Φάρμακο της Astra Zeneca, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φάρμακο της Astra Zeneca, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη DECLARE-TIMI 58 επιβεβαίωσαν ένα καλώς καθιερωμένο προφίλ ασφαλείας για το Forxiga.
επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Νέα μελέτη φέρνει καλά νέα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, δείχνοντας ότι η δαπαγλιφλοζίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακό θάνατο.




Στη μελέτη DECLARE (Dapagliflozin Effect on Cardiovascular Events)-TIMI 58, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 33 χώρες, συμμετείχαν 17.000 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι έπασχαν από καρδιαγγειακή πάθηση ή είχαν πολλαπλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκε το καρδιαγγειακό αποτέλεσμα του Forxiga, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo) για διάστημα έως και πέντε ετών.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη DECLARE-TIMI 58 επιβεβαίωσαν ένα καλώς καθιερωμένο προφίλ ασφαλείας για το Forxiga.

Σύμφωνα με την Elisabeth Björk (Αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Astra Zeneca και επικεφαλής των τμημάτων Καρδιαγγειακού – Νεφρού – Μεταβολισμού), «το Forxiga πέτυχε μία στατιστικώς σημαντική μείωση της νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακό θάνατο, σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαιτέρως σημαντικά καθώς η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία πρώιμη και συχνή επιπλοκή του διαβήτη που συνδέεται με νοσηλείες και επιφέρει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό βάρος».

Σύμφωνα επίσης με τη Dr Stephen Wiviott (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School) η οποία ήταν συνεπικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη, «τα αποτελέσματα παρέχουν αξιόλογες ενδείξεις ότι η δαπαγλιφλοζίνη βοηθά σε μία σημαντική ιατρική ανάγκη των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τη νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας, έχοντας παράλληλα ένα ασφαλές προφίλ που υποστηρίζει την ευρεία χρήση του φαρμάκου».



Τα αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στις 10 Νοεμβρίου στο Σικάγο, όπου θα λάβει χώρα η επιστημονική συνάντηση της American Heart Association για το 2018.

Το Forxiga είναι ένας επιλεκτικός αναστολέας της πρωτεΐνης SGLT2 (υπότυπος 2 του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης). Έχει ένδειξη ως μονοθεραπεία ή ως συνδυαστική θεραπεία για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, με τα επιπλέον οφέλη της μείωσης του βάρους και της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι ακολουθούν την κατάλληλη δίαιτα και ασκούνται.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς κατά την επιλογή της θεραπευτικής στρατηγικής για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη όχι μόνο η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά στη μείωση της γλυκόζης, αλλά και οι πλειοτροπικές τους δράσεις και ειδικά η καρδιαγγειακή ασφάλειά τους.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων