Νοσοκομειακοί γιατροί: Τα 13 προβλήματα στο ΕΣΥ που χρειάζονται άμεση λύση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νοσοκομειακοί γιατροί: Τα 13 προβλήματα στο ΕΣΥ που χρειάζονται άμεση λύση

Τα 13 μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί αναδείχθηκαν από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη διάρκεια συνάντησης του νέου προεδρείου με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.
Δείτε ποια είναι τα 13 κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί των νοσοκομείων
Με χρόνιες παθογένειες παλεύουν στην καθημερινότητά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Τα 13 μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί αναδείχθηκαν από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη διάρκεια συνάντησης του νέου προεδρείου με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: Σύμφωνα με τον υπουργό το 2017 και 2018 προκηρύχθηκαν 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών, από τις οποίες έχουν ήδη καλυφθεί οι 1.800, κάτι που δεν έχει φανεί στα νοσοκομεία. Από την πλευρά του, ο υπουργός είπε ότι θα προκηρυχθούν 940 επιπλέον θέσεις, οι 380 στην Αττική, και ενώ υπάρχουν υποτίθεται οι προγραμματισμένες δαπάνες για το 2019, οι διορισμοί δεν θα γίνουν εντός του έτους λόγω του χρονοβόρου συστήματος κρίσεων. Απλόχερος ήταν ο κ. Ξανθός και για τα επόμενα χρόνια, καθώς θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο. «Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τις 1.700 αποχωρήσεις γιατρών στο τέλος του έτους (700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί) ο υπουργός δεν μας απάντησε» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

2. Χρηματοδότηση: Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι οριακοί. Παρά τους ισχυρισμούς του ότι υπάρχει προσαύξηση κάθε χρόνο στις δαπάνες των νοσοκομείων, ο προϋπολογισμός τους είναι κατά 65 εκ. ευρώ λιγότερος, αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

3. Εκπαίδευση – εξετάσεις ειδικότητας: Το Υπουργείο, κάτω από την πίεση που άσκησε το νοσοκομειακό κίνημα, υποχώρησε προσωρινά στην εφαρμογή του νόμου - παγκόσμια πρωτοτυπία για το βαθμό στον τίτλο ειδικότητας. Ωστόσο, δέσμευση για την οριστική κατάργησή του, δεν υπήρξε. «Στην επείγουσα ανάγκη για ουσιαστική εκπαίδευση, που η έλλειψή της είναι ένας από τους λόγους του brain-drain, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι θα εκδοθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των επιτροπών ειδικότητας, οι οποίες θα βαθμολογούν τα αποδυναμωμένα από χρόνια εκπαιδευτικά κέντρα» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

4. Επικουρικοί γιατροί: Οι 500 επικουρικοί μέσω ΕΣΠΑ και άλλοι 500 των οποίων ανανεώθηκε για 1 χρόνο η θητεία μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις μας, θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2019. Μετά όσα νοσοκομεία έχουν την οικονομική δυνατότητα από τα έσοδά τους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους επικουρικούς.

5. Έλλειψη ειδικευομένων: Τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές. Η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται σταθερά. «Χρόνια τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται «πολλαπλές παρεμβάσεις» για να σταματήσει η αιμορραγία, κάτι που δεν έχει κάνει, επιτρέποντας έτσι την αμείωτη έξοδο ειδικευομένων στο εξωτερικό» διαπιστώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, χωρίς να έχουν καμία δέσμευση ούτε για το θέμα της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών.

6. Οργανισμοί νοσοκομείων: Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δοθεί για διαβούλευση το σχέδιο για τους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων. «Μας ενημέρωσε ο υπουργός ότι θα προβλεφθεί στο μη ιατρικό προσωπικό μικρή αύξηση των οργανικών θέσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσει τη μείωση που έγινε το 2012. Ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι όσα νοσοκομεία έκλεισαν θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κάποια από αυτά θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για αποσυγχώνευση κλινικών και εργαστηρίων» είναι τα δυσάρεστα και σε αυτό το πρόβλημα, νέα που άκουσαν οι γιατροί από τον κ. Ξανθό.

7. ΜΕΘ: Για το πρόβλημα με τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ - πάνω από 100 - που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, και τις πολύ περισσότερες που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία, η απάντηση που έλαβε η ΕΙΝΑΠ ήταν ότι «έχουμε μόνο 56 κενές»!

8. Εφημερίες νοσοκομείων λεκανοπεδίου: « Εδώ και καιρό έχουμε θέσει στον Υπουργό το πρόβλημα των γενικών εφημεριών στο Λεκανοπέδιο. Παρά τις δεσμεύσεις από πλευράς του δεν έχει γίνει καμία κίνηση. Θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το ζήτημα είναι η ανάπτυξη ενός ευρέως δικτύου δημόσιων - δωρεάν δομών Π.Φ.Υ. καθώς και ο εξοπλισμός και η στελέχωση των περιφερικών νοσοκομείων» υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ.

9. Πανεπιστημιακά νοσοκομεία: Ένα διαχρονικό πρόβλημα που πρώτα απ’ όλα απορρέει από την υπάρχουσα νομοθεσία είναι η αντιμετώπιση που χρήζουν οι γιατροί ΕΣΥ στις πανεπιστημιακές κλινικές. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζητάει επίμονα να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει και να προστατεύει τους γιατρούς του ΕΣΥ από τις αυθαιρεσίες των κατά τα άλλα «ισότιμων» πανεπιστημιακών συναδέλφων.

10. Πιστοποιητικά ΚΕΠΑ: Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο με τη χορήγηση πιστοποιητικών αναπηρικής σύνταξης, κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Τα κριτήρια έχουν γίνει πιο αυστηρά και υπάρχει εντολή από το υπουργείο Εργασίας για ηλεκτρονική υποβολή των πιστοποιητικών από τους γιατρούς, ενώ η γραφειοκρατική αυτή διαδικασία είναι χρονοβόρα για ασθενείς και γιατρούς. Υπήρξε δέσμευση για την απλοποίηση της διαδικασίας μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας.

11. Ελεγκτές ΕΟΠΥΥ: Σε πολλά νοσοκομεία γιατροί του ΕΣΥ είναι και ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, ευθύνη που δεν μπορούν να επωμισθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ρητή δέσμευση δεν υπήρξε.

12. Εξειδικευόμενοι στη λοιμωξιολογία και άλλες εξειδικεύσεις (πλην εξειδικευομένων στις ΜΕΘ) είναι άμισθοι. Υπήρξε δέσμευση ότι για όλες τις εξειδικεύσεις θα προβλέπεται αμοιβή.

13. Εγκύκλιος υπ. Οικονομικών για ποινικές ευθύνες γιατρών σε ιατρικά λάθη: Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζήτησε την απόσυρση της «εγκυκλίου Χουλιαράκη» για τη δυνατότητα επιβολής χρηματικής ποινής σε γιατρούς που προκάλεσαν «βλάβη» σε ασθενή. Σύμφωνα με την Ενωση «ανοίγει δρόμους σε δικηγορικά γραφεία να ποινικοποιούν ουσιαστικά την ιατρική πράξη και να ζητάνε τεράστιες αποζημιώσεις από γιατρούς, ποινικοποιώντας ακόμη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη ποσοστιαία επιπλοκή σε ιατρικές πράξεις. Οδηγεί τους γιατρούς σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες εξαναγκάζοντάς τους να πληρώνουν ακριβά συμβόλαια για να προστατευτούν». Δεν υπήρξε δέσμευση για αλλαγή νόμου, παρά μόνο η υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών από δικαστές, γιατρούς και νομικούς που θα «φιλτράρουν» τέτοιες υποθέσεις.

protothema.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων