Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2018 με θέμα 'Η φύση για το νερό΄ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2018 με θέμα 'Η φύση για το νερό΄

Το νερό είναι το βασικό δομικό στοιχείο της ζωής. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητo για να ξεδιψάσετε ή να προστατεύσει την υγεία.

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Το νερό είναι το βασικό δομικό στοιχείο της ζωής. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητo για να ξεδιψάσετε ή να προστατεύσει την υγεία. Tο νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρώπινης ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απάντησε με τον ορισμό της 22ας Μαρτίου 1993 ως η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Νερού. 



Η παγκόσμια ημέρα του νερού είναι μια ακόμη προσπάθεια να αναδειχτoύν προβλήματα σχετικά με τον φυσικό αυτόν πόρο, τον απαραίτητο για την ανθρώπινη ύπαρξη, την προστασία του και τη διαχείρισή του σε τοπικό, εθνικό, διακρατικό και παγκόσμιο επίπεδο και σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2018 θα γιορταστεί με θέμα “Nature for water” (η φύση για το νερό) 
και στοχεύει στην ανάδειξη λύσεων με επίκεντρο τη φύση (nature-based solutions) όπως η δενδροφύτευση για την ανασύσταση των δασών, την επανασύνδεση των ποταμών με τις πλημμυρικές περιοχές και την αποκατάσταση των υγροτόπων.





Τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του νερού που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Σήμερα, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό στο σπίτι, γεγονός που επηρεάζει την υγεία, την εκπαίδευση και τα μέσα διαβίωσής τους.

Η κλιματική αλλαγή ως ένα πολυσύνθετο και διασυνοριακό πρόβλημα έχει άμεσες επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους και κατ’ επέκταση στους υδάτινους πόρους. Είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη για ευαισθητοποίηση και έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος της σωστής διαχείρισής τους. Είναι αναγκαία η συνετή χρήση του νερού μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις ανθρώπινες απαιτήσεις, αλλά και τις απαιτήσεις των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος.

Ας μη ξεχνάμε ότι η ορθολογιστική χρήση του νερού συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεδομένου ότι η μειωμένη κατανάλωση νερού απαιτεί λιγότερη ενέργεια για τη διακίνησή του άρα λιγότερους ρύπους για το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης
Χώρες που θα έχουν πρόβλημα επάρκειας σε νερό, στα επόμενα χρόνια. Πρακτικοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε νερό

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων