Σχετίζονται τα εμβόλια με τον αυτισμό; Η περίπτωση της Ιαπωνίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σχετίζονται τα εμβόλια με τον αυτισμό; Η περίπτωση της Ιαπωνίας

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα στη φαρέτρα των αντιεμβολιαστών, αποτελεί ο ισχυρισμός πως το τριπλό εμβόλιο MMR προκάλεσε τη δεκαετία του ’90 έξαρση των περιπτώσεων αυτισμού σε παιδιά στην Ιαπωνία. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το MMR απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία από το 1994. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Είναι αλήθεια πως το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτιτιδα) απαλείφτηκε από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας το 1994. Ο λόγος ήταν οι ενδείξεις που ήθελαν να συνδέσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο με την έκρηξη των κρουσμάτων αυτισμού που παρατηρήθηκε εκείνα τα χρόνια στη χώρα. Η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα σήμερα που δε χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί διαφορετικά εμβόλια για κάθε νόσο. Ήταν όμως το MMR υπεύθυνο για την έξαρση του αυτισμού;
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry, η διακοπή των εμβολιασμών με MMR στην Ιαπωνία από το 1994 και μετά, όχι μόνο δεν οδήγησε σε μείωση των περιστατικών αυτισμού, αλλά αντιθέτως, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, ειδικά μετά το 1993.
Στο newscientist.com που επικαλείται την ίδια μελέτη διαβάζουμε: Η μελέτη έλαβε χώρα στη Γιοκοχάμα μεταξύ των ετών 1988 έως και 1996. Σε αυτήν, εξετάστηκαν 31.427 παιδιά μέχρι την ηλικία των 7.  Τα ευρήματα έδειξαν πως πριν την απόσυρση του MMR, τα περιστατικά αυτισμού κυμαίνοντας από 48 έως 86 περιπτώσεις ανά 10.000 παιδιά. Μετά την απόσυρση, τα περιστατικά εκτοξεύτηκαν σε 97 έως 161 ανά 10.000 παιδιά.
Εν ολίγοις, η έρευνα κατέληξε πως το MMR δε έπαιξε κάποιο ρόλο στην αύξηση των ποσοστών αυτισμού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απάντηση για την αύξηση των ποσοστών αυτισμού, θα πρέπει να αναζητηθεί είτε σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, είτε στην τροποποιήση των διαγνωστικών κριτηρίων που καθορίζουν σαφώς τη συγκεκριμένη πάθηση.
Τι είναι ο αυτισμός;
Δρ. Ιασωνίδη Μιχάλη – Προέδρου Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου
Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό ότι ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή νόσος με βιολογικό υπόστρωμα και υψηλού βαθμού κληρονομικότητα.
Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική με ποικίλους γενετικούς και σε λιγότερο βαθμό περιβαλλοντικούς παράγοντες να παίζουν ρόλο.
Η συχνότητα του είναι 1:170 μέχρι 1:450 παιδιά και είναι συχνότερη στα αγόρια (4:1). Ο κίνδυνος γέννησης δεύτερου παιδιού στην οικογένεια με αυτισμό είναι 6%.
Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι μπορεί να οφείλεται στο εμβόλιο MMR.
Αυτισμός και εμβόλιο MMR
Η μελέτη που σύνδεσε το εμβόλιο με τον αυτισμό, αποδείχτηκε ψεύτικη, ο δε γιατρός (Andrew Wakefield) που τη δημοσίευσε και πήρε στο λαιμό του χιλιάδες παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού (αύξηση θανάτων ή μόνιμων εγκεφαλικών βλαβών από Ιλαρά) διαγράφτηκε από το μητρώο ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου.Η διαγραφή έγινε στις 24 Μαΐου του 2010.
Η θεωρία σύνδεσης του εμβολίου MMR και του αυτισμού έχουν παρουσιαστεί σε ένα άρθρο του 1998, στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet (WakefieldA, MurchS, AnthonyA, etal. (1998).«Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children».Lancet 351 (9103): 637–41.doi:10.1016/S0140-6736(97)11096-0.PMID9500320).
Αργότερα, έρευνα από τον δημοσιογράφο Brian Deer της εφημερίδας Sunday Timesαποκάλυψε πως ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου,Andrew Wakefield, εξυπηρετούσε συμφέροντα και είχε παραβεί ηθικούς κώδικες(DeerB (2004-02-22).«Revealed: MMR research scandal».The Sunday Times(London).Deer B (2007).TheLancetscandal.BrianDeer.com).
Το περιοδικό The Lancet αργότερα ανακάλεσε, και οWakefield κρίθηκε ένοχος από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα το Μάιο του 2010. Διαγράφτηκε από το ιατρικό μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο(NickTriggle (24 May 2010).MMR doctor struck off registerBBC Online. Ανακτήθηκε στις 24 May 2010).
Η έρευνά τουανακηρύχθηκε δόλια το 2011 από το περιοδικό The Lancet(GodleeF, SmithJ, MarcovitchH (2011).«Wakefield’s article linking MMR vaccine and autism was fraudulent».BMJ342: c7452.doi:10.1136/bmj.c7452). Έτσι τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το MMR παίζει ρόλο στην πρόκληση αυτισμού(RutterM(2005). «Incidence of autism spectrum disorders: changes over time and their meaning».ActaPaediatr94(1): 2–15.doi:10.1111/j.1651-2227.2005.tb01779.x.PMID15858952).
Σχετικά με τη διαγραφή και μια αναδρομή στα γεγονότα θα βρείτε στις εφημερίδες Times και  Guardian του Λονδίνου:http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7134893.eceκαιhttp://www.guardian.co.uk/society/2010/may/24/mmr-doctor-andrew-wakefield-struck-off
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του Ιατρικού Συμβουλίου θα το βρείτε από την ιστοσελίδα του Συμβουλίου:http://www.gmc-uk.org/Wakefield_SPM_and_SANCTION.pdf_32595267.pdf
Πριν τη διαγραφή προηγήθηκε τον Ιανουάριου του 2010 το πόρισμα της επιτροπής του Ιατρικού Συμβουλίου στο οποίο θα βρείτε με λεπτομέρεια την προχειρότητα και έλλειψη επιστημονικής προσέγγισης σε κάθε μία μελέτη της κάθε περίπτωσης παιδιών όπου βασίσθηκε ο ιατρός:http://www.gmc-uk.org/static/documents/content/Wakefield__Smith_Murch.pdf
Αξιοσημείωτο είναι σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian του Λονδίνου από τον ψυχίατρο Dr. Ben Goldacre, γνωστό αρθρογράφο και συγγραφέα για ιατρικά θέματα, όπου επισημαίνεται με γλαφυρότητα η μη επιστημονική προσέγγιση στην «έρευνα» αυτή και τονίζεται η ευθύνη των μέσων μαζικής επικοινωνίας για τη διάδοση τέτοιων επιπόλαιων μελετών και απόψεων σε ευαίσθητα ιατρικά θέματα: http://www.badscience.net/2010/01/the-wakefield-mmr-verdict/
Η μελέτη του MMR σε σχέση με τον αυτισμό (AndrewWakefield) οδήγησε σε μειωμένη χρήση του εμβολίου και έτσι οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν δραματικά: το 2007 παρουσιάστηκαν 971 περιπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία (η μεγαλύτερη άνοδος που παρουσιάστηκε ποτέ σε περιστατικά ιλαράς, δεδομένου ότι άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1995), ενώ το 2005 το ξέσπασμα ιλαράς στην Ιντιάνα (πολιτεία των ΗΠΑ) αποδόθηκε σε παιδιά των οποίων οι γονείς αρνήθηκαν τον εμβολιασμό.
Τον Ιανουάριο του 2010, μια μελέτη παιδιών από την Πολωνία επιβεβαίωσε πως ο εμβολιασμός με το εμβόλιο MMR δεν αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αυτισμού. Στην πραγματικότητα, οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτισμό, παρόλο που ο μηχανισμός δράσης αυτής της ασθένειας είναι άγνωστος και το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας μπορεί να ήταν τυχαίο.

Στοιχεία για την Ιλαρά-Εμβόλιο MMR
Είναι αλήθεια ότι το εμβόλιο MMR μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους εγκεφαλίτιδα σε συχνότητα 1 περιστατικό σε κάθε 1.000.000 δόσεις εμβολίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Κύπρο με βάση των αριθμό των γεννήσεων (8.500-9.500 χιλιάδες το χρόνο) μπορεί να έχουμε ένα περιστατικό κάθε 110 χρόνια!!
Αντίθετα η ίδια η νόσος ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα 1.000 φορές πιο συχνά, δηλ. 1 περιστατικό κάθε 1.000 άτομα που νοσούν, και 1 θάνατο κάθε 3.000 νοσήσεις.
Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, μόνο στη 10ετία του 1950 καταγράφονταν περίπου 500.000 θάνατοι ετησίως, ενώ το 2001 μόνο 116. Το εμβόλιο (συνδυασμένο εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας/MMR) άρχισε να χορηγείται το 1976
Πρόσφατα κρούσματα Ιλαράς
Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 αναφέρθηκαν 26000 κρούσματα ιλαράς σε 36 Ευρωπαϊκές χώρες. Το περίεργο ήταν ότι το 83% των κρουσμάτων αφορούσαν δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν καλά οργανωμένα συστήματα υγείας με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση, εξηγώντας ότι οι συνεχώς αυξανόμενες επιδημίες ιλαράς συνιστούν «σοβαρή απειλή δημόσιας υγείας, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις». Τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αναλάβουν αποτελεσματική και έγκαιρη προληπτική δράση για την καταπολέμηση της ιλαράς.
Τα πιο πολλά κρούσματα κατά την πιο πάνω περίοδο εμφανίστηκαν στη Γαλλία (14.000). Σε όλη την Ευρώπη αναφέρθηκαν 7.288 νοσηλείες και 9 θάνατοι (οι 6 από αυτούς στη Γαλλία).
Η ιλαρά είναι ενδημική νόσος, προκαλείται από τον ιό rubeola και είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια. Η παρουσία της στην κοινότητα είναι συνεχής και ως εκ τούτου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει φυσική ανοσία.
Αν ο ιός εμφανιστεί σε μια περιοχή όπου κανείς δεν έχει εκτεθεί προηγουμένως στον ιό ή δεν έχει εμβολιαστεί, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Το 1592, περίπου τα δύο τρίτα του γηγενούς πληθυσμού της Κούβας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ιλαράς. Δύο χρόνια αργότερα, ο μισός πληθυσμός της Ονδούρας αποδεκατίστηκε. Στη δεκαετία του 1850 περίπου το 20% του πληθυσμού της Χαβάης πέθαναν από ιλαρά.
Η ΠΟΥ εκτιμά ότι η ιλαρά έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 150 χρόνια.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το εμβόλιο κατά της ιλαράς προστατεύει πάνω από το 99% των εμβολιασμένων ατόμων. Εάν το 95% του πληθυσμού εμβολιαστεί, τότε η πιθανότητα πλήρους εξάλειψης της ασθένειας είναι εξαιρετικά υψηλή.
Ο έλεγχος μιας επιδημίας κοστίζει πολλαπλάσια, από ότι η πρόληψη της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια μικροεπιδημία στην Αριζόνα των ΗΠΑ το 2008 με μόλις 7 κρούσματα, κόστισε 800.000 δολάρια. Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να αγοραστούν 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της ιλαράς και να δωριθούν σε αναπτυσσόμενα κράτη.
Συμπέρασμα:
Η αβασάνιστη και χωρίς στοιχεία προτροπή για μη εμβολιασμό από ανεύθυνους ανθρώπους, που είναι υπόλογοι μόνο στον εαυτό τους, αφήνει πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά εκτεθειμένους σε μελλοντική έκθεση σε σοβαρές ασθένειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων