Οι σκύλοι, οσμίζονται με ακρίβεια την ύπαρξη καρκίνου. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι σκύλοι, οσμίζονται με ακρίβεια την ύπαρξη καρκίνου.

Οι οσφρητικοί υποδοχείς των σκυλιών είναι 10.000 περισσότεροι από των ανθρώπων, καθιστώντας τα ικανά να μυρίσουν μυρωδιές που εμείς δεν μπορούμε. Can dogs smell cancer in humans
Can dogs smell cancer in humans

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Πέρα από το γεγονός πως αποτελούν τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, πλέον μπορούν να σώσουν και την υγεία του.

Οι οσφρητικοί υποδοχείς των σκυλιών είναι 10.000 περισσότεροι από των ανθρώπων, καθιστώντας τα ικανά να μυρίσουν μυρωδιές που εμείς δεν μπορούμε. Μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Ορλάντο των ΗΠΑ έδειξε ότι τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υψηλή οσφρητική ικανότητά τους για να μυρίσουν δείγματα αίματος και να ξεχωρίσουν ποια εξ αυτών ανήκουν σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο με ακρίβεια περίπου 97%. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο τρόπο διάγνωσης του καρκίνου μέσω προσεγγίσεων οι οποίες θα είναι πιο οικονομικές και ακριβείς χωρίς να είναι επεμβατικές.
«Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα θεραπεία για τον καρκίνο ωστόσο η έγκαιρη διάγνωσή του δίνει τη δυνατότητα αύξησης των πιθανοτήτων επιβίωσης. Μία πιο αποτελεσματική εξέταση για εντοπισμό του καρκίνου είναι πιθανό να μπορέσει να σώσει χιλιάδες ζωές και να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ασθένεια», δήλωσε η Heather Junqueira, επικεφαλής της έρευνας.
Για τη νέα μελέτη η Δρ. Junqueira και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν μία μορφή άσκησης για να διδάξουν σε τέσσερα σκυλιά ράτσας μπίγκλ να διακρίνουν τα δείγματα αίματος υγιών ασθενών και εκείνα ασθενών με καρκίνο στον πνεύμονα. Αν και ένα μπίγκλ φάνηκε να μην έχει κίνητρο να αποδόσει, τα υπόλοιπα τρία σκυλιά εντόπισαν σωστά τα δείγματα με καρκίνο του πνεύμονα στο 96,7% των περιπτώσεων, ενώ στα υγιή δείγματα αίματος στο 97,5% των περιπτώσεων.

«Αυτή η δουλειά είναι συναρπαστική λόγω του ότι ανοίγει το δρόμο για περισσότερη έρευνα σε δύο μονοπάτια. Αμφότερα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα εργαλεία εντοπισμού του καρκίνου», δήλωσε η Δρ. Junqueira. «Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιεί την ικανότητα όσφρησης των σκύλων σαν μία μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου και η άλλη θα μπορούσε να καθορίσει τους βιολογικούς παράγοντες που έχουν οι σκύλοι και μέσω των οποίων εντοπίζουν τον καρκίνο και να δημιουργήσουν εξετάσεις εντοπισμού του που θα βασίζονται σε αυτούς τους παράγοντες».
Το επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι μία μελέτη καρκίνου του μαστού στην οποία οι συμμετέχοντες δίνουν αναπνευστικά δείγματα προς εξέταση από ειδικά εκπαιδευμένα για την ανίχνευση καρκίνου σκυλιά.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων