Αύξηση στα εμφράγματα έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αύξηση στα εμφράγματα έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια

Όπως διαπιστώθηκε, τα εμφράγματα αυξήθηκαν στις ηλικίες κάτω των 45 ετών και σε άτομα χωρίς κανέναν παράγοντα κινδύνου
Άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μελετών που έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο «Ελπίς» σε δείγμα 12.078 ατόμων για την επίπτωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και της κολπικής μαρμαρυγής, κυρίως κατά τα χρόνια της κρίσης. Όπως διαπιστώθηκε, τα εμφράγματα αυξήθηκαν στις ηλικίες κάτω των 45 ετών και σε άτομα χωρίς κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Όπως είπε στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Αλέξης Σαμέντζας, σε ό,τι αφορά την κολπική μαρμαρυγή κατά τις δύο πενταετίες της κρίσης (1-1-2008 έως και 31-12-2017) παρατηρήθηκε υπερδιπλασιασμός των ανασφάλιστων ασθενών, καθώς και σημαντική αύξηση συμβάντων σε ηλικίες κάτω των 60 χρόνων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές στην καρδιολογική κλινική του «Ελπίς» σταθεροποιήθηκαν, ίσως επειδή ο κόσμος άρχισε να προσαρμόζεται στο ψυχοσυναισθηματικό στρες.
Σύμφωνα με τον Αλ. Σαμέντζα, οι επιστήμονες μελέτησαν τρεις χρονικές περιόδους στους ασθενείς που εισήχθησαν στην καρδιολογική κλινική του «Ελπίς» κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Η πρώτη χρονική περίοδος, που ορίστηκε πενταετία προ κρίσης, αφορά στην πενταετία 1-1-2003 έως και 31-12-2007, η δεύτερη στο διάστημα 1-1-2008 έως και 31-12-2012, που ορίστηκε ως η πρώτη πενταετία της κρίσης, και η τρίτη χρονική περίοδος που μελετήθηκε αφορά στο διάστημα από 1-1-2013 έως 31-12-2017 και ορίζεται ως η δεύτερη πενταετία της κρίσης.
«Ως χρονική έναρξη της κρίσης ορίστηκε το έτος 2008, καθώς τότε παρουσιάστηκε μείωση στο εθνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται και συνοδεύεται από σταδιακή αύξηση του ποσοστού ανεργίας», εξηγεί ο Αλ. Σαμέντζας.
Η ανεργία σε ηλικίες κάτω των 45 ετών αύξησε τα εμφράγματα
Τα συμπεράσματα της μελέτης για το έμφραγμα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσίασε σημαντική αύξηση και στις δύο πενταετίες της κρίσης, με πιο έντονο το πρόβλημα τη δεύτερη πενταετία και στα δύο φύλα (σαφώς μεγαλύτερη αύξηση στις γυναίκες).
Επίσης, όπως τονίζει ο Αλ. Σαμέντζας, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με έμφραγμα κάτω των 45 ετών και στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να κατέχουν πάλι τα πρωτεία. «Είναι τραγικό να έχουν αυξηθεί τα εμφράγματα σε άτομα κάτω των 45 ετών και η αύξηση αυτή έχει να κάνει με τη συνολική αύξηση των ανασφάλιστων, καθώς πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το ότι παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των εμφραγμάτων, ακόμη και σε άτομα χωρίς κανέναν παράγοντα κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, διαβήτης, κληρονομικότητα)».
Επίσης, ο πληθυσμός δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να προσέλθει στα ιατρεία για τον προληπτικό έλεγχο ή να πάρει την αγωγή του σε ορισμένες περιπτώσεις. «Το 2015 και το 2016 είχαμε τους μεγαλύτερους αριθμούς εμφραγμάτων, ωστόσο το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά όλων», πρόσθεσε.
Αύξηση της κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα κάτω των 60 ετών
Όπως αναφέρει ο Αλ. Σαμέντζας, ο αριθμός των εισαγωγών για κολπική μαρμαρυγή παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τις δύο πενταετίες της κρίσης (κυρίως στη δεύτερη) και στα δύο φύλα, ενώ η αύξηση ήταν σαφώς μεγαλύτερη στο γυναικείο φύλο.


    Επίσης, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή σε άτομα κάτω των 60 ετών, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, με τις τελευταίες πάλι να κατέχουν τα πρωτεία. «Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη αύξηση -σχεδόν υπερδιπλασιασμός- των ανασφάλιστων ασθενών που υπέστησαν κολπική μαρμαρυγή την περίοδο της κρίσης, κυρίως γυναίκες. Επίσης παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των ασθενών και στα δύο φύλα που πρωτοεμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή», τόνισε ο Αλ. Σαμέντζας.
    της Τάνιας Μαντουβάλου
    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

    ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

    ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

    Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

    0

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    blogger
    Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
    Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων