Εκτινάσσονται οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ); | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εκτινάσσονται οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ);

Aπό την άλλη οι συσκευασίες που κυκλοφορούν σήμερα, φέρουν τυπωμένες τις παλαιότερες χαμηλότερες τιμές, στις οποίες είναι αδύνατον να διαθέσει τα φάρμακα αυτά το φαρμακείο, αφού θα υποστεί ζημία

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr

Οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες. 

Μετά την κατάργηση της διατίμησης από 1/1/2017 σε αυτά βάσει μνημονιακών απαιτήσεων και ταυτόχρονων κυβερνητικών αποφάσεων, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ έχουν αυξηθεί ραγδαία. Σε πάνω από 100 ΜΗΣΥΦΑ οι τιμές έχουν αλλάξει προς τα πάνω. 
Οι τιμές, όπως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει, καθορίζονται πλέον από τις φαρμακευτικές εταιρείες και χαρακτηρίζει τις ενδεικτικές, αναγραφόμενες στις συσκευασίες, λιανικές τιμές, ως παραπλανητικές.

Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που αναφέρουν κατάλογο ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης νέων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ (2/10/2018)

Άρθρο 1
Την έκδοση καταλόγου ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης και ανώτατων νοσοκομειακών τιμών νέων ΜΗΣΥΦΑ (2Ο τρίμηνο 2018), που θα ισχύσουν σε όλη την Επικράτεια, ως ο συνημμένος πίνακας .

H ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο

δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών.

H ανώτατη νοσοκομειακή τιμή των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών.

Άρθρο 2
Στις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογών ΦΠΑ.

Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα μειωμένες.

Άρθρο 3
Ο παρών Κατάλογος αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Ο παρών Κατάλογος ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης ισχύει από την ανάρτησή του.


Aπό την άλλη οι συσκευασίες που κυκλοφορούν σήμερα, φέρουν τυπωμένες τις παλαιότερες χαμηλότερες τιμές, στις οποίες είναι αδύνατον να διαθέσει τα φάρμακα αυτά το φαρμακείο, αφού θα υποστεί ζημία. Οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα (για το λόγο αυτό τις αυξάνει η φαρμακοβιομηχανία) και οι αναγραφόμενες τιμές βάσει νόμου δεν είναι δεσμευτικές. (Ν.4472 19/5/17).

Παράδειγμα.
Χαρακτηριστικό χθεσινό παράδειγμα, σε γνωστό φάρμακο, που η τιμή στο κουτί είναι 4,43 Ευρώ και η τιμή στην απόδειξη του φαρμακείου 5,6 Ευρώ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων