Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και των κέντρων υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και των κέντρων υγείας

Το πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, με το σταδιακό άνοιγμα των τοπικών μονάδων υγείας και των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες, αναμένεται να είναι το μείζον σημείο συζήτησης στη σημερινή γενική συνέλευση.

Κρίσιμη για τις σχέσεις των γιατρών με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ είναι η έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιεί σήμερα στις 10:30 ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ/ΠΕΔΥ Αττικής (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ). Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να δώσουν το "παρών" στη συνέλευση, σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα.

Και αυτό καθώς τα θέματα που θα συζητηθούν κρίνονται φλέγοντα για τον ιατρικό χώρο. Μεταξύ αυτών, η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, η έναρξη του "gatekeeping", δηλαδή η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπεμπτικό του οικογενειακού που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2019, οι επικείμενες απολύσεις στα τέλη του έτους, το θέμα των επικουρικών γιατρών, μισθολογικές απαιτήσεις και η ανάγκη για ενίσχυση του προσωπικού.

Το πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, με το σταδιακό άνοιγμα των τοπικών μονάδων υγείας και των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες, αναμένεται να είναι το μείζον σημείο συζήτησης στη σημερινή γενική συνέλευση. Όσον αφορά στους δεύτερους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργούν ως οικογενειακοί (γενικοί, παθολόγοι και παιδίατροι) υποχρεωτικά θα δεσμεύουν 4 ώρες από το ωράριο ημερησίως για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους, σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Οι ώρες αυτές μεταφράζονται σε 320 επισκέψεις τον μήνα.

Την ίδια ώρα, όμως, η υποστελέχωση των τοπικών μονάδων δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται. Μέχρι στιγμής λειτουργούν 94 μονάδες, ενώ στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο αριθμός αυτός να προσεγγίσει τις 120 μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά προβλέπονται 239 μονάδες κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος. Ιατρικοί σύλλογοι σημειώνουν πως με δεδομένο το πολύ χαμηλό ενδιαφέρον των γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα, όλος ο προγραμματισμός βρίσκεται στον αέρα. Επιπλέον η επικείμενη εφαρμογή του gatekeeping από την επόμενη χρονιά έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα για το πως θα γίνεται η παραπομπή των ασθενών για περαιτέρω εξετάσεις.

Τα μέτωπα των γιατρών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Η πρόσφατη μείωση στα όρια της συνταγογράφησης μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, έχει δημιουργήσει νέα θέματα. Όπως σημειώνουν ενώσεις γιατρών, στην υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρονται τα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων ανά ειδικότητα, γεωγραφική περιοχή και μήνα του έτους, υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση των πλαφόν κατά 30-35% συγκριτικά με αυτή του 2015. Παράλληλα αναφέρεται εντός παρενθέσεως και η έκφραση "ανά ΑΜΚΑ ασθενούς”, που δεν υπήρχε στη προηγούμενη καταργηθείσα υπουργική απόφαση και που σύμφωνα με τους γιατρούς θέλει διευκρίνιση από μέρους του υπουργείου.

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων