Η θεραπεία με μακιτεντάνη σε ασθενείς με Πυλαιοπνευμονική Υπέρταση βελτίωσε σημαντικά τις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η θεραπεία με μακιτεντάνη σε ασθενείς με Πυλαιοπνευμονική Υπέρταση βελτίωσε σημαντικά τις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την PoPH μπορεί να ποικίλουν από ελαφριά αναπνευστική δυσχέρεια/λαχάνιασμα και κόπωση κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων,
Η Πυλαιοπνευμονική Υπέρταση (PoPH) είναι μία μορφή Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) που σχετίζεται με την πυλαία υπέρταση, με ή χωρίς υφιστάμενη χρόνια ηπατική νόσο. Ωστόσο, καθώς η κίρρωση είναι η πλέον συχνή αιτία πυλαίας υπέρτασης, η προχωρημένη ηπατική νόσος συναντάται συχνά σε ασθενείς με PoPH.


Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την PoPH είναι παρόμοια, αν όχι πανομοιότυπα, με τις άλλες μορφές της ΠΑΥ. Είναι µη ειδικά και μπορεί να ποικίλουν από ελαφριά αναπνευστική δυσχέρεια/λαχάνιασμα και κόπωση κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, έως συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας, σοβαρούς περιορισμούς στη δυνατότητα άσκησης και τελικά μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Η διάγνωση της PoPH συχνά γίνεται στο πλαίσιο αξιολόγησης των ασθενών πριν τη μεταμόσχευση ήπατος, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στη διάγνωση και θεραπεία του ασθενή.

Μέχρι σήμερα, καμία άλλη εγκεκριμένη θεραπεία για την ΠΑΥ πέραν της μακιτεντάνης δεν έχει δείξει οφέλη στη PoPH σε μια εξειδικευμένη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη.

Η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη σε ασθενείς με Πυλαιοπνευμονική (Portopulmonary) Υπέρταση έδειξε ότι η θεραπεία με μακιτεντάνη βελτίωσε σημαντικά τις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο.

Η κλινική μελέτη PORTICO έδειξε ότι σε ασθενείς με πυλαιοπνευμονική (portopulmonary) υπέρταση, η ασφάλεια της μακιτεντάνης, συμπεριλαμβανομένου και του προφίλ της ηπατικής ασφάλειας, ήταν συνεπής με τα ευρήματα προηγούμενων κλινικών μελετών.

Η Actelion Pharmaceuticals Ltd, μια από τις εταιρείες του ομίλου Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρώτης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης κλινικής μελέτης στην Πυλαιοπνευμονική Υπέρταση (PoPH). Η μελέτη έδειξε ότι η μακιτεντάνη βελτίωσε σημαντικά τις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις (PVR) συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, εκπληρώνοντας το κύριο καταληκτικό σημείο της. Η μελέτη PORTICO (PORtopulmonary hypertension Treatment wIth maCitentan ─ a randOmized clinical trial) που παρουσιάστηκε ως προφορική ανακοίνωση (late breaking) στη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στη Γαλλία, έδειξε ότι το προφίλ ασφάλειας της μακιτεντάνης στην PoPH ήταν συνεπές με αυτό που έδειξαν προηγούμενες κλινικές μελέτες.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς με PoPH διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια αξιολόγησης για μεταμόσχευση ήπατος, ωστόσο η σοβαρή ΠΑΥ αποτελεί αντένδειξη για τη μεταμόσχευση εξαιτίας της δυσμενούς μετεγχειρητικής πρόγνωσης.

«Τα ευρήματα της PORTICO είναι σημαντικά γιατί αν οι ασθενείς με πυλαιοπνευμονική υπέρταση μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά έτσι ώστε να μειωθούν οι πνευμονικές αγγειακές πιέσεις και αντιστάσεις, τότε περισσότεροι ασθενείς θα πληρούν τις προϋποθέσεις για μεταμόσχευση, έχοντας καλύτερη μετεγχειρητική πρόγνωση» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Olivier Sitbon, MD, PhD, Καθηγητής Πνευμονολογίας στο South Paris University. «Το γεγονός ότι το προφίλ ηπατικής ασφάλειας της μακιτεντάνης σε ασθενείς με PoPH ήταν συνεπές με αυτό που παρατηρήθηκε σε παλαιότερες κλινικές μελέτες είναι ιδιαίτερα εφησυχαστικό, καθώς οι ασθενείς με PoPH συνήθως εξαιρούνται από τις κλινικές μελέτες της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης για λόγους ασφαλείας.»

Τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη χρήση εγκεκριμένων θεραπειών για ΠΑΥ σε ασθενείς με PoPH είναι εξαιρετικά περιορισμένα και προέρχονται ως επί το πλείστον από μονοκεντρικές, ανοιχτές μελέτες. Μέχρι σήμερα, καμία από τις εγκεκριμένες θεραπείες για την ΠΑΥ δεν έχει δείξει βελτίωση των καρδιο- αναπνευστικών αιμοδυναμικών παραμέτρων στην PoPH, σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη.

Η μακιτεντάνη είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERA) που λαμβάνεται από το στόμα, και είναι εγκεκριμένος στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη για τη θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ)

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων