Στην εξίσωση της διαφοράς ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία) στα γενόσημα φάρμακα προχωρά το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της παροχής οικονομικών κινήτρων προς τους ασθενείς και σε μια προσπάθεια να προτιμώνται έναντι των αντίστοιχων πρωτότυπων (φάρμακα που προστατεύονται από πατέντα) και κατά προέκταση να ανέβουν τα μερίδιά τους σε όγκο, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Μετά τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των εν λόγω φαρμάκων, που όμως έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς πολλά από αυτά σταμάτησαν να κυκλοφορούν επειδή κρίθηκε ασύμφορη η παραγωγή και διακίνησή τους, με αποτέλεσμα να υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες, το υπουργείο Υγείας προχωρά τώρα στην εξίσωση των δύο τιμών, προσδοκώντας πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει "πιάσει” το στόχο του 40% του ποσοστού των γενοσήμων σε όγκο, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει οι Θεσμοί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς που θα επιλέγουν γενόσημο δεν θα επιβαρύνονται με τη διαφορά ανάμεσα στις δύο τιμές. Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι σήμερα συμμετέχουν σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 27% κατά μέσο όρο στο κόστος των φαρμάκων τους και το οποίο συμπεριλαμβάνει τη θεσμική συμμετοχή 10% ή 25% ανάλογα με την πάθηση, τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή και τη λιανική τιμή του φαρμάκου, καθώς και το ένα ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ ανά συνταγή που καταβάλλεται στο φαρμακείο.
Αρχικά, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε εξεταστεί από το υπουργείο Υγείας ακόμη και η μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, μια πρόταση που όπως όλα δείχνουν δεν προχώρησε λόγω δημοσιονομικών επιπτώσεων.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα μερίδια των γενοσήμων υπολογίζονται στο 23- 26% της συνολικής αγοράς φαρμάκου, ενώ με βάση την αξία τους αποτελούν περίπου το 20%. Η αύξηση των μεριδίων των γενοσήμων θεωρείται πως θα οδηγήσει στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπου η υπέρβαση χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Η διαφορά (claw back) στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018, ανέρχεται στα 276 εκατ. ευρώ, από 218 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Τον Ιούνιο, όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών, το φάρμακο ξέφυγε κατά 49 εκατ. ευρώ.
Για τους φαρμακοποιούς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν και ανέμεναν επίσης οικονομικά κίνητρα για να προωθούν γενόσημα στους ασθενείς, τελικά θεσπίστηκε αναγκαστική επιστροφή επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα προστασίας τους (off patent).
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου