά αυτούς που επελέγησαν με αδιάβλητες διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν υπό το βλέμμα των Θεσμών. Δεν τοποθετήσαμε κομματικά αρεστούς αλλά ανθρώπους που έχουν τα κριτήρια που απαιτούνται".
Στο σημείο αυτό, προκάλεσε και την αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο κάλεσε: "Κε Γεωργιάδη η Βουλή έχει κανόνες. Δεν είναι εδώ τηλεοπτικό στούντιο, μην διακόπτετε τον πρωθυπουργό"

Δεν απάντησε για τα χειρουργεία στην Ζάκυνθο και έδωσε έμφαση στο θέμα της πείνας στα σχολεία "αδειάζοντας" τον υπουργό κ. Φλαμπουράρη που είχε πει πριν 3 εβδομάδες ότι έχει εξαλειφθεί η πείνα στα σχολεία και δεν υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια.

Τέλος εξήγγειλε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, για το σκάνδαλο της Novartis που μπορεί όπως είπε να είναι ακόμα μεγαλυτέρων διαστάσεων από αυτό της Siemens, για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και για τα υπόλοιπα που έχουν αναφερθεί στην υγεία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων