Τα βιβλιάρια επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα βιβλιάρια επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ

Να σηµειωθεί ότι όχι µόνο οι γιατροί αλλά και οι φαρµακοποιοί, µε βάση την αρχική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, είναι υποχρεωµένοι να σηµειώνουν χειρόγραφα στα βιβλιάρια υγείας
Σύγχυση αλλά και αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς προκάλεσε εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που εστάλη στις 28 Ιανουαρίου σε όλους τους γιατρούς και έφτασε τις τελευταίες ηµέρες και στα νοσοκοµεία, µέσω των Υγειονοµικών Περιφερειών (ΥΠΕ), µε την οποία ζητούνταν να καταχωρίζονται όχι µόνο ηλεκτρονικά αλλά και χειρόγραφα οι συνταγές φαρµάκων, οι οποίες µάλιστα θα έπρεπε να σηµειώνονται και στα παλιά, κατηργηµένα βιβλιάρια του ΙΚΑ.

Αυτή η… επιστροφή στο παρελθόν έφερε τα πάνω κάτω στο ΕΣΥ, καθώς θα σήµαινε ότι οι ασφαλισµένοι θα έπρεπε να ανασύρουν από τα συρτάρια τα παλιά βιβλιάρια του ΙΚΑ που είχαν αποσυρθεί. Μετά το µπάχαλο που δηµιουργήθηκε στα νοσοκοµεία και στους ιδιώτες γιατρούς µε τις χειρόγραφες συνταγές, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι ανακάλεσε την επίµαχη εγκύκλιο και προχώρησε σε προφορική συνεννόηση µε τον αρµόδιο γραµµατέα του υπουργείου ώστε να µην ισχύσει η χειρόγραφη διαδικασία.
Αγνωστο παραµένει, όµως, το πότε θα εφαρµοστεί η… προφορική συνεννόηση για τη µη αναγραφή χειρογράφως των συνταγών, όταν η αρχική εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ έκανε σχεδόν έναν µήνα να φτάσει σε όλα τα νοσοκοµεία. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σηµειώνει ο γενικός γραµµατέας της Οµοσπονδίας των Νοσοκοµειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου: «Με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, που διαβιβάζεται στα δηµόσια νοσοκοµεία και κέντρα υγείας µέσω των Υγειονοµικών Περιφερειών ΥΠΕ, τώρα όχι µόνο δεν καταργούνται τα βιβλιάρια, αλλά επαναφέρεται η από χρόνια καταργηµένη χειρόγραφη συνταγογράφηση µέσα σε αυτά».
Να σηµειωθεί ότι όχι µόνο οι γιατροί αλλά και οι φαρµακοποιοί, µε βάση την αρχική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, είναι υποχρεωµένοι να σηµειώνουν χειρόγραφα στα βιβλιάρια υγείας των ασθενών τα φάρµακα που τους χορηγούν, ανεξάρτητα εάν αυτά προέρχονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ: «Σας υπενθυµίζουµε την υποχρέωση των συνταγογράφων ιατρών να καταχωρούν τα συνταγογραφούµενα φαρµακευτικά ιδιοσκευάσµατα στο βιβλιάριο υγείας των ασθενών και των φαρµακοποιών να καταχωρούν την εκτέλεση των συνταγών όπως προβλέπεται από το Προεδρικό ∆ιάταγµα (…)». Σε ό,τι αφορά στους φαρµακοποιούς, τονίζεται στην εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ: «Η συνταγή απαραίτητα συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισµένου, στο οποίο ο φαρµακοποιός ελέγχει την καταχώριση των φαρµάκων και σηµειώνει την εκτέλεση µε σφραγίδα και υπογραφή»

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων