Δημιουργία Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στον χώρο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δημιουργία Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στον χώρο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων

Να γίνει το Μεσολόγγι, με επίκεντρο το στρατόπεδο, ένα μεγάλο βιωματικό πάρκο, όπου θα μεταφέρονται κατά καιρούς οι συλλογές των πολεμικών μουσείων της χώρας
Πρωτόκολλο συνεργασίας και συναντίληψης, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και του δήμου Μεσολογγίου, για τη δημιουργία Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στο χώρο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, υπόγραψαν ο υπουργός Πάνος Καμμένος και ο δήμαρχος Νικόλαος Καραπάνος κατά τη σημερινή συνάντηση τους στο Μεσολόγγι.

Στην ομιλία του ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι "το έργο έχει την πλήρη υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο, ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Π. Καμμένος: Προτεραιότητα η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, η διατήρηση της μνήμης και η απόδοση των οφειλομένων τιμών στους ήρωες
"Θα πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό μουσείο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα είναι επισκέψιμο από το σύνολο των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων της Ελλάδος" τόνισε. "Παράλληλα, με υλικό τα οποίο θα συλλεχθεί διακλαδικά, από τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, θα δημιουργηθεί Κέντρο Διαδραστικής Ενημέρωσης για την Ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ιερές ημέρες της αντίστασης του Μεσολογγίου μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ξεκαθάρισε ότι "είναι δεδομένο ότι το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων θα συνεχίσει να λειτουργεί, γιατί κανείς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το ιστορικό στρατόπεδο, ούτε να αποσύρει τις δυνάμεις και τη διοίκηση. Θα παραμείνουν ως έχουν".
Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε "ιδιαίτερα τους βουλευτές της συγκυβέρνησης" και όπως είπε "ελπίζω στη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης. Είναι εθνικό θέμα που μας ενώνει όλους. Αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, η διατήρηση της μνήμης και η απόδοση των οφειλομένων τιμών στους ήρωες που θυσιάστηκαν «υπέρ βωμών και εστιών»
Δεν θα είναι ένα σταθερό μουσείο. Δεν θα έχουμε, δηλαδή, κάποια εκθέματα, τα οποία τα σχολεία θα βλέπουν και θα φεύγουν. Θα το εμπλουτίσουμε με τα πιο σύγχρονα μέσα. Θα χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του αρχείου που υπάρχει στον Ελληνικό Στρατό, το οποίο θα προβάλλεται σε αίθουσες προβολής. Σκοπός μας είναι σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, να έχουμε και τα πρώτα 3D μουσεία και αίθουσες όπου τα παιδιά, διαδραστικά, δεν θα μπορούν απλώς να βλέπουν, αλλά και να ζουν, μαζί με τους επισκέπτες, όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα.
Δεν θέλουμε το μουσείο να είναι απλώς ένα σημείο που θα έρχονται τα σχολεία. Αυτό είναι το πρώτο και δεδομένο. Θέλουμε εδώ, μέσα από αυτό το βιωματικό σχολείο, να δημιουργήσουμε την υποδομή για να γίνει η πόλη του Μεσολογγίου το κέντρο των συνεδρίων που θα αφορούν στην εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, στις διακρατικές σχέσεις, στην ιστορία των λαών.
Θέλουμε να γίνει το Μεσολόγγι, με επίκεντρο το στρατόπεδο, ένα μεγάλο βιωματικό πάρκο, όπου θα μεταφέρονται κατά καιρούς οι συλλογές των πολεμικών μουσείων της χώρας και θα γίνονται εκδηλώσεις για τις επετείους των μεγάλων ιστορικών στιγμών του Έθνους. Θα διαθέσουμε, ως Ένοπλες Δυνάμεις, τα πρώτα κονδύλια, για να ξεκινήσει το μουσείο να αποκτάει τη βιωματική του ταυτότητα. Θα μεταφερθούν εκθέσιμα μέσα και από τα τρία Όπλα, τα οποία θα βοηθήσουν να γίνει ελκυστικό το μουσείο για τους επισκέπτες, ιδίως για τα σχολεία, και θα προχωρήσουμε με στόχο στο τέλος του επόμενου χρόνου να έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο για τη χρήση νέων τεχνολογιών."
Ο κ. Καμμένος ζήτησε την ενεργό βοήθεια και της Περιφέρειας ώστε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων "να αποκτήσουμε τα ηλεκτρονικά μέσα για να κάνουμε παρουσιάσεις με λέιζερ ή 3D".
"Πιστεύω ότι αρκετά σύντομα θα οργανώσουμε μια πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα γίνει και η τελική παρουσίαση του Βιωματικού Μουσείου του Μεσολογγίου. Θα εμπλακούν, βεβαίως, όλες οι δομές της πόλης. Δεν θέλουμε οι επισκέπτες να παραμένουν μόνο λίγες ώρες στο Μεσολόγγι, θέλουμε να συνδυάζεται η επίσκεψη με ένα σεμινάριο, το οποίο θα γίνεται με προβολές ταινιών, για να είναι διήμερη η επίσκεψη στην πόλη, ώστε να ζωντανέψουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία. Όλα αυτά, μέσα από έναν προγραμματισμό, τον οποίο θα παρουσιάσουμε σύντομα, μαζί με τις οικονομοτεχνικές μελέτες". Αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια θα είναι οδηγός για όλες τις πόλεις της Ελλάδας, κατέληξε.
Τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων