Νέα έρευνα, τα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων καταστρέφουν τους πνεύμονες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νέα έρευνα, τα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων καταστρέφουν τους πνεύμονες

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το άτμισμα δηλαδή, σχετίζεται με την εμφάνιση συριγμού στους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Tobacco Control.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Tobacco Control, οι αναθυμιάσεις από τα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και οι γεύσεις που προστίθενται στα διαλύματα, καταστρέφουν τα κύτταρα των πνευμόνων.

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το άτμισμα δηλαδή, σχετίζεται με την εμφάνιση συριγμού στους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Tobacco Control.

Τα άτομα που άτμιζαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συριγμό, συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν τακτική χρήση καπνικών προϊόντων.

Ο συριγμό προκαλείται από τη στένωση ή τη μη φυσιολογική λειτουργία των αεραγωγών και συχνά αποτελεί πρόδρομο άλλων σοβαρών προβλημάτων, όπως το εμφύσημα, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρκίνος του πνεύμονα και η άπνοια ύπνου.

Το άτμισμα έχει καταστεί δημοφιλής καπνιστική πρακτική σε πολλές χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς πλασάρεται είτε ως μέθοδος διακοπής του τσιγάρου, είτε ως λιγότερο επιβλαβής πρακτική.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC) ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε πάνω από 28.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Population Assessment of Tobacco and Health (PATH). Μετά τη συνεκτίμηση της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας/φυλής, του δείκτη μάζας σώματος, του δευτεροπαθούς καπνίσματος και άλλων παραγόντων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ατμιστές ήταν 1,7 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν συριγμό και σχετικά αναπνευστικά συμπτώματα, όπως δυσχέρεια στην αναπνοή, συγκριτικά με τους μη ατμιστές.

Τα ευρήματα αυτά είναι συνεπή με άλλα προηγούμενες μελετών που έχουν δείξει ότι οι αναθυμιάσεις από τα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και οι γεύσεις που προστίθενται στα διαλύματα καταστρέφουν τα κύτταρα των πνευμόνων δια των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής στον πνευμονικό ιστό.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή όταν πρόκειται για την υγεία των πνευμόνων μας», σχολιάζει η Deborah J. Ossip, καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου και συγγραφέας της μελέτης.

Βέβαια ο επικεφαλής συγγραφέας Dongmei Li, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας στο URMC σημειώνει ότι η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς δεδομένου ότι η μελέτη PATH περιελάμβανε στοιχεία από αυτοαναφορές των συμμετεχόντων, συνεπώς μπορεί οι πληροφορίες να μην είναι αξιόπιστες. Λέει ακόμα ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το άτμισμα προκαλεί συριγμό αλλά αναγνωρίζει έναν συσχετισμό μεταξύ των δύο παραμέτρων. Τέλος, η μελέτη PATH δεν είχε στοιχεία για παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως η διατροφή των συμμετεχόντων και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τους.

Παρόλα τα παραπάνω, ο Irfan Rahman, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο URMC και μέλος της επιστημονικής ομάδας λέει ότι η έρευνα ξεκάθαρα αναγνωρίζει μια ακόμα επίπτωση του ατμίσματος στην υγεία μας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων