Πρωτοποριακό webinar με θέμα τα αναπνευστικά νοσήματα για την ενημέρωση γιατρών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρωτοποριακό webinar με θέμα τα αναπνευστικά νοσήματα για την ενημέρωση γιατρών

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) που συνέδεσε 29 Επαγγελματίες Υγείας από τα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού

Πρωτοποριακό webinar με θέμα τα αναπνευστικά νοσήματα
για την ενημέρωση γιατρών
 από τα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar)  που συνέδεσε 29 Επαγγελματίες Υγείας από τα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού (Μήλος, Σαντορίνη, Αίγινα, Τήνος). Στόχος του webinar η ενημέρωση των γιατρών ως προς τη διαχείριση του αναπνευστικού ασθενούς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (XAΠ) ή Άσθμα.

Κεντρικός Ομιλητής του webinar ήταν ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης, Ιδιώτης Πνευμονολόγος και Δ/ντης του Πνευμονολογικού Τμήματος «Παναγία Οδηγήτρια» στον Πειραιά Αττικής, ο οποίος ενημέρωσε  τους τοπικούς Επαγγελματίες Υγείας σχετικά με τα νεότερα δεδομένα γύρω από τα αποφρακτικά νοσήματα, με στόχο να διευκολυνθεί η ορθή διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με ΧΑΠ ή Άσθμα. Παράλληλα, ο κ. Βρουβάκης, μέσω του εν λόγω webinar, το οποίο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της GSK, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους επαγγελματίες υγείας των νησιών, απαντώντας σε ερωτήματα και προβληματισμούς, ενώ συζητήθηκαν δεδομένα πρόσφατων μελετών, πιθανές εφαρμογές νεότερων θεραπειών και πρακτικά ζητήματα με γνώμονα πάντα την καλύτερη δυνατή φροντίδα του αναπνευστικού ασθενούς.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικτυακής του ομιλίας, ο κ. Βρουβάκης αναφέρθηκε στη σημασία υλοποίησης τέτοιων πρωτοβουλιών και στις θεραπευτικές επιλογές που εδραιώνουν τα νεότερα δεδομένα για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά νοσήματα:
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας να ενημερώνονται διαρκώς για ό,τι νεότερο σχετικά με τη διαχείριση χρόνιων- και όχι μόνο- νοσημάτων. Ειδικότερα, οι συνάδελφοι σε αποκρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά μας, ενδεχομένως να έχουν λιγότερες ευκαιρίες για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για νοσήματα όπως η ΧΑΠ και το Άσθμα είναι ουσιώδες να υπάρχει όχι μόνο ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά και πρόσβαση στον ειδικό.  Υπό την έννοια αυτή,  η διαδικτυακή συνάντηση εξυπηρέτησε και τους δύο αυτούς σκοπούς: Αφενός μεν είχαμε την ευκαιρία να μικρύνουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν και να ξεκινήσουμε να χτίζουμε δίκτυα που είναι απαραίτητα για τη συνολικά καλύτερη διαχείριση των ασθενών μας. Αφετέρου, συμμετείχαμε σε μια διαδραστική κουβέντα πάνω σε θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα ιατρεία μας.

Συγκεκριμένα, επικεντρωθήκαμε στο πως μπορούμε να διαχειριστούμε αλλά πρωτίστως να προλάβουμε τις παροξύνσεις της ΧΑΠ και πως νέες θεραπείες έρχονται να γίνουν αποτελεσματικότερα όπλα στη φαρέτρα μας. Στο δεύτερο μισό της συζήτησής μας αναφερθήκαμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς με Άσθμα να ελέγξουν τη νόσο τους με απλό τρόπο και ει δυνατόν μία μόνο εισπνοή την ημέρα. Τέλος, μιλήσαμε για την αναγνώριση των ασθενών με Σοβαρό Άσθμα μέσω του ιστορικού τους, της κλινικής αξιολόγησης και μιας απλής γενικής εξέτασης αίματος. Οι ασθενείς αυτοί πιθανώς να  χρίζουν θεραπείας με βιολογικό παράγοντα και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η σύνδεση των συναδέλφων της περιφέρειας με ειδικούς ιατρούς. Αυτή είναι μια θεραπευτική παρέμβαση με την οποία μπορούμε πραγματικά να συμβάλουμε στο να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο η κλινική εικόνα και η καθημερινότητά τους».

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μήλου κ. Αποστολόπουλος ανέφερε σχετικά: «Αυτές οι ενέργειες έχουν μεγάλη αξία για τα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας όπως το δικό μας. Βοηθούν τη συνεχιζόμενη επιστημονική κατάρτιση των ιατρών μας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους κατοίκους».

Σε δήλωση της, η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Τήνου, Κα. Μπαλταρέτσου, επισήμανε: «Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης  του ιατρικού προσωπικού του Κ.Υ. Τήνου (ειδικευμένοι και Αγροτικοί γιατροί) σήμερα 20/6 διοργανώθηκε ένα εξ αποστάσεως σεμινάριο  το οποίο αφορούσε τη διαχείριση των αναπνευστικών ασθενών. Η επιμόρφωση αυτή είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι το Κ.Υ. Τήνου είναι ο μοναδικός φορέας δημόσιας υγείας του νησιού και καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα επείγοντα περιστατικά».

Τέλος, σχετική τοποθέτηση υπήρξε και από τον Διευθυντή του παθολογικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, κ. Σαχ, ο οποίος δήλωσε: «Η εκδήλωση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοποριακή και ιδιαίτερα σημαντική για το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου μας. Η ενημέρωση σε θέματα διαχείρισης αναπνευστικών ασθενών, ιδιαιτέρως τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού, είναι ύψιστης σημασίας, ενώ ιδιαίτερη αξία θα είχε η επανάληψη της εκδήλωσης μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου».
Σχετικά με τη Χ.Α.Π.
Η κύρια αιτία της Χ.Α.Π. είναι το κάπνισμα. Οι ασθενείς με Χ.Α.Π. παρουσιάζουν στένωση των αεραγωγών ή απόφραξη της ροής του αέρα, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο χρόνιος βήχας, η μειωμένη αντοχή και η αυξημένη παραγωγή φλέγματος. Στην πορεία της νόσου, οι ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να βιώσουν παροξύνσεις (εξάρσεις της νόσου), που ενδέχεται να τους οδηγήσουν ακόμα και στο νοσοκομείο. Οι παροξύνσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα φόβου στους ασθενείς και επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο για μελλοντικές παροξύνσεις.  Επιπλέον, αποτελούν σημαντικό κόστος για το σύστημα υγείας. Συνεπώς, η διαχείριση και αποφυγή των παροξύνσεων αποτελεί τον κυριότερο θεραπευτικό στόχο για τους ασθενείς με Χ.Α.Π.

Αυτοί ακριβώς ήταν και οι δύο άξονες της παρουσίασης του κ. Βρουβάκη, ο οποίος μοιράστηκε τις γνώσεις και την εμπειρία του σχετικά με τη διαχείριση της παρόξυνσης, αλλά και τη βελτιστοποίηση της χρόνιας αγωγής των ασθενών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικής παρόξυνσης.

Προαπαιτούμενο στην αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών με ΧΑΠ είναι η έγκαιρη και ορθή διάγνωση, μία παράμετρος που εξασφαλίζεται μέσα από ενημέρωση των ΕΥ για τη νόσο και τα σχετικά νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Για τη διαχείριση της νόσου προσφέρονται πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές. Οι παράγοντες εκείνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή της θεραπείας και θα οδηγήσουν στη βέλτιστη επιλογή για τον ίδιο τον ασθενή συνοψίζονται ως εξής:

1.     Αποτελεσματικότητα της θεραπείας: τα δεδομένα των τελευταίων μελετών αποδεικνύουν την υπεροχή των νεότερων θεραπευτικών επιλογών για τη διαχείριση της ΧΑΠ σε σύγκριση με παλαιότερες.  Συγκεκριμένα, σε ασθενείς με ιστορικό παροξύνσεων, η επιλογή χορήγησης συνδυασμού τριών θεραπευτικών κατηγοριών (μακράς διάρκειας δράσης βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή) οδηγεί σε κλινικά σημαντική μείωση των παροξύνσεων, αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

2.     Εύχρηστη  εισπνευστική συσκευή: Η σωστή τεχνική χρήσης της συσκευής εισπνοής είναι θεμελιώδης προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ ωφελούνται από τη φαρμακευτική τους αγωγή. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό για τη θεραπεία να χρησιμοποιείται μία εύχρηστη και φιλική προς τον ασθενή συσκευή, η οποία να μπορεί με τα λιγότερα δυνατά βήματα να εξασφαλίσει σωστή παροχή του φαρμάκου και η οποία συνδράμει στην καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς.

3.     Απλό δοσολογικό σχήμα: Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ΧΑΠ είναι μία χρόνια νόσος που απαιτεί θεραπεία σε μόνιμη βάση, είναι σημαντικό ο ΕΥ να αναλογιστεί τους τρόπους με τους οποίους η αγωγή θα απλουστεύσει τη θεραπευτική διαδικασία, καθώς οι ασθενείς επιβαρύνονται πολλές φορές από συνοδά νοσήματα που απαιτούν ξεχωριστή θεραπευτική διαχείριση.
Ειδικότερα, για τους ασθενείς με ΧΑΠ και ιστορικό παροξύνσεων, όπως προαναφέρθηκε, συχνά απαιτείται η λήψη 3 εισπνεόμενων αγωγών.  Οι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται μια τέτοια αγωγή,  μπορούν σήμερα  να λαμβάνουν το μέγιστο όφελος από τη θεραπεία τους με 2 εισπνοές- 1 φορά την ημέρα, ενώ από τις αρχές του 2019 θα μπορούν και στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε νέα αγωγή με το πλέον απλό δοσολογικό σχήμα: 1 εισπνοή - 1 φορά την ημέρα.

Σχετικά με το Άσθμα
Το Άσθμα, είναι μια χρόνια αναπνευστική ετερογενής νόσος που οφείλεται σε ποικίλα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και γενετικούς παράγοντες, και προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες στον πνεύμονα και περιοδική στένωση στους αεραγωγούς. Κλινικό χαρακτηριστικό του άσθματος οι έντονες διακυμάνσεις σε συμπτώματα όπως συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, βήχα και δύσπνοια. Το άσθμα  αφορά ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, και παρά τη διαθεσιμότητα των θεραπειών, παραπάνω από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από άσθμα έχουν κακό έλεγχο της νόσου τους που περιορίζει ή υποβαθμίζει σημαντικά την καθημερινή ζωή τους. Γι’ αυτό παραμένει συνεχές διακύβευμα η αδιάκοπη έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Ειδικά για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα, που ταλαιπωρούνται από συχνές παροξύνσεις ενώ βρίσκονται υπό θεραπεία με υψηλές δόσεις εισπνεόμενων στεροείδων και βρογχοδιασταλτικών, λαμβάνουν αρκετά συχνά μέσα στο χρόνο συστηματική θεραπεία με στεροειδή από το στόμα, ενδομυικά ή και ενδοφλέβια για την αντιμετώπισή τους. Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα διαθέτουν πλέον στοχευμένες βιολογικές θεραπείες, στόχος των οποίων είναι η μείωση των παροξύνσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες της συστηματικής χορήγησης των κορτικοστεροειδών. Οι καινοτόμες αυτές βιολογικές θεραπείες χορηγούνται σε μηνιαία βάση από ειδικό πνευμονολόγο, μετά από την κλινική αξιολόγηση του ασθενή και με απλές διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως ο αριθμός των ηωσινοφίλων σε μια γενική αίματος.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων