Ήρθε για να μείνει το " χαράτσι" στις επιχειρήσεις της Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ήρθε για να μείνει το " χαράτσι" στις επιχειρήσεις της Υγείας

το μέτρο της αυτόματης επιστροφής για τις επιχειρήσεις της Υγείας (clawback) το οποίο αποσκοπεί στην παρακράτηση από τους παρόχους
Κάθε άλλο παρά προσωρινό είναι όπως αποδεικνύεται το μέτρο της αυτόματης επιστροφής για τις επιχειρήσεις της Υγείας (clawback) το οποίο αποσκοπεί στην παρακράτηση από τους παρόχους -φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, φυσικοθεραπευτές κ.ά.- της υπέρβασης που καταγράφεται κάθε χρόνο στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ. 
Και αυτό καθώς η αναγκαστική επιστροφή του  clawback επεκτείνεται μέχρι και το 2022 για τα κονδύλια του φαρμάκου, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις υπηρεσίες των κλινικών, όπως αναφέρεται στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Οι αντιδράσεις στην αγορά είναι μαζικές. Στελέχη από το χώρο της περίθαλψης κάνουν λόγο για "χαράτσι που δεν έχει τέλος" εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας. Όπως εξηγούν, μαζί με τις αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate), η παρακράτηση φτάνει ή και ξεπερνά το 50% του τζίρου τους.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, οι εκτιμήσεις φέτος κάνουν λόγο για υπέρβαση που θα ξεπεράσει τα 600 εκατ . ευρώ. Το clawback του  2017 έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Ταυτόχρονα το rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) ανήλθε σε 415 εκατ. τη χρονιά που πέρασε, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. Συνολικά η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε πέρσι τα 1,2 δισ. Είναι δε ενδεικτικό πως μόνο το πρώτο τρίμηνο  η υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ ήταν 150 εκατ. ευρώ. Οι φαρμακευτικές εκτιμούν πως και αυτή η χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη, αφού το "κλειστό" όριο του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 1,94 δισ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με το 2017.
Για τις ιδιωτικές κλινικές η επιβάρυνση τη χρονιά που πέρασε ήταν 110 εκατ. ευρώ με βάση την ζήτηση. Ενώ το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ είχε καθοριστεί στα 255 εκατ. ευρώ (όπου περιλαμβάνεται το κόστος για νοσηλείες, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, οι ακτινοθεραπείες, οι εμβολισμοί και τα καρδιοχειρουργικά), οι υποβολές των επιχειρήσεων του κλάδου άγγιξαν τα 365 εκατ. ευρώ.
Ήδη έχουν αποσταλεί από τον ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές τα σημειώματα claw back για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Για το πρώτο εξάμηνο, τα ποσοστά επιστροφής ανέρχονται στο 35,73% για την νοσηλεία, 15,36% για την αιμοκάθαρση και 48,38% για τους υπερήχους. Προσθέτοντας το 5% rebate επί του τιμολογίου και μεσοσταθμικά  35% περικοπές από τους ιατρικούς ελέγχους, τότε οι υποχρεωτικές περικοπές ανέρχονται σε ποσοστά 75% για την νοσηλεία, 30% για την αιμοκάθαρση και 55% για τους υπερήχους.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων